20 Април 2024събота11:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Дъ некст стейшън

/ брой: 68

автор:Ина Михайлова

visibility 115

Българското метро поумня... и заговори на езика на Шекспир. Причината е хубава - предстоящото разширение на подземните линии до аерогарата и очакваното увеличение на пътниците-чужденци. Дотук добре. По български обаче конят (поумняването) превари каруцата (фактическото пускане на линиите). Така напевният женски глас вече хвърля в заблуда куп пътници, въобразили си, че новите дестинации са факт. Това да беше кахърът.
Копахме, милиони хвърлихме, а озвучаване за няколкостотин лева не можем да направим като хората. Записът, който тревожи ушите на пътниците на всеки 2-3 минути, е безобразен глобално лингвистично, синтактично и като произношение. Разваленият английски с хард българско звучене и иносказателност създават обаче усещане за виталност. Как звучи само: "Дъ некст стейшън ис Джи Ем Димитров". Озадачените хора само се ослушват. Ден след явното недоразумение "джи ем - GM" (генерален директор), женският глас вече напява "Ге Ме", което е автентично самобитно на фона на стейшъна и некста.
Поумнелите доста по-рано от столичното метро подрастващи ахват от очевидно затрудненото произношение на Централна гара - "Рейлуей стейшън". Как ни липсват "Лайънс бридж" (Лъвов мост) или "Кингс таун роуд" (Цариградско шосе)!     
Това е метрото ни в момента. Хиляда души копаха като луди няколко години, за да направят станции за чудо и приказ за милиони, а сега не можем да намерим един човек, който да каже правилно на английски десет думи. Но все пак хоупът (надеждата) умира последен. Преди "стейшън Надежда". Дано настоящото английско издание на столичния метрополитен спийк да не е последно. А... чужденците впрочем се впечатляват не само от това, което виждат, но и което чуват. Нашето си е жива мъка...

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ