24 Април 2024сряда22:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кой буни Балканите?

За едно провокативно изказване на Еди Рама и Хашим Тачи

/ брой: 85

автор:Зорница Илиева

visibility 164

Ситуацията в света сигурно наистина е стигнала до такава точка на кипене, че албанският премиер Еди Рама и неговият косовски колега Хашим Тачи, вицепремиер и външен министър, са решили да "ловят риба в мътна вода". И не само обещават да се обединят в обща държава, но и да го направят по "класическия начин", ако ЕС "не отвори врати за евроинтеграцията на Прищина и не премахне визите за Косово". Еди Рама дори вее на собствената си къща в Тирана знаме на Велика Албания, в което са включени Косово, части от Сърбия, от Македония, Гърция и Черна гора. Албанският премиер явно има самочувствието на преуспяващ лидер на преуспяваща страна, която няма проблеми с ЕС и НАТО, и в суматохата от множащите се глобални конфликти притопля старата националистическа идея за Велика Албания. Или просто притиска ЕС, за да потекат отново, но с визи, потоците от косовари към европейските столици, защото създадената под натиск на САЩ "най-млада държава в Европа" не може да им осигури работа и сигурност, да ги изведе от състоянието на мизерия и безперспективност. Само преди месеци Унгария пропищя от хиляди емигранти от Косово, а в самата Европа албанската диаспора не е от най-малките. Често се появяват информации, че точно "старата емиграция" всъщност изхранва голяма част от населението на Косово.
Няма как подобни изказвания да се приемат безпроблемно, защото те наистина създават условия за дестабилизиране на Балканите и то в период, когато близостта на региона го поставя в ситуация да очаква "ефект на доминото" следствие кървавите събития в Близкия изток. Кощунствена е мисълта, че непремерени обещания в посока прекрояване на граници може да има връзка със случващото се на територията на Ирак и Сирия, където джихадисти си намериха място за халифат и изправиха света пред опасност от "война на цивилизациите". Засега само сръбският премиер Александър Вучич намери начин за бърза реакция, макар и в профила си в туитър, като посочи, че "лично няма да позволи албанско обединение по класическия начин". Интересно как в Брюксел ще използват собствения си класически език, наречен европейска дипломация, за да препоръчат на Еди Рама и Хашим Тачи повече придържане към европейските принципи и правила и повече работа за изпълнение на изискванията за членство в ЕС. Нещо, което може и да доведе до по-малко социално недоволни и по-малко желаещи да пътуват в посока Близък изток в името на "Аллах Акбар". А ако погледнат малко и извън собствените си "мечтания" и проблеми, може би ще си дадат сметка колко усилия са нужни за осигуряване на стабилност на Балканите и недопускане на нови конфликти, които ще доведат до всичко друго, но не и до просперитет на народите. Да се поставят на този етап условия на Брюксел, това означава да се действа срещу неговото единство. ЕС не се е отказал от процеса на присъединяване на страните от региона, но и неспособността им да се реформират съгласно изискванията удължават сроковете за членство.
Кой буни Балканите точно сега и защо? Не стига ли политическата криза в Македония? Или всичко това си върви в комплект? Без привкус на конспиративна теория, разбира се.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ