25 Април 2024четвъртък15:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Удобно затворени очи

/ брой: 87

автор:Галина Младенова

visibility 2554

В Средиземно море се случи поредната голяма трагедия - загинаха стотици бежанци. Тази новина всъщност бе очаквана. Подобно нещо се случи и предната седмица, само дето тогава жертвите бяха малко по-малко, а спасените малко повече. Сценарият винаги е един и същ: лодката се преобръща точно в момента, когато спасението изглежда съвсем близо.
Проблемът с бежанците не е само европейски. Ако през 1975 г. в света е имало приблизително 2,5 млн. бежанци, то в началото на новото хилядолетие броят им е нараснал почти десетократно, казват експертите. Една голяма част от тях търсят спасение именно на Стария континент. Нашествието на бежанци се превърна за единна Европа във втори по острота проблем след икономическата криза. А предприеманите от ЕС мерки засега не успяват да спрат човешкото цунами. Всеки месец Европейският съюз дава 2,8 милиона евро за операция "Тритон", чиято цел е спасяване на емигранти в Средиземно море. Тези пари определено не са достатъчни. Финансиране на програмата осъществяват само 22 от общо 28 членки на Евросъюза. Великобритания например отказа да даде пари. Британските политици са убедени, че спасяването на нелегалните емигранти само увеличава бежанския поток.
Страните като Италия и Малта, които са първите спирки на оцелелите в морето бежанци, се оплакват, че европейската солидарност май остава само на думи, защото са оставени сами да се справят с тежкия проблем. Рим неведнъж се оплаква, че бежанците вече са докарали страната до хуманитарна катастрофа, а помощ няма.
Мащабите шокират. Броят на търсещите спасение в Европа се увеличава вече не с дни, а с часове. На другия бряг на Средиземно море, в Либия, вече чакат да отпътуват към Стария континент близо един милион души. И това е само началото, предупреждават експертите. Малта и Италия обаче продължават да са самотни в тази тежка криза. Да, Европа се опитва да демонстрира повече разбиране, но засега само на... думи.
Сигурно е удобно да не правиш нищо, но е нечовешко да си затваряме очите пред трагедиите, които вече стават всекидневие в Средиземно море.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 296

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 250

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ