Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

16 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Руски дневник

Топ 100

 МГУ и СПбГУ са сред стоте ВУЗ-а с най-добра репутация

Руските университети получиха „отличен“

Санкт Петербургският университет за първи път попадна в рейтинга на World Reputation Rankings, а Московският държавен университет се изкачи до 25-то място.

26. Март 2015 , брой: 68   6888   0
Снимка


Алексей васильев
РИА Новости

Московският държавен университет (МГУ) „ М. В. Ломоносов” зае 25-то място в световната рейтингова система на висшите училища (World Reputation Rankings), това е най-високата позиция, която флагманът на руското образование някога е заемал по тази скала.
Списъкът, който включва 100-те ВУЗ-а в света с най-добра репутация, е съставен от приложението на британското списание Times — Times Higher Education, съвместно с компанията Elsevier, специализирана в издаването на научни списания. За определянето на рейтинга са били интервюирани повече от 10 хиляди учени в 140 държави по света. В класацията попада и друг руски ВУЗ — Санкт-Петербургският държавен университет (СПбГУ), който влиза в осмата десятка на Топ 100.( Миналата година МДУ попадна едва в шестата десятка на класацията).
„Добрата световна репутация е много важна, доколкото способства на университетите и като цяло на Русия да задържи и да привлече талантливите. Но Русия трябва да прояви и бдителност, защото между тези прекрасни оценки и строгата обективна методология за определяне на рейтинга на най-добрите световни университети зее пропаст. Русия трябва много да работи за опазването на своя бранд, така че да бъде конкуретоспособна на световната сцена“, — коментира редакторът на класацията Фил Бати.
Първо място по скалата, както и през 2014 година, зае Харвардският университет. Като цяло, американските учебни завадения отчасти отстъпиха лидерските си позиции: Масчузетския технологичен институт и Станфордския университет отстъпиха второто и третото място на британски ВУЗ-ове — съответно Кембриджския университет и Оксфорд.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"