19 Април 2024петък18:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Вълнението е голямо, вълнението също...

Дискутабилни ентусиазмични телевизионни напъни

/ брой: 90

автор:Константин Иванов

visibility 1657

Стремя се максимално да спазвам умствена хигиена, като сутрин не гледам телевизия, за да не си развалям деня, а вечер не гледам телевизия, за да не си развалям съня. Така че следващите бележки не са резултат на системни наблюдения, а на откъслечни впечатления, получени при превключване от канал на канал през последните месеци. Те са въпреки това показателни за твърде скромната езикова култура на водещи, репортери и гости в телевизионните студия.
В предаване на Би Ти Ви, посветено на "Сървайвър" на 15 декември 2014 г., иначе находчивият репортер Борислав Лазаров споделя: "Емоцията е голяма, вълнението също". Преводът на "емоция" на български е "вълнение", т.е. Лазаров ни информира, че "вълнението е голямо, вълнението също". Сходен е примерът с предаване на същата телевизия от 7 април т.г., посветено на реставрационни дейности в софийската Ротонда. Репортерката докладва, че нещо си се извършва "с прецизна точност". Няма друг превод на "прецизен" освен "точен", т.е. описваните действия се извършват с "точна точност". По БНТ пък на 17 февруари ни осведомяват, че "не са изпратени повиквателни на запасни или на резервисти". Както имащата гражданственост в езика ни чуждица "резерв", "резерва", се употребява наред със "запас", така и навлязлата в употреба сравнително отскоро чуждица "резервист" няма друго значение освен "запасняк".
Грешка поради престараване (или незнание) допусна, при това нееднократно, т.е. неслучайно, Мария Чернева в информация за проблеми с назначения в НЗОК: "Ще върнат спесимента на д-р Тодорова". Правилно е "спесимен", т.е. образец на подписа на лицето. Сходна "езикова недостатъчност" показва коментаторът на мача "Манчестър Сити" - "Ливърпул" на 1 март: "Ще наблюдаваме тактичНОТО надиграване на треньорите". Може тактично да се направиш, че не забелязваш нечий недъг, но от футболни треньори се очаква такТИЧЕСКО надиграване. Иначе отличаващият се с висока езикова култура брюкселски кореспондент на БНТ Владислав Велев изпусна на 28 март една "ретроспектива", вместо правилното "ретроспекция". По-тежък беше случаят с "демагогиката", прозвучала на 1 март в поредицата на "Нешънъл джиографик" "Апокалипсис на Втората световна война".
Подминаваме като банално едно "експлоАдиране" на Рачков в "Господарите на ефира" от 3 март. Малко по-скандална беше изписаната на екрана обява за "екстрадАция" на Цветан Василев по БНТ, въпреки че същевременно репортерът правилно говореше за "екстрадиция". Все пак "екстрадацията" е разбираема за широката публика, но какво да кажем за "Да правим старт ъп бизнес", за което ни призоваваха от "Новини 7" на 22 март. Или за някакъв "лайфкоуч по интимни връзки" - пропуснал съм да си отбележа дата и грешник. "Оф дъ рекорд, както се казва", споделя дискретно със зрителя водещият на "Лачените обувки на българското кино" по БНТ на 1 март. Правилно: казва се "off the record", но на английски, а на български се превежда "извън записа".
Към по-висша категория езикови чудатости ще отнесем впечатляващото словотворчество на Теодора (Теди) Енчева от Би Ти Ви, която на 29 януари ни открехна, че "въпросът е дискутабилен". Така де, под достойнството на една Теди е да каже "въпросът е спорен", а "дискусионен" е просто банално, виж, "дискутабилен" звучи, та дрънка. Все пак Теди си е една редова журналистка и в никакъв случай не може да се мери като езиков бижутер с проф. Калин Янакиев, чието филигранно лингвистично творение "Ентусиазмично желание"  остави безмълвни зрителите на БНТ в първия ден на февруари. Дългата фирма "професор по философия, богословие, културология, преподавател в Софийския и Пловдивския университет" явно не пречи да станеш за резил поради езикова неграмотност.
И накрая, за да не излезе, че виждаме сламката в чуждото око, а гредата в собственото не забелязваме, ще споменем две, ако не греди, то поне трески за дялане, появили се в ДУМА миналата събота. В "Няколко думи" Павлета Давидова пише: "Проблемът идва, ако решенията са прибързани, а рязането - на ангро". "Ангро" е заемка от френски - "en gros", чийто буквален превод е "на едро", т.е. "ангро" съдържа вече в себе си "на"-то, и се получава, че "рязането" е "на на едро". А в "Епопея на незабравимите" между другото доц. Йордан Василев пише: "Започва бойният път на четата (Ботевата - бел. авт.)... Тръгват в строг боен ред: отпред се движи ариергард от 30-40 души". Няма как отпред да се движи "ариергард", защото "arriere" на френски означава "отзад". Отпред се движи авангард - "avant" - "отпред".
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ