26 Април 2024петък20:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Репортаж

Павликени пази своите традиции

Уникален Празник на яйцето събра за втора поредна година над 4000 души

/ брой: 98

автор:Ина Михайлова

visibility 2689

Кое е първото - яйцето или кокошката... За втора поредна година жителите на античния и вечен Павликени умуваха над въпроса в Деня на труда. "Почитаме своя поминък и с този празник искаме да поставим Павликени сред градовете, които държат на традициите", обяви кметът на общината инж. Емануил Манолов. Той обясни и връзката между Международния ден на труда и Празника на яйцето: "Трудът осмисля нашия живот. Трудът ни носи достойнство, трудът дава хляба за трапезата ни. Затова няма нищо по-естествено от това да намерим паралел между началото, което поставя яйцето като символ на новия живот, и неговия смисъл - труда".
Уникалният Празник на яйцето събра над 4000 души под мотото "Едно яйце - много възможности". Сред официалните гости бяха посланикът на Беларус, културният аташе на Русия, депутатката от Великотърновския район Мариана Бояджиева, кметове, представители на културни институти и неправителствени организации.
Над 4000 яйца осигури за празника един от най-големите производители, разположен на територията на общината. Празника уважиха и представители на холандските собственици на фирмата. И докато някои умуваха кое е първото, за хилядите гости на площад "Свобода" имаше куп забавления - кулинарен конкурс, състезания и безплатен омлет на корем.
Слънчевото време помогна за доброто настроение. Проявите продължиха 12 часа, а водещите - шоуменът Венци Мартинов и "министърът на културата на Павликени" Ганчо Александров, не позволиха и една скучна минута. Още в ранни зори бяха подредени масите за кулинарния конкурс. Наградите - златни и сребърни яйца, за втора поредна година бяха изработени от бижутера на звездите Константин Костов. Журито, поело ангажимент от 2014 г. да отсъжда безпристрастно и справедливо, докато конкурсът се провежда, беше изправено пред непосилната задача да определи предястие, основно ястие и десерт, които да бъдат отличени. Под вещото ръководство на готвача Иван Звездев най-добрите от най-добрите грабнаха призовете. Севги Хюсеинова впечатли с предястието "Мускетарска закуска". Избрала името на кулинарното изкушение заради девиза на класа - "Един за всички, всички - за един". За основно ястие златното яйце получи своеобразният кулинарен кът на кметството и детската градина в с. Върбовка - Върбовска трапеза. Най-добрия десерт показаха учениците от Професионалната гимназия по аграрни технологии "Цанко Церковски". Техните ястия се отличиха с уникална украса и аранжировка.
На площада бяха организирани игри с награди за малки и... големи. Най-много желаещи имаше за хвърляне на сурови яйца в цел. Участници не липсваха за спринта, слалома и щафетата с яйца. Дори за руската рулетка, при която участниците чупеха в челата си яйца, едно от които сурово, се намериха мераклии.
Докато децата се забавляваха, управниците не скучаеха. Четирима градоначалници се включиха в специално състезание на сцената. Кметовете на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, на Елена - Дилян Млъзев, зам.-кметът на Стражица Стефан Иванов и домакинът инж. Емануил Манолов премериха сили в най-бързо белене на сварени яйца. Първото място спечели представителят на община Стражица. Във втората надпревара влязоха в битка председателите на общински съвети, които трябваше да нарежат яйца и да подредят парченцата по най-красив начин. Като най-голям естет беше отличен Кирил Колев от общинския съвет в Златарица. В третата игра - между секретарите на общини, победи Таня Лазарова от община Златарица. Тя се справи най-бързо с отделянето на белтъци от жълтъци. Победителите получиха златни бижутерски яйца - символ на празника, който няма аналог в България.
В празничната програма участваха самодейни колективи от цялата община, гости от съседни общини, младите таланти от студио "Румина" - Велико Търново с ръководител Румяна Начева, и фолкпевицата Гергана. Вечерта на сцената забиха местните банди "Хедбенгърс" и "Нойз". Струните на бас китарата опъна и кметът Емануил Манолов, който заедно със своя син (на барабаните) изпълни няколко парчета.
Цял ден жителите и гостите на община Павликени търсеха отговор на философския въпрос кое е първото - яйцето или кокошката... Не го намериха и тази година. Ще го търсят през 2016 г. Защото Балканът пази своите тайни, а Павликени и неговите хора - своите традиции и празници.


Местната готвачка Елена Божанова забърка стотици безплатни омлети за малки и големи


Уникално изложение на яйца представи местният зоокът. Най-голямото с тегло 500 г - от африкански щраус, бе предоставено от местен фермер. Интерес предизвикаха естествено сини и шарени яйца от токачки, пъдпъдъци, пауни, декоративни кокошки, златни и пръстенчати фазани. Най-здрави са яйцата на токачката, независимо от дребния им размер, споделиха от зоокъта

Автентичен селски кът бяха оформили самодейците от читалището в Караисен. Те посрещнаха гостите с топла питка, шарена сол и китка здравец. Песни, танци и замесване на надиплена баница и козунаци показаха караисенци


Европейските шампиони по танци стил "джаз" Инна Матеева и Кристофър-Александър Петров от Велико Търново събраха овациите на публиката. Младите изпълнители ще представят България на световното първенство в Хърватия в края на м. май


Кметска надпревара в белене на яйца


Тримата главни "виновници" за доброто настроение на Празника на яйцето - "министърът на културата" на Павликени Ганчо Александров, шоуменът Венци Мартинов и кметът на общината инж. Емануил Манолов (от ляво на дясно)


Надпревара с яйца


На празник като на празник


Кметът на Павликени грабна червената бас китара, за да сложи точка на 12-часовия празник. Изпълненията на солиста Атанас Костов и неговата група "Нойз" взривиха площада
Снимки АВТОРКАТА

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ