25 Април 2024четвъртък01:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Отлагат глобяването на офшорките с ниви с 5 месеца

Създава се прецедент тези фирми да продължават да работят, без да се съобразят със закона, изтъкват от БСП

/ брой: 92

автор:Дума

visibility 27

Да се отложи с 5 месеца въвеждането на глоби за дружества, които притежават земеделска земя в нарушение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, като се премести от 1 май на 1 октомври.
Това реши парламентът с гласуваните в едно заседание на първо и на второ четене промени в нормативния документ, предложени от Румен Христов (Реформаторски блок).
Проектът бе подкрепен от 95 народни представители, против бяха 35, нямаше въздържали се. Представителите на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ гласуваха „за“, а социалистите, ДПС, „Атака“ и БДЦ – против.
Според сега действащия закон в България нямат право да придобиват и притежават земеделска земя компании от офшорни зони и дружества, регистрирани извън Европейския съюз. С последните промени беше определена санкция от 100 лв. на притежаван декар земеделска земя в нарушение, а след 3 месеца глобата става 300 лв./дка. Срокът без глоби, до който дружествата трябва да се приведат в съответствие със закона, изтича на 1 май, а след гласуването - на 1 октомври.
Удължаването се налагало заради невъзможността големите компании да продадат притежаваните от тях земеделски земи до 1 май, след което следва да бъдат глобявани с крупни суми. В същото време 1 октомври е краят на текущата и началото на новата стопанска година, което ще позволи на тези дружества да планират своята работа, мотивира се вносителят.
Светла Бъчварова от БСП обясни, че от левицата не подкрепят предлаганата промяна, защото вече е минала една година от приемането на закона и голяма част от компаниите вече са преобразували собствеността си. По думите й предложението за отлагане създава прецедент тези фирми да продължават да работят, без да се съобразят със закона. Българска земя на практика се придобива от компании, нямащи нищо общо със земеделието, а целта е тя да се препродаде след известно време, посочи още Бъчварова.
Припомняме, че промените в закона бяха инициирани от предишния парламент, който през миналата година прие ограничения за притежаването на земеделска земя от чужденци, въпреки наложеното от президента вето. За физическите лица вече се изисква пет години уседналост, за да придобиват ниви, както и за членовете на управителните органи на търговски дружества, регистрирани в ЕС. Със закона се въведе и забраната на фирми извън ЕС, както и на офшорни дружества, да купуват земеделски земи. Това означава, че тези дружества трябва или да променят собствеността си, или да продадат нивите.
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ