19 Април 2024петък11:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пловдивската "Резонанс" и символиката на петицата

С торта във формата на пентаграм първата галерия, стъпила на Антарктида, отпразнува своята годишнина

/ брой: 68

автор:Пенка Калинкова

visibility 1672

Пловдивската галерия "Резонанс" празнува 5-годишнина с мащабна по замисъл изложба. Всъщност това са няколко експозиции, обединени в една под знака и символиката на числото 5. Тези пет години изминаха като миг, казва галеристката и художничка Антония Димитрова, но всъщност бяха дълги и трудни. На дългите 5 години са посветени произведенията на петима художници от по 5 кв. м, а на мига от 5 години отговарят малките творби от 5 кв. см. Петимата художници, представени с едроформатни творби, са Веско Велев, Иван Генов, Лаура Димитрова, Никола Певичаров, Симеон Панайотов. В така наречения "Малък голям проект" са подбрани работи на 100 значими български автори от миналия и този век - малки формати А5 от големи творци. За по-голяма конкретност ще изредя поне имената на тези, които не са вече между нас - Асен Попов, Боян Райнов, Васил Иванов, Васка Емануилова, Георги Божилов-Слона, Дечко Узунов, Димитър Угринов, Иван Георгиев-Рембранда, Иван Кирков, Иван Лазаров, Илия Петров, Кольо Карамфилов, Лика Янко, Любомир Далчев, Любомир Самарджиев, Марио Жеков, Наум Хаджимладенов, Никола Казаков, Христо Йончев-Крискарец, Цанко Панов.
Получи се един вид златен фонд за поколенията, събран в ракла (сандък), като съкровищница, казва галеристката. Това ще бъде своеобразен малък Ноев ковчег (музей), който ще запази за следващите поколения най-доброто от българското изобразително изкуство. Ще се разглежда интерактивно с бели ръкавици и дигитално на монитор. Този мини макс музей ще бъде мобилен. Проектът продължава да бъде отворен. Един реверанс към значимите артисти, участващи в "Малък голям проект", е т.нар. акция 7, която ще се състои на 7 април.
Всички ритуали около събитието на 22 март се извършваха върху маса, скулптура от 5 куб. м, с автор Ивайло Аврамов. На нея в дървени касетки бяха наредени повече от 100 творби малък формат, а в други - платнени торбички с малки пластики на известни творци. В средата беше поставена голяма торта във формата на пентаграм.
"Резонанс" е първата галерия, стъпила на Антарктида, за което ДУМА писа. Във Венеция галерията имаше изложба по време на карнавала. Екзотичните дестинации са приоритет за Тони Димитрова и галерията. Два проекта тя представи в Австралия. Оттам донесе 33 кг евкалиптово дърво и резултата виждаме в проекта "7 български аборигени и техният старейшина". Проектът с участници Веско Велев, Иван Генов, Кристина Йосифова, Лаура Димитрова, Любомир Вутов, Роберт Цанев и старейшината Велислав Георгиев-Уил обединява автори, които работят върху българско и австралийско дърво - евкалипт. Получават се много различни и интересни творби, които са изложени в галерията.
Екранизацията на всички събития, случващи се в галерийното и извънгалерийното пространство, както и цялостното документиране на процеса и резултата са също ключова компонента, която отличава "Резонанс" и нейната създателка. Всяка от изминалите пет години може да се проследи на пет монитора, разположени в изложбената зала.
"Резонанс" не е в центъра на шумния пиар, но създава значими събития с голяма интензивност, продуктивност и ярка индивидуалност. Антония Димитрова цитира тристишие на персийския поет и философ Руми: "Някъде отвъд доброто и злото има градина. Ще те чакам там."

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 62

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 70

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 65

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ