27 Април 2024събота02:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Кога амвонът е недостатъчен

Или как може да се прокара "вероучение" в светското училище

/ брой: 96

автор:Константин Иванов

visibility 1267

Този транспортен министър Московски ще си изяде хляба. Да се учи от колежката Лилето Павлова, че когато шефът реже лента, се стои на крачка зад него встрани и се гледа възторжено, за което може и похвала да получи. А Ивайло чучнал в каменния трон в Перперикон, та си изкара заслужено мъмрене от премиера: "Московски, на император ли ми се правиш?" Майтап, бе, майтап, ама...
И докато откриваше Перперикон и Перперикон откриваше Бойко, археологът Овчаров направи последното си и много важно откритие: че за да получи за разкопки и поддръжка 220 хиляди лева, е било достатъчно да осигури една лента за рязане. Агровоенният министър може само да съжалява, че в армията и ново стрелбище за откриване няма, така че колкото и да се тръшка, каквито и демонстрации в негова и на повелите на НАТО подкрепа да се организират, а Плевнелиев да си свиква Консултативния съвет за национална сигурност по проблема, рече ли Бойко "не", бюджетът на МНО ще си остане без промяна.
Църквата е институция консервативна, но и там почнаха да проумяват, че за да се уреди нещо, само Божията воля не стига. Отколе БПЦ агитира за въвеждане на вероучение в българското училище, и - нищо. Но ето че в момент на внезапно просветление, осенило синодалните старци на 12 март т.г., те в "пълен състав решиха да отличат премиера Бойко Борисов с орден "Св. Цар Борис - Покръстител, І степен, златен". Това е най-високото отличие на БПЦ, с което се удостояват "предстоятели на православната църква и държавни глави с особени заслуги към църквата". В съобщението от 12 март се уточняваше, че отличието ще бъде връчено на премиера на 2 май по време на тържествата по повод 1150-годишнината от покръстването на България.
Едно съобщение от 23 април пък повдига любопитния въпрос дали отличието се дава на Бойко за минали или по-скоро за бъдещи особени заслуги, които БПЦ би очаквала от него. "Светият синод отправи искане за въвеждане на предмет "Религия" в началните училища чрез писмо, изпратено на премиера", гласи съобщението. Обосновката: "През последните повече от 20 години от началото на политическите промени в Родината ни, ние, архиереите от Светия Синод на БПЦ, водени от убеждението, че изучаването на учебния предмет "Религия" в училище и особено на традиционната за България православна християнска вяра е най-силният фактор за нравственото възпитание на децата."
Вярно, месец по-рано просветният министър проф. Тодор Танев в разговор с патриарх Неофит и митрополит Гавриил се обяви против идеята религията да стане задължителен учебен предмет. Но ако Бойко даде заповед по редицата, няма как такова нещо да не мине в парламента. Без значение ще се окаже мнението на огромното мнозинство от хората, изразили го в интернет като коментар към писмото на Синода. В този истински референдум може да прочетем: "Абсолютно противоконституционно", "Като православен християнин и човек с педагогическо образование смятам, че такъв предмет няма място в училище", "Абсолютно и категорично против! Не може деца, все още неориентирани, да им бъдат промивани мозъците с щампи и догми, защото ще станат лесно манипулируеми". И песимистично: "Ще наложат преподаването на религия в училище, въпреки че не е правилно и естествено погазва правото на свободен избор".
Изучаването на учебния предмет "Религия" в училище, особено на традиционната православна религия, е най-силният фактор за нравственото възпитание на децата, твърдят от Светия синод. А на исляма? Но интересно, какво пречи това да става от църковния амвон, та да се налага да е от училищната катедра? Да не забравяме все пак, че в светската държава, каквато е нашата по Конституция, църквата е отделена от държавата. В други светски държави като Франция например, дори на Велики петък пред Великден хората си ходят на работа и учениците на училище.
В Брацигово има чудесен божи храм, такъв ясен звън, какъвто има камбаната му, съм чувал само във Флоренция. Има и протестантска църква, сбутана е в едно скромно помещение, няма икони, няма камбана, така повелява нейната традиция. Някои от многобройната челяд на моята приятелка, циганката Мария, посещават протестантската църква. "Не знам как и какво ги учат, но са по-добри, по-възпитани от другите, дето ги водя с мене в нашата". Сериозна тема за размисъл на отците от Светия ни синод.
Според евангелието Исус, като влязъл в храма, намерил там търговците да предлагат стоката си. Разбутал им сергиите, изгонил ги от храма. На кого не се е случвало да иде на Централните софийски гробища и да не го пресрещнат подредени в две колони пред църковните двери божи служители, които като на Женския пазар предлагат "стоката" си: опело, помен и т.н. Исус изгонил търговците от храма, те се наредили пред храма. Срамна гледка, която явно е убягнала от вниманието на Светия синод. Нормално, той е зает с "промоция" на задължително въвеждане на предмет "Религия" в светското училище.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ