25 Април 2024четвъртък22:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Днес искам да убия някого

/ брой: 87

автор:Константин Иванов

visibility 185

"Около 300 десантчици от американските войски пристигнаха в Украйна, за да обучават армията на страната, която се бори с проруските сепаратисти в източната част на държавата, се казва в съобщение на армията на САЩ". Тази новина на Франс прес от 17 април ме подсети, че някъде пазя репортаж от френския "Монд", посветен на американски военни, изпълняващи сходна мисия в чужбина. Оказа се, че изрезката е от септември 2007 г. и авторът Патрис Клод разкрива някои от всекидневните "практики" в Ирак както на бойци от редовната американска армия, така и на няколкото "частни" армии, най-известната от които е "Блекуотър". Авторът съобщава, че в предходните 4 години пред американските военни съдилища са били изправени да отговарят за различни видове безобразия стотици военнослужещи, включително 64-ма за убийства. Имало и закон, гласуван от Конгреса на САЩ, че подлежат на съдебно дирене и т.нар. частни военни наемници от "Блекуотър", "ДинКорп" и "Трипл Канопи", който обаче никога не бил приложен.
Ето част от репортажа:
- Окей, момчета, на път. Искам да убия някого днес.
- А, добре. Защо днес?
- Ха, ха! Утре тръгвам в отпуска, за дълго.
Бившият военен пехотинец Уошбоурн е шеф на екипа. Печели по 600 долара на ден. Татуирана "мутра", 1,90 м, бръснат череп и брадичка, гигантът от Оклахома поставя автомата М-4 - същият, с какъвто е въоръжена редовната армия - между двете седалки. "Остави го да наближи малко, ще го стрелям с пистолета". Става дума за таксито, шофирано от възрастен мъж. Какво от това... Уошбоурн отваря вратата, приляга на седалката, протяга ръката навън. Таксито приближава. Стрелецът се прицелва. Няколко куршума нашарват предното стъкло. Таксито се обръща в канавката...
Според репортажа, по онова време само Пентагонът е ползвал услугите на 7800 "частни бойци" за охрана на складовете му, ремонт на техниката, осигуряване надзора на затворите, разпити на задържаните: много от тези "частници" са били замесени в скандалите с изтезанията в печално известния зандан "Абу Гариб".
Би могло да се възрази, че подобни "геройства" са били дело на наемниците от "Блекуотър" и други частни армии, че 300-те десантчици, изпратени в Украйна, са от редовната американска армия. Само че ето какво още научаваме от репортажа на Патрис Клод: Уошбоурн, Шмидт и другите им двама спътници в бронирания джип са "от тези, които някога бяха наричани "кучетата на войната", а понастоящем са "частни бойци". Тъмни очила, обеца по модата "тайни служби", висяща на ухото, пистолети, провесени ниско около ханша, черна защитна жилетка, уплътнена с керамични плочки, достатъчно дебели, за да предпазят от изстрели от автомат "Калашников" - всички те са бивши военни или полицаи".
Какво излиза: че и едните, и другите - "частните" и редовните, са обучавани физически, психически и военно по една "методика", подготвяни са първо да стрелят, а после да питат. Ако въобще им дойде някога на ума да питат, както личи от описания случай със стрелбата по таксито. Различни са униформата и работодателят. Но хората са си същите: "Окей, момчета, на път, днес искам да убия някого".

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ