Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Август 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Неделник

Пардон

Возени и извозени

Благовест Митков

1. Май 2015 , брой: 97   1521   0Седим група таксиджии по първомайски на чашка кафе в улично кафене край пиацата и понеже няма клиенти, ей така, от скука, си бъбрим за пазарното стопанство и за необходимостта трудещите се да отстояват страстно правата си и да изискват от държавата и обществото това, дето им се полага.
- Не може така! – казва Пешо. – Трябва вече клиентите да плащат по лев и двайсет на километър. Плюс лев и половина първоначална такса!
- И по петдесет стотинки на минута престой! – обажда се Гошо. - И по левче отгоре за амортизация, ако заедно с теб качиш в таксито и жена си. Плюс още едно левче, ако метнеш куфар в багажника.
- Хубаво ще бъде, освен това, ако всяка таксиметрова кола бъде оборудвана с кантарче. И всеки, който тежи повече от шейсет кила, да плаща допълнително по трийсет и шест стотинки на кило и по двайсет и четири стотинки на километър, тоест по шейсет стотинки на килограмкилометър.
- допълва Мишо.
- А през зимата тарифата да е завишена, защото зиме хората са облечени с шуби, с балтони, с кожуси... Щото тия шуби и кожуси безплатно ли ще се возят? – обажда се и Манолов.
- И да не се спира дотука... - продължава Гошо. – Я колко брадати и мустакати граждани ползват таксита! Трябва да се плаща допълнително по двайсет стотинки на мустак и по петдесет на брада. Но и дотука да не се спира! Откъде накъде ще плащат само тия, които се качват в таксито? Я колко народ виси по спирките и хич не си прави труда да вдигне ръка и да спре такси! Всеки такъв да дава по двайсет стотинки на всеки свободен таксиджия, който минава покрай него!
- Че кой ще ви се вози на скапаните таксита тогава, бе? – внезапно се обажда кафеджийката Цеца откъм кафемашината.
- Ще се возят, ще се возят! – нервничи Гошо. – Като бърза за летището, ще се вози!
- А като запраска някой дъжд, къде ще иде да не вземе такси! – ръкомаха и Манолов.
- Няма да се возят! – почти пищи Цеца. – То сега и без това всички вече си имат коли!
- Ще, ще...
- Няма!
- Ще!
- Няма!
Работата отива към скандал. Накрая се обажда някакъв залупеняк, дето досега си решаваше судокуто на съседна маса:
- Хубаво е трудещите се да отстояват интересите си, но те не бива да забравят, че и останалите хора по тази държава също са някакви трудещи се, те също имат интереси! А що се отнася до това, ще се вози ли някой, няма ли да се вози на такситата ви... Аз пък ще ви го кажа направо - така или иначе, народът пак ще бъде извозен... За кой ли път!

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"