07 Юни 2023сряда14:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°. Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°.

1 евро за здраве в работата връща 4.8 на работодателя

/ брой: 175

автор:Аида Паникян

visibility 1598

Всяко евро, инвестирано в подобряване на здравословните и безопасни условия на труд, възвръща на работодателя между 2,5 и 4,8 евро от намалени разходи за отсъствия от работа. Това са пресметнали европейски експерти. С това послание Европейската агенция за безопасност и здраве при работа започва проект за Насърчаване на здравословни условия на труд (НЗУТ).
    Мерките за насърчаване на здравословните условия са в подкрепа на превенцията на риска на работното място, но не заменят самото управление на безопасността и здравето, подчертават експертите. Програма за НЗУТ може да се въведе, ако преди това се предостави безопасна и здравословна трудова среда, като се спазват правните изисквания, гарантирани от висока здравна култура в организацията.
През първите 3 месеца на т.г. в страната са станали 864 трудови злополуки, 23 са завършили със смърт. Загубите възлизат на 30 992 календарни дни, сочат данните на НОИ. През 2009 г. за същия период злополуките на работното място били 784, а смъртните случаи - 19.
Главната инспекция по труда отчете, че с 5% е намален делът на работещите при несъответстващи на минималните изисквания условия ня труд. Данните сочат, че относителният дял на предприятията с изпълнени основни законови изисквания е нараснал от 61% през 2008 г. на 71% през 2009 г. Делът на предприятията с рискови производства и дейности, в които работното оборудване е приведено в съответствие със закона, е увеличен с 3,7% спрямо 2008 г., при планирано увеличение от 3%. Броят на смъртните трудови злополуки е намалял със 70 в сравнение с 2008 г., злополуките, предизвикали инвалидност, са намалели с 16.
През изминалата година от Фонд "Условия на труд" са финансирани 34 проекта за реконструкция и модернизация на обекти, усъвършенстване на технологични системи и работно оборудване и подобряване на санитарно-хигиенните условия в различни икономически дейности.
 

КЕВР: Компенсации за абонатите за некачествен ток

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 107

Иска се забрана за внос и на укрйинско олио

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 107

ЕК одобри 77 млн. евро за райони с висока безработица

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 107

Социология за мошеници

автор:Александър Симов

visibility 275

/ брой: 107

Низ от скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 213

/ брой: 107

Конституцията не е просто хартия

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 107

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ