09 Май 2024четвъртък16:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

АгроДУМА

Празник на сланината и греяната ракия

Над 10 000 почитатели на българските традиции посетиха Априлци за осма поредна година

/ брой: 43

автор:Дума

visibility 4096

Празникът на сланината и греяната ракия събра над 10 000 души от цялата страна за осма поредна година на 2 март в Априлци. Събитието се организира от местното читалище "Светлина - 1895 г." със съдействието на общината, родолюбиви жители и спонсори. Идеята на празника е опазването на старите български традиции, като се представят типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на фолклорна музика, народно веселие, хора и хумор.

Атракция на празника е приготвянето в "големия чорбаджийски тиган" на т.нар. Бабина гозба - ястие с 30 кг сланина, 500 яйца и 30 кг праз лук. Посетителите имаха възможност да дегустират не само чудната гозба, но и да се насладят и на други кулинарни специалитети - шишчета с печена сланинка, шарен боб в гърне, нервозни кюфтенца с много зеленчуци и люти чушки, печен бекон.

Любимата на всички балканджии греяна сливова ракия наля топлота във вените, а местните пожелаха на гостите да се радват на крепко здраве през цялата година.

Организаторите бяха подготвили различни конкурси: за домашна ракия - "ароматна, идеална на градус, чудесна на вкус", надпревара за най-вкусна и крехка сланинка, кулинарна изложба базар за ястия със сланина, конкурс за детска рисунка "Празникът, видян през моите очи". Победителите получиха награди и грамоти, а голямата награда - живо прасенце, зарадва победителя в конкурса за най-крехка сланинка.

Защитихме хората с реални действия

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 85

"БСП за България" с № 24 за изборите

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 85

БСП постигнахме конкретни резултати за хората в 49-ото НС

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 85

Бивша манекенка пое шефското място на фонд "Земеделие"

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 85

Розоберът подрани заради топлото време

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 85

"Райънеър" започва да лети до пет нови дестинации

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 85

Сърбия и Китай засилват сътрудничеството си

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 85

6 страни от ЕС зачели иногурацията на Путин

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 85

"Алтернативата" е опасна за демокрацията

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 85

Накратко

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 85

Фашизъм в действие

автор:Александър Симов

visibility 87

/ брой: 85

Жестоката реалност

visibility 94

/ брой: 85

Пари връщате ли?

автор:Таня Глухчева

visibility 87

/ брой: 85

Късата памет на историята

автор:Боян Бойчев

visibility 98

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ