28 Март 2024четвъртък17:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ЕНП свири сбор

/ брой: 91

автор:Светлана Михова

visibility 3454

Най-голямата партия в Европарламента - ЕНП, най-после си изля душата. Обяви на глас сдържаните досега с труд пориви и въжделения. "ЕС трябва да каже на Русия, че сме готови да воюваме". Под това заглавие на официалния портал Euractiv в сряда бяха публикувани подробности от заседанието на тази парламентарна фракция. На него са били обсъждани сценарии при по-нататъшно влошаване на отношенията между ЕС и Русия. Нарушен е бил досегашният дискретен тон, към който Европа - макар и с усилие, успяваше да се придържа, и Русия открито е била обявена за враг. Особена тревога била изразена за опасността, която стои пред престижа на ЕС.
Може би, за да поизправи клюмналото реноме на Европа, гърди изпъчил германецът Роланд Фройденщайн, заместник-директор на базирания в Брюксел Център за европейски изследвания "Вилфред Мартенс". Именно той призовал лидерите на страните от ЕС да втвърдят риториката и да заявят за готовността на Евросъюза да воюва с Русия "за екзистенциалните принципи за бъдещето на Европа". Историята подсказва, че един негов съотечественик преди 75 години също имаше амбициозни "екзистенциални" планове. И той беше лидер - тогава обаче бе модерна немската дума "фюрер", но свърши печално.
Няколко любопитни подробности за въпросния хер Фройденщайн. Той отива още по-далеч в хуманните си виждания за "екзистенциалните европейски принципи". На сбирката на ЕНП е настоял да се модернизира ядреното оръжие в Европа. "Ядреното сдържане на НАТО сега в Германия се състои от 20 ръждясали бомби, които Русия може да унищожи с един удар. Това трябва да се промени, ние трябва да влезем във форма". Интересно, германският депутат, смятан за учена глава, е съфракционер в Европарламента на най-голямата българска депутатска група в респектабелната институция. Кои ли български делегати не са се наблъскали в ЕНП! Като се започне от Бойковите мощни гербери и се стигне до ситнежите от Кунево-Къневските РъБчета. Тук на населението не се съобщава дали те са присъствали на миротворческата дискусия, някой от тях обадил ли се е с умна приказка и най-малкото какво мислят за призивите на достопочтения хер.
Невероятно звучи германски експерт да се жалва от "ръждясалия" ядрен арсенал на НАТО. Точно преди година не друг, а немското сп. "Шпигел" съобщи, че за 2015 г. в бюджета на САЩ вече са предвидени средства за модернизация на американското ядрено оръжие в Европа, включително и на самолетите, които ще бъдат натоварени с бомбите. Това бе потвърдено и в официален доклад на ВВС на САЩ и в сайта на Федерацията на американските учени.
Човек като Фройденщайн - с такива жизнелюбиви идеи, с такава жизнеутвърждаваща фамилия - "Камък на радостта", не може да не знае информацията, публикувана от множество западни медии, а именно: в момента ядреният арсенал на САЩ в Европа е около 240 бойни заряда. Днес те са разположени в Германия, Великобритания, Холандия, Белгия, Италия и Турция. Редно е да знаем какво мислят по въпроса българските ЕНПаджии. Още повече, че те не са само еврозаседатели, но и управляващи тук. Освен това яко са ни вързали към фургона на НАТО. Ако ЕС обявява, че ще воюва с Русия, значи и ние ще дърпаме спусъка. Полезно би било, все пак, навреме да ни известят тази "радостна" перспектива. Нима нещо ги притеснява?
И още една подробност от същата серия - този път от "братска" Украйна. По едно и също време със заседанието на ЕНП секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Александър Турчинов заяви по телевизията, че Киев започва работа по възстановяване на ракетните технологии и реализация на секретни военнотехнически ядрени програми. Неотдавна той бе казал, че Украйна трябва да си върне реномето на ядрена държава, като се сдобие с "мръсна атомна бомба". "Дали е мръсна или чиста - това е отделен технологичен въпрос. Важното е да е ефективно оръжие", отговаря буквално небезизвестният пастор от Майдана. Да напомним, че за ядрено оръжие, което да хвърли срещу Москва, проплака и звездата на украинската политическа естрада Юлия Тимошенко.
Такава е жизнерадостната компания, с която днес участваме във военни маневри. Това със сигурност напълва БГ главнокомандващия с оптимизъм. Кара го да живее с чувство на изпълнен васален дълг. Да се възприема като значителен и полезен елемент. Навярно си въобразява, че целокупният български народ споделя мощната му емоция. И не го интересува, че в момента, когато маневрите се превърнат от игра в реални военни действия, ще бъдем употребени първи - като най-безполезни и незначителни за "екзистенциалните принципи" на САЩ и Европа.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ