29 Март 2024петък08:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Датата

/ брой: 86

автор:Дума

visibility 446

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА ОПАЗВАНЕ НА ПАМЕТНИЦИТЕ НА КУЛТУРАТА. Отбелязва се от 1984 г. по решение на ЮНЕСКО. Денят е повод да се привлече общественото внимание по света към ценностите на общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазване паметниците на културата. Сред българските паметници, вписани в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство, са Мадарският конник, Рилският манастир, Казанлъшката гробница, Несебър, Боянската църква (на снимката) и др.

СВЕТОВЕН ДЕН НА РАДИОЛЮБИТЕЛИТЕ. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. Откриването на радиото като начин за безжично предаване на звук и говор на големи разстояния e истинска революция в обществените отношения в началото на ХХ в.

ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН ЗА ПРАВАТА НА ПАЦИЕНТИТЕ. Отбелязан е за първи път на 29 март 2007 г. в рамките на ЕС по инициатива на България за по-засилено внимание към правата на пациентите и тяхното приложение. Правата на пациента според Европейската харта са 14. Сред тях са право на профилактика, на достъп на информация, на съгласие, на свободен избор, на тайна и поверителност, на уважение към времето на пациента, на спазване стандартите на качество при медицинското обслужване, на безопасност, на достъп до иновации, на персонализирано лечение, на жалби и обезщетение, право да се избегнат ненужно страдание и болка.

1851 - ПОЛОЖЕНИ СА ОСНОВИТЕ НА АПРИЛОВСКАТА ГИМНАЗИЯ В ГАБРОВО. На 10 април 1847 г. Васил Априлов написва своето завещание, с което оставя цялото си състояние на Габровското училище с препоръката то да се превърне в "училище за висока наука". Четири години по-късно са положени основите му. От 1889 г. училището приема името на своя благодетел и се нарича Априловска гимназия.

1885 - РАЖДА СЕ ГЮРГА ПИНДЖУРОВА, НАРОДНА ПЕВИЦА (УМИРА 1971 Г.). Учи пеене при Христина Морфова в Държавното музикално училище в София, завършва консерваторията в Прага. През 1939 г. се появяват първите й плочи. След 9 септември 1944 г. развива богата концертна дейност и става една от най-популярните изпълнителки на народни песни у нас. Удостоена със званието "Народна артистка".

2012 - УМИРА НАУМ ШОПОВ, АРТИСТ (Р. 1930 Г.). Неговата съпруга Невена и двете му деца - Христо и Лиза, също са артисти. Играе в Народния театър "Иван Вазов". През 2007 г. получава награда за цялостно творчество на фестивала "Златен витяз" в Москва. Участва в десетки филми и театрални постановки. Сред най-известните филми, в които се е снимал, са "Иконостасът" (по романа на Димитър Талев "Железният светилник", с режисьори Тодор Динов и Христо Христов), "Няма нищо по-хубаво от лошото време", "Инспекторът и нощта", "Крадецът на праскови", "Граница", сериалът "Капитан Петко Войвода" и др.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ