19 Април 2024петък04:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Образование

Училище за личности

Навърши 60 години едно от най-утвърдените школа в столицата

/ брой: 97

автор:Велиана Христова

visibility 1570

Едно от най-утвърдените и желани училища в София - 125-о СОУ "Боян Пенев" в кв. "Младост 1", чества тази седмица своя 60-и рожден ден. Белязало началото на много човешки съдби, то успя да вмести 6 десетилетия в един прекрасен концерт в зала "България", в една юбилейна книжка, в няколко празнични инициативи - като не забрави никого и нищо, което е значима част от историята му, а същевременно показа букет от най-модерните практики в днешното обучение и възпитание, отредили му водещо място дори в изкушен в образованието град като столицата.
С влизането си в училището, виждайки прекрасния дизайн на всяка от стаите и училищните кабинети, зеления оазис на живия природен кът, залата на радиожурналистите с 24-часово излъчване на собствена програма, майсторски изрисуваните стени на класните стаи за най-малките или на кабинета по история с музейна и дори археологическа експозиция, танцовото студио или ателието по керамика, човек разбира какво означава девизът на 125-о: "Училище с лице, училище за личности". А когато научи за европейските проекти, спечелени и изпълнявани от училището, за клубовете по интереси в него и за първите научни занимания на учениците, за съвместната работа с многобройни институции - в Оксфорд и Кеймбридж, в Казахстан, Азербайджан, Индия, с американската фондация "Джуниър Ачийвмънт" и с фирма "Съксес фактори"... разбира защо възпитаниците на училището постигат най-високи резултати на матурите и външното оценяване по всички предмети, защо се представят бляскаво на олимпиадите, защо спортните ученически екипи печелят медали не само у нас, но и в Хонконг, Тайланд, Пекин, Корея...
Никое начинание, дори най-доброто, никое съзидание и благотворство не се раждат на голо място и не се развиват, ако човек няма хъс за знанието и за доброто. В днешно време, когато в страната ни като основен проблем се загнезди продължаващият спад в качеството на средното образование, да градиш и поддържаш успешно училище не е лесно. Наистина, как се прави добро училище?  

Ирена Анастасова
директор на 125-о СОУ "Боян Пенев"

Доброто образование иска сърце, вяра и упоритост



Как се прави добро училище? Най-краткият отговор звучи шаблонно, но това е истината - с любов и всеотдайност, със сърце и вяра, че вършим добро, може би най-доброто нещо на тази земя!
Ако отговоря по-изчерпателно - доброто училище се създава най-вече с добри учители и
- с признание и благодарност за труда им;
- със стратегия за бъдещето на училището и всекидневни усилия за реализирането й;
- с добър ръководен екип от съмишленици;
- с ред и правила за всички;
- с разбирането, че възпитанието на децата в национални и общочовешки ценности, в чувство за справедливост, съчувствие и доброта е толкова важно, колкото и образованието;
- с добра съвместна работа с родителите;
- с активно търсене на подкрепа за важни проекти;
И все пак - със сърце, вяра и упоритост!

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ