20 Април 2024събота10:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

"Невъзможните разговори" на Крум Василев

Известният публицист и общественик ще отпразнува 90-ата си годишнина с нова книга - среднощни беседи с приятеля, загинал на 19...

/ брой: 82

автор:Тодор Коруев

visibility 3274

"Невъзможни разговори" е нарекъл книгата си публицистът и журналистът Крум Василев, антифашист, изтъкнат деец на БСП и общественик, автор на ДУМА, бил дълги години народен представител, носител на наградата "Николай Хайтов" за публицистика. Авторът, който на 14 април навършва 90 години, и издателство "Захарий Стоянов" канят интелигентни хора на премиерата на тази необикновена книга на 15 април т.г., сряда, от 18 ч. в Националния клуб на БСП - ул. "Позитано" 20. За книгата и нейния автор ще говорят чл.-кор. проф. Любен Димитров и Александър Абаджиев, известен публицист и журналист.
За необикновеността на "Невъзможните разговори" самият Крум Василев пише: "Ако си станал на 90 години и внезапно си осъзнал, че живееш на този свят четири, даже пет пъти по-дълго от своите другари, загинали преди да навършат 20, не можеш да избегнеш нощите, в които се срещаш очи в очи с тях, неостарелите. Те питат: Победихте ли? Построихте ли живота "по-хубав от песен"? Щастливи ли щяха да бъдат децата и внуците, които не можахме да родим? Невъзможни разговори! Но аз ги водих!" И ето сега Крум Василев е "записал" четири от тези разговори - среднощните разговори с неговия съученик и приятел Коста Тодоров, загинал на 19 години. И 90-годишният днес откровено му разказва за  всичко, станало след героичната смърт на Коста, който заедно с още един партизанин Весо, спасяват чета "Ивански" от Шуменско-Преславския партизански отряд, нападната в Злокученския балкан от полиция, жандармерия и войска.
А среднощните разговори - защото живият разкрива пред мъртвия истини, които невинаги са приятни, напротив! - те са и жестоки, и дори между двамата понякога избухват препирни. Как падналият за свобода и справедливост, "който отдавна е пръст", ще проумее днешните чудовищни фалшификации на истината за тях, партизаните! И никак не е било леко на Крум Василев да води  разговори, за които се изискват не само познания за процесите у нас и по света в двете епохи - на социализма и на т.нар. демокрация, но и умение те да се анализират и предадат в живо разговорно слово, с неизменно висок морал и отговорност. И въпреки грозните истини, които споделя, въпреки огорченията и опасенията, Крум Василев доказва, че "не си е сменил чипа", че винаги е живял и остава да живее с вярата в социалистическия идеал.                                                                                                                                     

Крум Василев

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ