29 Март 2024петък04:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Три български пиеси в битка за "Аскеер"

Победителят ще стане ясен на галаспектакъл на 24 май в театър "Българска армия"

/ брой: 73

автор:Надежда Ушева

visibility 2012

Пиесите "Мадам Мишима", монодрама от Елена Алексиева (копродукция на сдружение "Артсензориум" и театър "София", постановка Калин Ангелов, 9 ноември 2014), "Семеен албум" от Малин Кръстев (на Младежкия театър "Николай Бинев", постановка М. Кръстев, 21 декември 2014) и "За теб" от Яна Борисова (ПК "СМУТ", постановка Петър Кауков, 5 декември 2014, в "Открита сцена" - София) са трите номинации за "Аскеер 2015" в категорията "Съвременна българска драматургия". Те са равностойни по художествени качества и гласове на журито, затова ще бъде доста интересно какъв ще е крайният резултат. Това ще стане ясно по традиция на 24 май на галаспектакъл в театър "Българска армия", когато наградата "Аскеер" ще бъде връчена за 11-и път.
Общо са участвали 31 пиеси, които бележат рекорд в конкурса, като от тях 10 текста не са получили нито един глас. Всички са поставяни за първи път на професионална сцена в периода от 1 април 2014 г. до 31 март 2015 г.  
Предходните три години отбелязахме рязко нарастване на новите български заглавия. И през този сезон броят на премиерните спектакли по български текстове продължава да се увеличава, което затвърждава тенденцията, регистрирана през последните години - все по-решителното създаване и поставяне на професионална сцена на нови драматургични творби, посочи Милен Миланов, председател на фондация "Академия "Аскеер", която чества 25 години от своето основаване. Той добави, че три от пиесите са на "новопосветени" автори. 23 заглавия са осъществени в столицата, шест са копродукции, 8 от пиесите са реализирани в извънстолични театри, а две от тях са поставени в чужбина. Пет от произведенията са в съавторство на двама и повече писатели. Любопитен е фактът, че през миналия награден период седем театъра поставиха на сцената си нови български пиеси, докато сега техният брой е четиринайсет, коментира Миланов.
Наградният фонд на "Аскеер" е 27 000 лв. Сумата към отличията - статуетки от Георги Чапкънов, в различните категории е 2000 лв., за цялостно творчество - 5000 лв. Наградите са под почетния патронаж на министъра на културата Вежди Рашидов и министъра на отбраната Николай Ненчев.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ