Около 127 кг. храна хвърляли европейците през 2020 г.
/ брой: 208
През 2020 г., първата година на пандемията от КОВИД-19, в ЕС са изхвърлени около 127 килограма храна на човек от населението, отчита "Евростат". Домакинствата са отговорни за 55 на сто от изхвърлената храна или 70 килограма на човек от населението. Останалите 45 на сто са отпадъци, генерирани по веригата за доставки.
Справянето с хранителните отпадъци от потребителите продължава да е предизвикателство както в ЕС, така и в световен план. Хранителните отпадъци на домакинствата са почти два пъти повече от изхвърлените от секторите за първично производство и производство на хранителни стоки и напитки (14 кг и 23 кг на човек от населението, 11 на сто и 18 на сто съответно). В тези сектори се прилагат стратегии за намаляване на хранителните отпадъци.
Ресторантите и хранителните услуги са генерирали 12 кг хранителни отпадъци на човек от населението (9 на сто), а търговията и дребно и други видове дистрибуция на хранителни стоки са секторът с най-малко хранителни отпадъци (9 кг или 7 на сто), но влиянието на локдауните заради пандемията върху тях все още се анализира.
Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК --> ТУК <--
Споделяйте нашите публикации.