29 Март 2024петък11:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Проф. Андрей Пантев:

Обществото трябва да порицае геноцида

Насилието над арменците е чудовищно, но осъждането не става с натискане на копчета в парламента, казва видният историк

/ брой: 90

автор:Велиана Христова

visibility 36

- Професоре, ти си сред стотината интелектуалци, подписали декларацията за осъждане на арменския геноцид. Как би коментирал инициативата?
- Подписал съм тази декларация като форма на обществено порицание. Но смятам, че не е работа на парламентите да осъждат в позитивен или в негативен план отдавна отминали исторически събития. Ако тръгнем по тази логика, всички южноамерикански парламенти трябва да осъдят португалския и испанския геноцид, да не говорим за индианците. В крайна сметка в Турция нямаше концлагери за арменци и нямаше декларация, че арменците трябва да бъдат убивани като при Холокоста. От друга страна, разбира се, че това беше огромно страдание на арменския народ и не можем да се отнесем с безразличие към тази историческа травма, при която всеки все още жив арменец в България или другаде има близки, изживели или загинали при тези обстоятелства.
Стихотворението на Яворов много по-силно изразява нашата симпатия към арменците, отколкото една парламентарна декларация. Но ако се реши така, намирам, че започва много опасна тенденция, при която всеки народ, страдал при определени исторически обстоятелства от друга държава или политика, може да внесе декларация. Едно е ясно - след като повечето от останалите народи са за осъждането на арменския геноцид, не можем да се правим, че не забелязваме всичко, което става наоколо. Ала има и един много важен въпрос, който срамежливо подминаваме. Арменският геноцид, започнал от април 1915 г. и завършил 1918 г., все пак беше известен, макар и не съвсем мащабно, и на българската общественост по това време. А няколко месеца по-късно ние сключваме боен съюз с Турция и се сражаваме рамо до рамо, много български офицери получават турски ордени и обратно. Това също трябва да се има предвид. Не че носим някаква пряка вина, но цялата работа е, че принципът на осъждане в парламента на определено историческо престъпление може да приеме грандиозни съвременни размери, чрез които се внася повече омраза, отколкото благородство в отношенията между държавите.
- Но какъв, ако не този, е начинът една държава да изрази своята позиция по такъв въпрос?
- С песни, със симфонии, с канцонети, с реквиеми, със състрадания. Ето вижте, Орхан Памук признава арменския геноцид и такъв вид отрицание има много по-големи ефекти, отколкото една междупарламентарна престрелка, при която можем да стигнем далеч. Няма народ, който да не е нанасял страдания на другите, и няма народ, който да не е понасял страдания от другите. Но ние взимаме от историята светлината, а не мрака.
- Над 20 държави осъдиха арменския геноцид, САЩ - също, всеки ден се присъединяват нови.
- Това имах предвид, когато се подписах.
- Защо пак сме извън света?
- Имаше декларация да се осъди и геноцидът на българите. Всяко потисничество може да бъде осъдено...
- 1915 г. имаш предвид?
- Не, не, по време на турското робство. Всеки народ има основание да оплаква своите мъченичества, но ако така тръгнем... В момента се търсят някакви странични ефекти, които да отклонят вниманието от съвременни драми. Турция е реален факт в балканската, в европейската и азиатската политика. Когато подписахме това обръщение, точно това имахме предвид - обществено порицание. Но с натискане на бутон в парламента едва ли става. Като се признае този геноцид, светът ще стане ли по-добър?
- Според мен - да, защото държавите казват,  че не приемат, отхвърлят и осъждат геноцида, избиването на хора и народи...
- Ти какво разбираш под държава? Единствено основателно беше отрицанието на еврейския геноцид, който е повсеместен, програмиран, масов. Но не одобрявам примерно да се приема, че отричането на Холокоста е криминално престъпление, както го направиха.
- А какво е? Отричането на Холокоста е вид стимул за възраждащия се фашизъм в Европа днес.
- Каквото и да е, то не може да бъде криминализирано, още по-малко от парламент. То може да бъде криминализирано от съдии, от други правни институции. Но къде ще стигнем, ако тръгнем да осъждаме по този начин? Ако така се започне, не знам къде ще свърши. Оставете го това на писателите, на художниците, на мислителите. Но, пак повтарям - с пълно съзнание съм подписал тази декларация, защото наистина това насилие над арменците е било чудовищно.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ