25 Април 2024четвъртък07:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Горчива тинктура

/ брой: 98

автор:Ева Костова

visibility 777

В последно време в сферата на здравеопазването бе забъркана поредната тинктура, в която има твърде много вредни съставки. И съвсем естествено тя може вместо да лекува, да влоши здравния статус на нацията като цяло. Въпреки че главният забъркал я защитава обратното. Защото той е реформаторът, този, който прави, струва, и все насажда на пачи яйца пациентите. Дори и при смяната на един определен шеф на болница, или пък идеята за сливане на здравните заведения. При този фронт на действие изненадите са непредвидими и не винаги са в интерес и на финансовото здраве на системата - напротив, утежняват го. Като я разклащат, проблемите изпопадат от всички страни. За да се види, че преразходът миналата година е отишъл в някои определени болници, и то с ръст между 30 и 600 на сто, както твърди уволненият от Петър Москов д-р Дечо Дечев. Нещо, за което трябва да има анализ, но няма. И източването на касата ще си върви и тази година като предишната. Нещо, което узаконява кражбите от нея. В същото време намаляването на финансирането в болниците за пореден път показва, че от това само страдат медицинските резултати, за които българинът плаща и доплаща на поразия. Пък и влиза в листа на чакащите.
Някой иска да прибере 4-те милиона лева на болница "Св. Иван Рилски", заяви още д-р Дечев.
Приемаме, че това не е изказване на засегнат уволнен директор. А по-скоро размисли, след като вече има опит с кражбата на здравни пари от предишния кабинет на ГЕРБ, които така и си останаха в зоната на здрача. Сливането на болниците за много запознати ще доведе до реален риск от монополизация на определени фирми за консумативи и медикаменти, даже до подмолна приватизация. А това не оставя равнодушни и хората от бранша. И без туй лекарите са на път да намалеят до санитарен минимум, а ние, вместо да търсим начин да ги задържим, гледаме час по-скоро да ги прогоним с рискови сливания и евентуални съкращения под общата шапка на няколко големи болници. Досега няма представени анализи каква е ползата от подобни сливания. Каква ще е изгодата за системата като цяло и за всеки пациент. Сигурно няма и да има, ако реформите на баш реформатора продължат в същия дух. Ентусиазмът на реформаторите е хубаво нещо, както се казва - нека се обичат младите, но когато тинктурата загорчава на стотици хиляди, тя трябва да се изхвърли. А тези, които в момента ласкаят здравния министър за неговата "алхимия", утре може да се окажат в друга роля и тинктурата да им загорчи и на тях.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ