19 Април 2024петък13:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Михаил Миков напусна заседанието на КСНС

Нулев ръст на средствата за отбрана през 2015 г., Борисов се опъва на Плевнелиев

/ брой: 94

автор:Павлета Давидова

visibility 41

Председателят на БСП Михаил Миков напусна заседанието на КСНС вчера заради несъгласие с предложения текст за декларация по повод състоянието на отбраната и въоръжените сили. Лидерът на социалистите бе категоричен, че не може да участва в приемането на окончателното решение. Според него е неприемливо състоянието на отбраната и въоръжените сили да се обсъжда в такъв формат, без преди това всички параметри да са обсъдени в Народното събрание.
Миков смята, че предвиденото увеличение за сектор отбрана ще бъде за сметка на други важни сфери, които също се нуждаят от сериозни средства. "Трябва да има много повече информация за обществото за състоянието на отбраната, за ангажиментите, които поема България, и за сигурността като комплекс от въпроси, вкл. демографския въпрос, икономическото развитие на страната", уточни Миков. Според него ситуацията около искането на оставка на военния министър Николай Ненчев се драматизира пресилено, за да се обоснове повишаването на разходи за отбрана.
Представеният пред КСНС проект за стратегия на министър Николай Ненчев цитирал цели пасажи от доклада на МО за състоянието на въоръжените сили, публикуван на сайта на министерството в края на март. Според документа липсата на средства за въоръжение и техника задълбочава технологичното изоставане на въоръжените сили и застрашава отбранителните способности. Това можело да доведе до частична загуба на суверенитет до 2020 г.
След КСНС Росен Плевнелиев обяви, че има трайно и дълговременно влошаване на средата за сигурност. Заплахите били близо до страната. Той изчете декларация, която по думите му била "широко подкрепена" с изключение на БСП и "Атака". Плевнелиев иска да спре тенденцията на съкращаване на инвестициите в отбрана и директно се обяви за плавно увеличение на разходите за отбрана до достигането на 2% до 2024 г. Президентът призна, че е поел подобен ангажимент на срещата на върха на НАТО в Уелс м.г. Въпреки опита на Ненчев и Плевнелиев КСНС реши да има увеличение в бюджета на МО, но "с изключение на 2015 г., отчитайки непредвидените и извънредни разходи през годината", което означава, че тази година ръстът ще бъде нулев. МС трябва да внесе в НС Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили, на основата на която МС да разработи нов План за развитие на въоръжените сили.
Пред ДУМА Миков коментира, че ангажиментите, поети от Плевнелиев в Уелс, не са отчетени в парламента, нито пък са разисквани. Лидерът на БСП бе категоричен, че съставът на КСНС не е оторизиран да се занимава с бюджетни въпроси. Той добави, че за увеличение на бюджета за отбрана може да се говори при икономически растеж, при справедливо данъчно облагане, при други доходи в страната. В толкова тежка ситуация приоритизирането на отбраната не е възможно да става за сметка на социалните въпроси - тяхната неосигуреност също води до директна заплаха за националния суверенитет и националната сигурност, категоричен бе Миков.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ