28 Юни 2022вторник17:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

1 евро за здраве в работата връща 4.8 на работодателя

/ брой: 175

автор:Аида Паникян

visibility 1604

Всяко евро, инвестирано в подобряване на здравословните и безопасни условия на труд, възвръща на работодателя между 2,5 и 4,8 евро от намалени разходи за отсъствия от работа. Това са пресметнали европейски експерти. С това послание Европейската агенция за безопасност и здраве при работа започва проект за Насърчаване на здравословни условия на труд (НЗУТ).
    Мерките за насърчаване на здравословните условия са в подкрепа на превенцията на риска на работното място, но не заменят самото управление на безопасността и здравето, подчертават експертите. Програма за НЗУТ може да се въведе, ако преди това се предостави безопасна и здравословна трудова среда, като се спазват правните изисквания, гарантирани от висока здравна култура в организацията.
През първите 3 месеца на т.г. в страната са станали 864 трудови злополуки, 23 са завършили със смърт. Загубите възлизат на 30 992 календарни дни, сочат данните на НОИ. През 2009 г. за същия период злополуките на работното място били 784, а смъртните случаи - 19.
Главната инспекция по труда отчете, че с 5% е намален делът на работещите при несъответстващи на минималните изисквания условия ня труд. Данните сочат, че относителният дял на предприятията с изпълнени основни законови изисквания е нараснал от 61% през 2008 г. на 71% през 2009 г. Делът на предприятията с рискови производства и дейности, в които работното оборудване е приведено в съответствие със закона, е увеличен с 3,7% спрямо 2008 г., при планирано увеличение от 3%. Броят на смъртните трудови злополуки е намалял със 70 в сравнение с 2008 г., злополуките, предизвикали инвалидност, са намалели с 16.
През изминалата година от Фонд "Условия на труд" са финансирани 34 проекта за реконструкция и модернизация на обекти, усъвършенстване на технологични системи и работно оборудване и подобряване на санитарно-хигиенните условия в различни икономически дейности.
 

Всички видове хляб с нулев ДДС

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 123

Млякото и растителните масла поведоха храните надолу

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 123

Някои банки увеличиха таксите двойно

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 123

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ