29 Март 2024петък12:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Краси Борисов:

Срамно е, че отборите ни не разчитат на родни играчи

Не съм оптимист за мача с Италия, признава помощникът на Димитър Пенев от САЩ 1994

/ брой: 70

автор:Георги Аргиров

visibility 251

Красимир Борисов Георгиев е бивш български футболист, настоящ треньор по футбол. Роден е на 8 април 1950 г. Като футболист е играл за отборите на столичните Локомотив (1968-1972), Академик (1970-1971) и Левски-Спартак (1973-1982). Има 226 срещи и 36 гола в „А” група и 19 мача и 3 гола за "А" националния отбор на България (1973-79). Европейски юношески шампион през 1969 г. 2 пъти шампион на България с Левски и 3 пъти носител на Купата на България. Шампион на Кипър с отбора на Омония през 1984 г. Участвал е на Световното първенство във ФРГ през 1974 година. Помощник на Димитър Пенев в националния отбор на Световното първенство в САЩ през 1994 г., когато "лъвовете" спечелиха бронзовите медали и записаха връх в историята ни. Носител на Купата на България като помощник-треньор на ЦСКА през 1997-1998 г. Треньор на юношеския национален отбор в периода 2005-2008 г. В момента е треньор в Детско-юношеската школа на Пламен Марков.


- Какво представлява частната футболна школа, в която сте треньор понастоящем, г-н Борисов?
- Това е една реализирана идея на колегата Пламен Марков. По своята същност тя се различава от останалите ДЮШ на футболните отбори с това, че работим основно с деца, като не правим никакъв предварителен подбор. С други думи, всеки, който желае, може да доведе детето си при нас да се занимава с футбол.
- На каква възраст са децата, които тренират при вас?
- Тренираме около 400 деца, които са родени от 1999 до 2008 година. Тренираме ги основно в събота и неделя. Използваме изкуствени терени на колодрума и в квартал „Люлин”. Доскоро използвахме и терени на НСА. Гледаме да не ангажираме децата през седмицата, имат си достатъчно ангажименти в училище.
- Колко треньори сте ангажирали?
- Шест. Повечето са млади специалисти, завършили НСА, решили да започнат своята кариера с работа с най-малките. По-известните имена са на Владко Шаламанов, играл в Левски и Славия, както и Георги Антонов, бивш играч на Локо Сф и ЦСКА. И моя милост, разбира се.
- Каква такса заплащат родителите?
- При нас е практика да се заплаща еднократно целогодишна такса в размер на 100 лв. – от септември до септември. В тази такса влиза екипировката и застраховката на децата. Отделно от това се заплаща и месечна такса в размер на 30 лв.
- Как ангажирате вниманието на децата, когато не са на училище? Споменахте, че целогодишната ви такса е от септември до септември. Но през лятото децата са във ваканция. Изобщо какви са изявите на малките футболисти?
- Направили сме отбори с най-големите деца. Те участват в турнири под егидата на БФС. Другите се изявяват на други места – празници, турнири, които се правят от един или друг човек, фирма, организация. Например на официални празници, за Деня на София. Организираме контролни срещи с отбори от София.
- Г-н Борисов, какво е вашето мнение за ДЮШ по футбол в България?
- Нямам високо мнение за детско-юношеския футбол в България. В някои отбори се работи с деца, но това не е решение на проблема.
- Смятате ли, че от всеки юноша би станал добър футболист?
- Как да ви отговоря... На първо място трябва да има качества, но е и въпрос на шанс, на късмет. Вижте двата гранда Левски и ЦСКА. Нали щяха да налагат юноши? Къде са те? На последния мач с Ботев Пд ЦСКА игра с 9 чужденци. В Левски и Лудогорец положението е същото. Е, може би българите са малко повече, но не са продукти на школите им.
- Как треньорите на деца се опазват от амбициите на родителите?
- При нас няма как да се влияе. Не за друго, но защото все още се развиваме като школа. Всичко е в ръцете на отделния треньор. Хубаво е човек да има амбиции, но те трябва да имат и покритие.
- Г-н Борисов, да разширим кръга на интервюто. Смятате ли за добра сегашната система на организиране на футболното ни първенство с разделяне на отборите на първа и втора шестица?
- Лично за мен това не е добра идея. Ето, редовният сезон приключи, отборите се разделиха. Какво ще правят отборите от втората шестица? Почти е ясно кои са двата изпадащи. Останалите четири за какво ще играят до края на шампионата? А що се отнася до намаляване на отборите в „А” група, мисля, че сегашните 12 отбора са напълно достатъчни. Трябва и да се помисли за по-сериозни начини за финансова стабилност на клубовете, за да не се отказват по средата на сезона. На Запад това са банкови гаранции, у нас също може да се помисли по този въпрос.
- Има ли феърплей в българския футбол?
- Не. Всеки отбор гони собствените си интереси. С голяма доза ирония прочетох изказванията на Батков за феърплея около мача на Ботев с ЦСКА. Никой не е виновен на Левски, че не си спечелиха мачовете, за да играят в първата шестица, и да очакват ЦСКА да им свърши тяхната работа. ЦСКА си гони собствения интерес.
- Значи според вас в мача с Ботев ЦСКА си гонеше собствения интерес?
- Разбира се! Не казвам, че мачът е бил уговарян, но ЦСКА няма интерес от това Левски да е в първата шестица! А и Ботев си извоюва победата по възможно най-добрия начин.
- Кой според вас ще стане шампион тази година?
- Не вярвам Лудогорец да загуби първото място в края на сезона.
- Какво очаквате от мача ни с Италия? Въобще какви са нашите шансове за крайното класиране?
- Не съм оптимист за този мач. Много от националите, особено тези, които играят навън, не са титуляри в собствените си клубове. Момчетата не са имали и време да работят достатъчно с новия селекционер Ивайло Петев.
- Отборът има ли бъдеще?
- Прави се едно подмладяване на отбора. Но за всичко трябва време.
- Според вас трябваше ли да се смени Любо Пенев с Ивайло Петев?
- Това за мен беше грешка. Пенев и щабът му трябваше да останат до края на квалификациите, след това да се тегли чертата.
- Смятате ли, че Петев ще направи нещо с националния отбор?
- Надявам се.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ