24 Април 2024сряда00:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Затръшни вратата!

/ брой: 78

автор:Алберт Аврамов

visibility 2258

Чешкият президент Милош Земан показа какво значи да си президент на суверенна държава, нищо че тя е част от общоевропейското семейство. Това, последното е факт, но факт също така е и това, че в различните страни от общността все пак има място за независимост и национално достойнство.
Земан отривисто отпъди американския посланик в Чехия от мерака му да посети президента заради своеволното му "просветление" да го поучи каква да бъде външната му политика. Особено когато тя е насочена към доброжелателност и сътрудничеството в името на човешкото бъдеще на съвременна Европа. Да тръшнеш вратата под носа на един очевидно самозабавил се наглец и натрапник, изпратен в миролюбивата и просперираща Чехия, очевидно за да "мъти водата", да разяжда стари дружески спомени, дори да зачертава исторически за целия свят факти и събития, а и бъдещи планове, идеи и пориви, не е проява на индивидуален героизъм. Това е на първо място човешкото и политичесото лице на един съвременен държавник, "дръзнал" да почете в деня на светлата 70-годишнина от победата над хитлерофашизма паметта на над 140 хиляди съветски воини, дали живота си за свободата на чешкия народ.
Интересното в случая е обаче нещо друго и въпросите са ясни и все същите. Кой иска за съсипе бъдещето на Европа, на европейците, на народите, дръзнали да потърсят единение? Чия е тази доктрина, в която ненависта, пораждана от желанието за световна доминация води единствено към войни и страдания, да не кажем и геноцид?
Един посланик го показа и за сетен път доказа! 
На този фон, без излишни уговорки или безбройни примери за оказван натиск при определянето на национални политики от самозабравили се чужди господари, смело можем да признаем, че точно такъв модел на подражание, като този на Милош Земан, очевидно е съвсем чужд на нашите нови-стари управници. Има ли кой да се поучи...

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ