Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Октомври 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Руски дневник

Минус основната версия

  6330   0

a
a

Екатерина Синелшчикова

Нови подробности за убийството на опозиционния лидер Борис Немцов поставят под съмнение основната версия на разследването за „ислямската следа“. Според нея Немцов е убит от руски ислямски радикали, заради подкрепата му на френското списание „Шарли Ебдо“, публикувало карикатура на пророка Мохамед. Вестинк „Московски комсомолец“ обаче разполага със снимки от видеокамерите, на които се вижда как автомобилът, с който по данни на следствието се е укрил убиецът, редовно се появява пред дома на политика още през септември, преди трагедията с „Шарли“. Изданието предполага, че следенето на Немцов е започнало отдавна и може да е убит, заради направеното през август 2014 г. изявление относно „чеченските наемници“, които според него воюват в югоизточна Украйна.
Досега версията за религиозната нетърпимост се потвърждаваше от самопризнанията на главния обвиняем – Заур Дадаев, бивш служител на Вътрешни войски към Министерството на вътрешните работи (МВД) на Русия. Той пое вината за организирането и извършването на убийството. По думите на началника на пресслужбата на вътрешни войски към МВД на Русия Василий Панченков, Дадаев е уволнен по собствено желание в деня след убийството на Немцов - 28 февруари. По време на убийството обвиняемият е бил в отпуск. Следствието смята, че Дадаев е използвал отпуската си, за да се подготви за убийството.
По-късно обаче Заур Дадаев се отказа от предишните си показания и заяви, че е признал заради приятел, с когото са били заедно при задържането. До правозащитниците са подадени жалби от заподозрените, които заявяват за изтърпени побои с цел изтръгване на признание.
Защо следствието се е вкопчило в тази „ислямска следа“ обяснява специалистът по исляма Георги Мирски, главен научен сътрудник в Института за световна икономика и международни отношения към РАН. „Това е най-удобната версия - поръчители няма, мотивът е ясен – чиста работа“ – твърди той. „Но не вярвам, че тези хора са толкова чувствителни и обидени заради религията си. Немцов е говорил много малко за това“.
„За първи път през цялото управление на Путин възниква такъв остър и открит системен конфликт между Рамзан Кадиров и федералните сили“ - смята независимият политолог Станислав Белковски. „Сега силите за сигурност се опитват да убедят обществото, че убийците са от близкото обкръжение на Кадиров“ – заявява той. Според Белковски религиозният мотив от самото начало изглежда неправдоподобно.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"