27 Април 2024събота01:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Алкохолът е водеща причина за ранна смърт сред 25-59-годишните

Вредата от чашката е 31,6% по-голяма от ползите

/ брой: 97

автор:Дума

visibility 601

Вредите от злоупотребата с алкохол ежегодно струват между 2 и 3% от от БВП на страните от ЕС. Това съобщават от Европейския алианс за обществено здраве (European Public Health Alliance) във връзка с приетата тази седмица от Европарламента резолюция за изработване на нова стратегия за употребата на алкохол. Алкохолната зависимост е водеща причина за ранна смърт сред 25-59-годишните. От алианса представят и други стряскащи данни. Алкохолът е отговорен за преждевременната смърт на 1 от 7 мъже и на 1 от 13 жени на вързраст 15-64 г., което се равнява средно годишно на 120 хил. смъртни случая в ЕС.
Алкохолът е причина за около 60 заболявания, подчертават медиците и припомнят, че за пръв път през 1987 г. учени са доказали връзката на алкохола с онкологичните заболявания. В момента се смята, че той е третият рисков фактор за поява на сърдечносъдово заболяване, водещ фактор е за чернодробни заболявания, сред които е и цирозата. Той е причина и за невропсихиатрични разстройства, захарен диабет тип 2, затлъстяване. В ЕС 12 млн. души страдат от алкохолна зависимост, а близо 9 млн. деца имат един родител алкохолик.    
Изчислено е, че вредата за човешкото здраве от пристрастяването към чашката е 31,6% по-голяма от ползите.
Социалната цена, която всяка година плащат страните членки на ЕС заради  злоупотреба със спирти напитки, възлиза на над 155,8 млрд. евро.  
И още нещо от изключителна важност: причина за 1 от 4 катастрофи по пътищата на Стария континент е алкохолът. Над 31 хил. европейци са загинали в катастрофи, причинени от пияни водачи.  
Това са само част от причините, поради които ЕС обръща все по-сериозно внимание на вредите от употребата на алкохол. След приетата от ЕП резолюция е необходимо Еврокомисията да внесе най-късно през 2016 г. предложение за

оповестяване на калориите върху етикетите

на алкохолните напитки. В документа се призовава за нова стратегия на ЕС за алкохола с акцент върху мерките срещу консумацията на алкохол от непълнолетни, шофирането в нетрезво състояние и употребата на алкохол по време на бременност. Членовете на ЕП призоваха ЕК "незабавно да започне работа по новата стратегия на ЕС за алкохола (2016-2022 г.)", за да помогне на националните правителства за справяне с вредата от алкохола.
Стратегията трябва да включва събиране на достоверни данни,

одобряване на превенцията и лечението

намаляването на пътните произшествия, причинявани от шофиране в нетрезво състояние и анализ на различните модели за пиене, се посочва в резолюцията, приета от ЕП. Съдържанието на калории на алкохолните напитки трябва да бъде ясно посочено, а ЕК следва да представи законодателно предложение най-късно през 2016 г. ЕП също призовава комисията да разгледа мярка, валидна за целия ЕС, за налагането на етикети, съдържащи предупреждения към бременните жени да не консумират алкохол и препоръки към шофьорите да не сядат зад волана в нетрезво състояние. Също така се препоръчва да се изследва

ефектът на рекламите на алкохол върху младите

хора и да се ограничи показването им. Освен това държавите трябва да обсъдят мерки срещу продажбата на много евтин алкохол. ЕК трябва да се справи с трансграничните продажби на алкохол по интернет, категорични са евродепутатите. Страните членки трябва да проведат кампании за повишаване на информираността за опасностите от злоупотребата с алкохол, особено при непълнолетните, и да увеличат усилията за намаляване на пътните произшествия в нетрезво състояние, се посочва в резолюцията.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ