26 Април 2024петък12:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Смъртоносна защита

От пазители американските полицаи се превръщат в реална опасност за гражданите

/ брой: 87

автор:Дума

visibility 24

В страната на свободата и неограничените възможности, както знаем, всичко е възможно. Възможно е 5-годишно дете да застреля братчето си с пистолета на родителите си, или пък с оръжие играчка - толкова опасно, колкото и истинското. Възможно е депресиран човечец, защото са го изгонили от работа или пък жена му го е напуснала, да хване личното си оръжие и да стреля наред. Защото има право да носи оръжие - за самозащита. Право, отредено му от конституцията. "Доколкото една добре организирана милиция е необходима за сигурността на свободната държава, правото на народа да притежава и да носи оръжие не трябва да бъде нарушавано", гласи текстът на Втората поправка на американската конституция. Именно заради това право почти не минава ден без новина отвъд Атлантика, съобщаваща за поредния разстрел. Освен че са доходоносен бизнес, оръжията в САЩ са още по-опасни, когато са в ръцете на американските полицаи. Положилите клетва да служат на обществото и да бдят за неговата сигурност стават все по-опасни за обществото и тяхната защита в немалко случаи е смъртоносна. Необяснимо смъртоносна.
Действията на полицията в САЩ непрестанно дават поводи за коментари. Прекомерното използване на сила и

бруталността на американските полицаи

зачестяват застрашително. Ето и най-пресния случай - в американския град Сейнт Луис полицията застреля чернокож младеж при опит за нападение с нож. Според някои информации не е ясно дали мъжът е бил тъмнокож. Полицията твърди, че първоначално той се бил барикадирал в дома си, а след това се нахвърлил с нож срещу пристигналите полицаи, които се опитали да влязат в контакт с него. Според служителите на реда друг начин за действие не е имало.
Сейнт Луис се превърна в невралгична точка от лятото на миналата година. През август в предградието Фъргюсън полицаят Дарън Уилсън застреля невъоръжения афроамериканец Майкъл Браун, който преди това откраднал цигари от магазин. Гражданското недоволство избухна с още по-голяма сила, тъй като на полицая не бе повдигнато обвинение. В Стейтън Айлънд, през юли 2014 г., убийството на Ерик Гарнър също предизвика вълна на възмущение. През ноември Тамир Райс беше застрелян от полицията в Кливланд, Охайо. Ужасяващото в този случай е, че Райс бе 12-годишен и си играеше с пистолет играчка. Съвсем скоро, на 4 април, Уолтър Скот бе застрелян при рутинна пътна проверка в Северен Чарлстън, Южна Каролина. Осем пъти, в гърба. Общото между тези случаи е, че всичките загинали от ръката на полицаи са тъмнокожи, а полицаите - бели. Само полицаят от последния случай беше обвинен в убийство на основата на запис от мобилен телефон - може би заради гражданското недоволство... В останалите случаи няма повдигнати обвинения.
Разбира се, прави впечатление различната расова принадлежност на убитите и полицаите. Някой ще си каже, че става въпрос за ненужна

жестокост, основана на расизъм

И това няма да звучи пресилено. Доказва го скорошен доклад, който разкрива нарушенията на полицията във Фъргюсън. Тези случаи показват неприятната истина, че Америка все още не се е освободила от расизма. Полицията във Фъргюсън редовно е проявявала расизъм. Докладът изброява полицейски практики, насочени главно срещу чернокожи, които са недопустими, а единственото им обяснение е, че става въпрос за расистки предразсъдъци, заяви при представянето му американският министър на правосъдието, който също е цветнокож. В доклада се посочва, че чернокожите са два пъти по-често обискирани при проверки на колите, а полицейските кучета са били използвани единствено само срещу чернокожи. В доклада се казва също, че полицията, под натиска на общината, вече не е била в служба на обществото, а средство за печелене на пари. Квитанции за глоби за маловажни нарушения са били раздавани непрекъснато, по-често на чернокожи.

На 28 януари афроамериканецът Флойд Дент е арестуван в Мичиган. Обвиненията са за съпротива при арест, нападение и притежание на кокаин. На публикуваното видео на ареста се вижда как Дент е извлечен от колата си, проснат на земята от двама полицаи, единият от които му прилага хватка за душене, след което го удря 16 пъти в глава. Потърпевшият получава и три електрошока!!! На мястото пристигат общо 10 полицаи. Всичките те са бели, разкрива адвокатът на Дент.
Очевидно

насилието е практика

сред американските полицаи, и то не само срещу цветнокожи. А наскоро излезлите наяве случаи са повече от потресаващи. Неотдавна крадец на коне бе пребит до смърт в Калифорния. Джаред Пусък откраднал кон и полицията започнала преследване на престъпника. Внезапно конят хвърлил ездача си. Щом разбрал, че не може да избяга, конекрадецът легнал на земята и разперил ръце в знак, че се предава. Въпреки това обаче полицаите се нахвърлили върху него и го пребили. На видео, заснето от хеликоптер на местен тв канал, се вижда, че 30-годишният Пусък е бит първо от двама, после от трима, докато накрая му се нахвърлили всичките 11 полицаи. Всеки от тях ритал и налагал с юмруци мъжа. В свое оправдание полицаите твърдят, че се наложило да употребят физическа сила, за да неутрализират Пусък, понеже "електрошоковата палка отказала". Какво има да неутрализираш на човек, който се е предал... и то да го бият 11 души.
В началото на април наяве излезе следният случай. През юли 2014 г. в щата Айдахо бременна жена е поредната жертва на полицията. Както пишат американските медии, мъжът на Райли разтревожен за психичното здраве на жена си - тя заплашила дори със самоубийство, я повел към психиатричната болница. Изведнъж жената извадила нож, мъжът уплашен хукнал. Вътре в болницата той звъннал на полицията. 15 секунди след като полицията пристигнала, Райли е застреляна. На записа се вижда как двамата полицаи едновременно откриват огън по жената, която не пуска ножа, както й нареждат полицаите, а прави крачка напред. След изстрелите един от полицаите слага белезници на падналото тяло. Разследването показва, че към момента на своята смърт жената е била бременна, освен това пристрастена към амфетамини и алкохол. Официално обвинение не е повдигнато на нито един от полицаите, нито семейството на жертвата е получило някакво обезщетение.
В Тексас пък паникьосани полицаи, без дори да опитат да влязат в преговори с психично болен младеж, който

заплашвал с отвертка в ръка

или пък да използват електрошок например, направо откриват огън по мъжа.
Шокиращите случаи нямат край. В Северна Каролина семейство моли полицията да наглежда възрастен роднина, ветеран от Корейската война, който се възстановявал от операция на сърцето. В полунощ полицията влиза в дома му, при положение че е приела повикване през деня. Тъй като мъжът не отваря, те събарят вратата и нахълтват вътре. Събуждайки се, мъжът грабва оръжието си и те го застрелват. Във Флорида пък разследват полицай, разстрелял от страх душевно болен, чието оръжие било... дръжка на метла.

Това са само част от примерите за необосновано полицейско насилие в САЩ. Статистиката обаче е още по-стряскаща. Заключението, което може да се направи на нейна база, е, че американските полицаи са дори

по-страшни от терористите

те убиват 55 пъти повече хора от терористите. Органите на реда извършват повече убийства и от уличните банди.
Само през март полицията в САЩ е убила повече хора, отколкото Великобритания за 100 години. Всеки ден в САЩ от ръцете на полицаи загиват най-малко трима души. Това сочи скорошен доклад на работна група "Полицейската дейност през XXI век", създадена по нареждане на президента Обама през декември миналата година, след вълната от масови протести срещу полицейското насилие. В него се посочва, че само през март полицията е убила 111 души.
Докладът има за цел да отправи препоръки към полицията за промяна на политиката, която ще намали броя на инцидентите с фатален край, да се обърне особено внимание на подготовката на полицаите, които работят в райони, населени предимно с цветнокожо население. Както и да се акцентира върху по-добрата подготовка на полицаите и да се води подробен отчет за всяко действие на служителите на реда.
Сайтът www.killedbypolice.com съдържа статистика на всеки човек, убит от полицията през 2013 и 2014 г. През 2014-а 1100 са паднали убити от ръцете на тези, които са положили клетва да защитават. Освен всичко друго, характерна особеност на американската полиция е, че тя убива невъоръжени. За сравнение - през 2013 г. 49 851 служители на реда са били нападнати при изпълнение на дълга си със степен на увреждане от 29,2 процента, според ФБР. 27 са били убити същата година.
Разбира се, тук не става въпрос, че убитите са невинни. Парадоксално, насилието сред гражданите намалява, докато насилието срещу гражданите от страна на полицията се увеличава драстично. В последно време, съдейки по данните, убитите са се увеличили с 44 процента.
За сравнение, общият брой на убитите американски войници в Афганистан и Ирак през 2014-а е 58. По-малко войници са убити в зони на военни действия, отколкото граждани в родната си страна, в страната на свободата.
В Канада през 2014 г. от полицаи са убити 14 души, което е 78 пъти по-малко, отколкото в САЩ.

През 2014 г. във Великобритания е убит 1 човек

а през 2013-а - 0. Според данните британската полиция е използвала пистолети при три случая през 2013 г. От 2010-а до 2014-а има регистрирани 4 фатални полицейски стрелби във Великобритания, чието население е около 52 млн. За сравнение, в Албъкърк, Ню Мексико, чието население е 1 процент от общото британско, има 26 фатални полицейски стрелби за същия период.
Китай, чието население е 4 пъти и половина колкото населението на САЩ, регистрира 12 убийства от страна на служители на реда през 2014 г. В периода 2013-2014 германската полиция пък не е убила никого.
Ето и един доста шокиращ факт. В цялата си история полицията на Исландия пък е убила само един човек. Случаят е следният - след като използва всички несмъртоносни методи, за да задържи въоръжен мъж, барикадирал се в къщата си, който застрелял двама полицаи, полицията била принудена да отнеме живота на 59-годишния мъж. След това седмици наред страната била потънала в скръб заради това, че се е наложило използването на сила.
Фактите са тези и са доказани от разследващите органи в САЩ. През април миналата година Департаментът по правосъдието след 2-годишно разследване установява, че полицейското управление на Албъкърк "прилага модел или практика на прекомерна сила, включително смъртоносна, в нарушение на Четвъртата поправка". Същото се отнася и до управлението в Кливланд. Какво се прави по този въпрос? По-обезпокоителното е, че тези полицаи в по-голямата си част остават безнаказани. Във връзка с протеста срещу полицейското насилие миналата седмица в няколко американски града Николас Хейурд казва: "Този протест е за това, че твърде много хора бяха убити." Човекът от години се бори за подновяване на делото на сина му, застрелян на 13-годишна възраст от полицай преди 20 години, докато си

играел на стражари и апаши с пистолет играчка

Без обяснение - когато органите на реда разпръскваха майдановците, които хвърляха срещу тях павета и коктейли "Молотов", използваха прекомерна сила и бяха порицавани от морализаторите отвъд Океана. Там обаче, в страната на свободата и демокрацията, необоснованото насилие срещу гражданите явно се нарича с други думи. Опазване на обществения ред, може би. Защото полицията в САЩ е най-малкото зле организирана, в противовес на написаното в цитираната по-горе Втора поправка на конституцията.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ