Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Октомври 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Руски дневник

Разследването, което не съществува

  6486   0

a
a

Експертите твърдят, че в този случай става въпрос за стандартна проверка, а не за специално разследване.
В края на 2014 г. РФ и Унгария подписаха документите за изграждането на пети и шести блокове на АЕЦ „Пакш“ с реактори по руската технология ВВЕР-1200. Първият документ е ЕРС-договор (инженеринг, доставка на оборудване, изграждане) за два нови енергоблока, в който са определени задачите за близките 12 години. Стойността на проекта е 10 милиарда евро. Вторият документ регламентира условията за сервизното обслужване на бъдещите енергоблокове на АЕЦ. В третия документ се определят условията за снабдяване на станцията с ядрено гориво.
През февруари в издание на Financial Times се появи публикация, от която става видно, че новите договори са озадачили анализаторите, защото делът на електроенергията, произвеждана от вече съществуващите блокове на АЕЦ в Пакш представлява около 50% в структурата на енергийния баланс на Унгария. При това тези блокове ще продължат да функционират поне до 2032 г. Изданието твърди, че европейските чиновници са започнали разследване за съответствието на договора на европейските правила.
Струва си да се отбележи, че французите много искаха те да се заемат с модернизацията на централата в Пакш, но властите в Унгария взеха друго решение. Навремето АЕЦ е строена от съветски специалисти и горивото, което се доставя за нея, е руско. Така че е напълно логично договорът да бъде подписан с „Росатом“. Но приоритетът на Франция като страна от ЕС не бе отчетен.
Пълномощникът на унгарското правителство по разширяването на АЕЦ „Пакш“ Атила Асоди припомни, че още през 2013 г. Будапеща е съгласувала с ЕС възможностите за тази сделка и е готов да даде на ЕК всякакви разяснения по нея. „Съгласно параграф № 41 на „Евроатом“, тази организация трябва да бъде уведомявана за плановете за изграждане на нова АЕЦ. Според Асоди, Унгария е изпълнила това задължение през лятото на миналата година. „Съгласно параграф № 103 от споразумението за „Евроатом“, държавите членки на ЕС могат да сключват договор с трети страни със съгласието на Европейската комисия. Тази процедура е била започната през 2013 г., не е имало обвинения, и на тази основа през януари 2014 г. е сключено руско-унгарско междудържавно споразумение за проекта „Пакш 2“. Изискванията за провеждането на търгове могат да бъдат приложени при подбора на подизпълнители“, - уточни Асоди.
Руските анализатори са на мнение, че проектът за АЕЦ „Пакш“ е много изгоден за Унгария. „Не трябва да се забравя, че в момента Унгария е в рецесия и унгарската икономика е много чувствителна към инвестициите. Затова големи инвестиции от този род в енергетиката са много своевременни, особено като се има предвид, че част от оборудването за станцията и строителството ще се осъществява от унгарски специалисти и работници. Това ще даде допълнителен тласък за икономическия растеж на страната. В момента Брюксел не отпуска средства за такива големи инвестиции“, - заяви директорът на Института по проблемите на енергетиката Булат Нигматулин. Противниците на сделката твърдят, че тя предполага определени финансови рискове и Унгария ще стане още по-зависима от РФ в сферата на енергетиката. Булат Нигматулин е на мнение, че на унгарците може да им бъде натрапено сътрудничество с американската корпорация Westinghouse Electric Company, която активно се насърчава в Китай.
В същото време Атила Асоди нарече измислица информацията за вероятното участие на Westinghouse в проекта за АЕЦ „Пакш-2“. „Очевидно е, че унгарската страна е сключила с руски партньор договор за генерален изпълнител и би желала да постигне всичко, което е заложено в този договор. По-конкретно, руската страна трябва да изгради АЕЦ и да привлече подизпълнители“, - заяви Асоди.


Цитат

Проверката е правомерна и след нейното приключване ще бъдат публикувани съответните изводи. В случая става дума за стандартна процедура, а не за специално разследване“

АТИЛА АСОДИ
пълномощник на унгарското правителство по разширяването на АЕЦ „Пакш“
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"