29 Март 2024петък16:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ангиографът на видинската болница запориран от частници

Заради претенциите на "Търговска лига" цялата област остава без модерно лечение на инфаркт, съдови заболявания и инвазивна кардиология

/ брой: 87

автор:Дума

visibility 2924

Съдия-изпълнител запечата ангиографската апаратура на МБАЛ "Св. Петка" във Видин в изпълнение на обезпечителна мярка, наложена по искане на частната фирма "Търговска лига". По този начин бе блокирано очакваното през следващия месец начало на дейността на сектора по инвазивна кардиология в държавната болница.  
Скандалното действие оставя пациентите от цялата Видинска област без възможността за модерно лечение на инфаркт и съдови заболявания и за извършване на инвазивни изследвания, за които те ще продължават да пътуват до Враца или София.
В тях трябваше да заработи частна инвазивна кардиология, но МЗ не й издаде разрешение, защото не са изпълнени всички изисквания по медицинските стандарти. "Запорът върху ангиографа е наложен като обезпечителна мярка от Софийския градски съд с оглед на предявяване на бъдещ иск във връзка с подобрения, които са направени в помещенията", обясни юрисконсултът на болницата Пламен Стефанов. Той уточни, че "Търговска лига" вече води такова дело срещу МБАЛ "Св. Петка" за неустойки, за които претендират във връзка с направеното строителство и по което е наложен запор върху 500 хил. лв. целева субсидия на болницата. Т.е. фирмата има един път тази претенция, сега претендира втори път за същото", поясни Стефанов. Болницата ще предприеме необходимите стъпки за отмяна на запора, но докато текат съдебните процедури, потърпевши от създалата се ситуация ще бъдат пациентите. Около 100 хил. души ще продължават да пътуват с линейки до Враца и да ходят до София, за да търсят помощ от съдови хирурзи. Видин остава и без инвазивна кардиология, и без съдова хирургия, коментира директорът на МБАЛ "Св. Петка" д-р Виолета Дочкова.
Създаването на държавна инвазивна кардиология от самото начало среща остра съпротива от частната фирма, която иска да печели за сметка на държавната болница. В последните дни на 2014 г. фирмата предложи на МБАЛ "Св. Петка" договор за съвместна дейност, чрез който закупеният от държавата ангиограф да й бъде предоставен на безценица. Декларираните очаквания за приходи в частната болница бяха за над 4 млн. лв. годишно, а предлаганата на болницата сума е под 400 хил. лв. годишно, срещу които тя предоставя за ползване помещения, ангиографа, захранване с кислород, обслужване със специфична медицинска апаратура, специалисти и т.н. Такъв договор е финансово неизгоден и би заплашил болницата с фалит, но и би бил незаконен без провеждането на процедура от държавната болница за избор на партньор за съвместна дейност.
Запорираният ангиограф, на стойност 1,3 млн.лв., е от последно поколение и е закупен през 2014 г. със субсидия от МЗ. Със собствени средства болницата ремонтира кардиологичното отделение и в него обособи сектор по инвазивна кардиология. В МЗ са подадени документи за издаване на разрешение за дейност и се очаква всеки момент това да се случи. Запорът е пореден удар срещу МБАЛ "Св. Петка" с цел да не заработи инвазивната кардиология. Въпреки че болницата разполага с модерна апаратура, има обучен персонал и са подписани договори със специалисти от университетската болница "Св. Екатерина", пациентите ще бъдат пренасочвани към други клиники, а в много от случаите времето е решаващо за тях, коментира кардиологът д-р Стоян Филипов.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ