20 Април 2024събота11:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Надпревара за "зелена" слава

Коста Рика е начело сред страните, претендиращи за титлата "най-екологична държава"

/ брой: 77

автор:Галина Младенова

visibility 3089

Малка Коста Рика си заслужи овациите на много екоактивисти и организации, след като вече от три месеца централноамериканската държава използва енергия, получавана единствено от "зелени" източници на енергия. Досега никоя страна не е успявала да захрани цялата си мрежа със зелена енергия... дори за един ден.
А освен, че е по-чиста, зелената енергия се оказа за костариканци и по-евтина. Хората тук се радваха не само на по-чистия си въздух, но и на бонуса от 12% намаление на цената на тока от тази година.
Как обаче успява Коста Рика да постигне това? През 2014 година водноелектрическите централи на страната са добивали близо 80% от електроенергията в държавата. В началото на тази година обаче мощните поройни дъждове стават причината за това Коста Рика напълно да премине към използване на т.нар. възобновяеми източници на енергия. Обилно излялата се от небето вода поддържа четирите огромни ВЕЦ-а на държавата на пълен капацитет. А останалите нужди се покриват от соларни панели, вятърни и биомасови генератори и геотермални станции.
В Централна Америка Коста Рика се класира на второ място по отношение на електроснабдяването - до 99,4% от домакинствата й достига ток. Националната й електропреносна мрежа има почти напълно покритие. По-високо е само в Уругвай.
Държавата има забележителна история на използване на възобновяема енергия. Миналата година обаче Коста Рика преживя засушаване и трябваше да прибегне до дизелово гориво. Правителството обаче има решение за такива ситуации. Одобрено е изграждането на три геотермални електроцентрали на стойност 958 милиона долара, която ще се възползва от вулканичната активност в страната. Мощността на всяка електростанция ще е приблизително 50 МВт.  Според предварителните изчисления произведеното електричество ще струва приблизително 5 цента на киловат час. Това ще помогне на Коста Рика да постигне целта си за въглеродна неутралност до 2021 година. Целта изглежда постижима. Коста Рика огласи план за действие, който разчита основно на засаждането на дървета, които трябва да поглъщат отделяните газове. Преди няколко години там бяха засадени пет милиона дръвчета, което е световен рекорд. А банановата индустрия (страната е най-големият износител на банани в света) обеща да стане и въглеродно неутрална. Тази задача обаче се усложнява от факта, че за последните 20 години броят на колите в страната се е увеличил повече от пет пъти, а въздушният трафик - повече от седем пъти за едва шест години.
Малката централноамериканска държава с население 4,87 млн. души продължава да е начело на увеличаващата се група от страни, разчитащи на възобновяема енергия. Всъщност четири страни в света се борят да станат първи сред 195-те държави на земята, които искат да имат напълно въглеродно неутрална икономика. Стартовият сигнал беше даден през 2007 година. Исландия, Нова Зеландия, Норвегия и Коста Рика заявиха желанието си да спрат да отделят въглерод и бяха включени в Мрежата за намаление на въздействието върху климата.
Първа обаче обяви, че е постигнала целта друга държава член на ООН - Ватикана почти веднага съобщи, че е първата държава в света без въглеродни емисии. Според папската държава тя спечелила надпреварата още през 2007-а, като засадила дървета и възстановила стара гора в Унгария. Никой обаче не повярва на съобщението за първенството, още повече, че Светият престол изобщо не отчете въглерода, отделен при пътуванията на официалните му лица в чужбина или емисиите от сградите извън град Ватикан.
А битката между четирите основни съперници става все по-ожесточена. Потреблението на електроенергия на Исландия се покрива почти на 100% от възобновяема енергия. Най-голямото й предимство се крие в името на столицата й Рейкявик, което означава "заливът на пушеците" и се отнася до стълбовете пара, издигащи се от горещите извори. Тази геотермална енергия осигурява отоплението на града, както и на голяма част от страната. Само един процент от домовете в Исландия се отопляват с енергия от полезни изкопаеми, а 99% от електричеството й се произвежда от геотермални и водноелектрически източници. За сметка на това исландците притежават най-много коли на глава от населението в света. Държавата се опитва с големи отстъпки да примами хората да купуват екологични коли.
Нова Зеландия пък планира до 2040 година да намали емисиите от транспорта наполовина, до 2025 година страната се надява да добива 90% от енергията от възобновяеми източници.
Още по-амбициозна е целта на Норвегия, третият в света износител на петрол. Страната планира до 2030 година до стане "въглеродно неутрална". Тя вече добива 85 на сто от електроенергията си от водноелектрически централи. Осло не "си поплюва" и облага собствениците на автомобили и горива със сурови данъци - една кола  4х4 струва четири пъти по-скъпо, отколкото в САЩ.
Това далеч не са единствени страни, решени да станат екологични. Холандската островна територия Бонер, намираща се до крайбрежието на Венецуела, почти на 100% се осигурява с енергия от възобновяеми източници. И се надява, че в най-скоро време ще постигне заветната цел с помощта на невероятен източник - водораслите.
Дания, получаваща 40% от енергията от вятъра, планира напълно да постигне "зелената" цел към 2050 година.
Хидроелектрическата стена на язовира "Итайпу", който принадлежи на Парагвай и Бразилия, осигурява 100% от нуждите на Парагвай и около 85 от тези на Бразилия.  
Интересен пример е и малката бедна Куба. Държавата, подложена над 60 години на драстично американско ембарго, се оказва шампион по пестене на енергия. Още през 2005 г. Фидел Кастро забрани използването на обикновените крушки с нагряваща се жичка и за шест месеца 9 милиона стари крушки в кубинските домакинства, учрежденията и фабриките бяха подменени с нови енергоспестяващи. През следващите 2 години бяха бракувани 2 млн. стари хладилници, 1 млн. вентилатори, 180 хил. климатика и 260 хил. водни помпи. Те бяха подменени с нови електроуреди, основно внос от Китай.
Програмата за енергийно пестене на Кастро жъне добри успехи. Днес карибската островна държава консумира 34% по-малко петрол, 37% по-малко втечнен газ и 80% по-малко бензин. Днес всяко кубинско домакинство изразходва 8 пъти по-малко енергия отколкото средностатистическото американско домакинство. Само за няколко години енергийната революция направи Куба водеща страна в света по устойчиво развитие.




Коста Рика е начело сред страните, претендиращи за титлата "най-екологична държава". Наскоро там бяха засадени пет милиона дръвчета, което е световен рекорд

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ