25 Април 2024четвъртък10:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Игрите на открито пазят децата от късогледство

1/3 от населението на света ще бъде късогледо до края на десетилетието

/ брой: 70

автор:Дума

visibility 35

Проучванe сравни китайските деца в Сидни с тези в Сингапур и установи, че живеещите в Австралия имат по-малко очни проблеми. Случаите на миопия (късогледство) след китайчетата в Сидни са 3% в сравнение с 29% в Сингапур. В Австралия децата прекарват 13 часа седмично навън, докато в Сингапур те са навън само около 3 часа.
Децата трябва да бъдат насърчавани да играят навън, за да предотвратят появата на късогледство, предупреждават експерти. Проучването показа, че честотата на случаите е най-висока в страни, където има интензивен образователен режим, който принуждава децата да прекарват голяма част от времето си на закрито.
"Забелязваме увеличение в броя на случаите на тежко късогледство, което е по-проблемният вариант", коментира проф. Катрин Роуз, ръководител на катедрата по ортоптика към Университета по технологии в Сидни. По думите й външните фактори играят огромна роля при развитието на късогледството. Експерти препоръчват децата

под 6 г. да прекарват поне 10 часа седмично на открито

за да се предпазят от миопията. Статистиката сочи, че честотата на късогледството варира в зависимост от възраст, държава, пол, раса, етническа принадлежност, професия, околна среда и други. Държавите с най-голяма честота на миопия са Япония, Сингапур и Тайван. Честотата на миопия сред китайското население е 31%, сред китайските ученици и студенти 77-80%. Освен това е установена по-голяма честота на заболяването сред индивидите от бялата раса в сравнение с останалите.
Разпространението на късогледството в САЩ и Европа е 30-40%, а в Африка - 10-20%. Някои проучвания съобщават, че 8,4% от децата в развитите страни страдат от миопия. В Китай почти 90% от тийнейджърите и младите хора са късогледи в сравнение с 10-20% преди 60 години. Това учените обясняват с факта, че един 25-годишен студент прекарва средно 15 часа седмично в писане на домашни.
Редица изследвания показват, че честотата на късогледството се увеличава с нивото на образованието и много проучвания показват връзка между късогледството и по-високия коефициент на интелигентност (IQ).

Малките деца

под 8-9 г. не могат да осъзнаят или обяснят проблемите с виждането на обекти на разстояние, които изпитват. Но родителите могат да подозират късогледство, ако детето присвива очи при гледане надалеч, поставя книгите или предметите в непосредствена близост по време на четене, настоява да седи в предната част на класната стая или предпочита да гледа телевизия отблизо.

Причините

за възникване на късогледство са няколко. Днес съществуват различни теории.
Установено е, че наследствеността играе съществена роля в този процес. Ако един от родителите е късоглед, има около 40% вероятност неговото поколение да развие късогледство. Ако двамата родители са късогледи, рискът се покачва на около 60%.
Изследванията показват, че при деца, които четат в продължение на 30 мин. или повече дневно, има 1,5 пъти по-голям риск за развитие на късогледство, отколкото при останалите деца. Последните проучвания сочат, че дейности на открито като спорт често могат да имат превантивно действие.
Късогледството е заболяване, което рядко води до сериозни усложнения. При ненавременно лечение обаче високостепенното късогледство може да бъде рисков фактор за развитие на глаукома, макулна дегенерация, страбизъм и отлепване на ретината.
Една трета от световното население ще бъде късогледо до края на десетилетието, прогнозират специалисти. В САЩ например над 40% от жителите носят очила. Според учените една от причините е това, че прекарваме дълго време в затворено пространство.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 819

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 745

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 638

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 747

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ