23 Април 2024вторник12:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Правителството се отказа от 7-ми блок в "Козлодуй"

Проектът не може да бъде препотвърден, не можем да поемем този ангажимент, каза Бойко Борисов

/ брой: 74

автор:Дума

visibility 26

Правителството се отказва от изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, изречени по време на парламентарния блиц контрол вчера. Готови сме да работим по споразумението с "Уестингхаус", ако те са инвеститор, заяви Борисов в отговор на питане на народния представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Янаки Стоилов. По думите на премиера страната няма финансови възможности да бъде търговец. На 31 март изтече срокът на споразумението, което беше сключено от предишното правителство с "Уестингхаус", припомни премиерът. "Толкова много ядове ми създадохте с това, което абсолютно ненужно беше подписано, вече трети ден дори за общо прессъобщение не можем да се разберем", заяви Борисов, цитиран от БТА.
Той обясни, че страната не може да вземе такъв голям заем и да се емитира нов, огромен дълг от 10-15 милиарда "евро или долара". Мнението на правителството е, че този проект не може да бъде препотвърден, по така предложената схема и подписани споразумения от предишното или по-предишното правителство. Не можем да поемем този ангажимент, каза Борисов.
В споразумението "Уестингхаус" не е инвеститор, а само изпълнител на проекта или "търговец", от който ще купим оборудването, уточни още Бойко Борисов. Ако проектът е изгоден, би трябвало да намерят работеща схема, допълни той.
ДУМА припомня, че преди дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че се водят преговори с "Уестингхаус", като предложението е американската компания да получи дял от 49% от проекта. На въпрос, откъде АЕЦ "Козлодуй" ще намери пари за останалите 51%, Петкова отговори, че се мисли по въпроса.
Припомняме, че компанията "Уестингхаус" не е инвеститор, а строител на ядрени мощности. Българското общество е станало успешно жертва на заблудата, която се разпространява не без помощта и на управляващите, че едва ли не "американците искат да стъпят на врата ни в противовес на замразения проект за АЕЦ "Белене", е мнението на експерти, цитирани от БГНЕС. Те обясняват, че "Уестингхаус" влиза в собствеността до приключване на първия горивен цикъл, което е своеобразен вид гаранция за качеството на произведения продукт. След това американският технологичен гигант се изтегля и ядрената мощност става 100% българска собственост.
Според друг експерт, предложението към "Уестингхаус" да участва като инвеститор е абсурдно и може да цели този проект да бъде спрян в услуга на други енергийни мощности.
"Всяка една ядрена мощност е въпрос и на национална сигурност. Много хора бъркат технологията със собствеността на съоръжението. Примерът с АЕЦ "Козлодуй" е едно потвърждение на това. Да, тя е построена по руска технология, но централата е българска", коментират експертите.
ДУМА припомня, че през 2012 г. първото правителство на Бойко Борисов спря проекта за АЕЦ "Белене". Тогава руската компания "Росатом" предлагаше да бъде инвеститор и да притежава такъв дял, какъвто българското правителство определи. Борисов категорично отхвърли руското предложение и проектът бе спрян.
 

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 77

Молдовска "Победа" създадоха в Москва

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 96

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 90

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 101

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 117

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ