18 Април 2024четвъртък04:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

25 години

1990 г. Великолепната победа на левицата

Как 10-те умни заповеди на Жак Сегела не проработиха в София

/ брой: 136

автор:Мирослав Попов

visibility 3958

Улисана в целенасочено продуцираните вътрешнопартийни скандалчета, БСП е на път да пропусне 25-ата годишнина от великолепната си изборна победа от юни 1990 г. След 10 ноември България реши да се проведат избори, да се свика ново, Седмо Велико Народно събрание, което да приеме нова конституция и да демократизира основите на националната държавност. Мисля си, какво ли щеше да се случи през последните няколко месеца, ако случайно (не дай, Боже!) резултатите от изборите за VІІ Велико Народно събрание през юни 1990 г. бяха противоположни на получените - примерно ако СДС бе спечелил 215 депутатски мандата, а БСП - само 145. Какви пищни тържества щеше да има из София и из страната; сутрин, обед и вечер, независимите медии щяха да се задавят от възторг и други страсти за "историческата победа", щяха да ни залеят стотици интервюта с участниците и кибиците на победата и т.н. 

Изборите бяха на 10 юни 1990 г. и с тях приключи една епоха
 
Вторият тур за мажоритарните мандати бе на 17 юни. Вече цяла седмица лявата общественост някак не се досеща, че преди 25 години се случи нещо страхотно. Не разбирам защо продължава тази странна "стратегия на невидимостта". Така бе и през миналата година, когато цялата "демократична общност" и медии шумно отбелязваха 25-ата годишнина от "освобождаването на генералния секретар на ЦК на БКП др. Тодор Живков на Десетоноемврийския пленум на ЦК на БСП и избирането на неговото място на дотогавашния член на Политбюро др. Петър Младенов". Изобщо празнуваха големият успех на българския антикомунизъм...
Сериозните въпроси, които поражда честването на 25-ата годишнина от изборите от 10/17 юни 1990 г., не са исторически, а свръхактуални и перспективни.
На български език книгата "Имало едно време избори" на популярния рекламист Жак Сегела, според някои - "гуру на политическия маркетинг", излезе преди 10 години от българското издателство ИВИДИМ. Френското издание е на "Flamarrion" от 1992 г. - т.е. две години след събитията, които тук ни интересуват. През пролетта на 1990 г. в средите на тогавашната току-що преименувала се БСП с респект се говореше за задграничните експерти, които са дошли да помагат на опозицията, т.е., на СДС. Най-вече Жак Сегела, популярният имиджмейкър на Франсоа Митеран. Жак Сегела притежава рекламна група Euro - RSCG, която работи на търговски принцип - договаря се с амбицирани или със закъсали политически лидери да ги подпомага с опит в рекламните стратегии срещу (много) високи хонорари. 
В книгата Сегела разказва по един не строго мемоарен начин как е участвал (консултирал,помагал) в десет предизборни кампании като тези на Мелина Меркури и на Андреас Пападреу (т.е. в подкрепа на ПАСОК); на Йожеф Антал в Будапеща, на Петре Роман в Букурещ, на Желю Желев и СДС в София, на Лех Валенса във Варшава, на Елцин в Москва, на Собчак в Петербург, на Хавел в Прага, на Враницки във Виена. Книгата завърша с отворен финал - с малката глава "А утре?"
Основната част от размислите на Сегела е посветена на кампаниите в Източна Европа след падането на "желязната завеса". Щрих към разбирането за Сегела и за някои негови клиенти дава един съвършено свободен разговор между Франсоа Митеран и Жак Сегела, разказан в книгата, който самоидентифицира събеседниците. Това е реплика на френския президент към неговия имиджмейкър: "Сегела, един път ще бъда такъв грандоман като вас"... Наистина впечатляващо проникновена преценка...
Българският раздел Пети в книгата е с надслов "Желев: Измамният наивник". Става дума точно за юнските избори от 1990 г. Обемът на раздела е около двадесет страници.

Откровенията на рекламиста
 
Първо да дадем думата на самия Сегела - как той разбира страната, в която е изпратен, за да се вмеси в ключов за нея исторически момент и да начертае или да коригира посоката на нейното по-нататъшно политическо развитие. Става ясно, че Сегала веднъж е пресичал България през 1959 г. Второто му идване тук е чак през пролетта на 1990 г. Най-общо представата му за страната: "При самата дума българин се сещам за чадър, в най-лошия случай за атентат срещу папата". 
Няколко щрихи, които обясняват българската "синя" политическа платформа "Сегела - април - юни 1990". "Не можеш да прекрачиш тази врата на Европа без емоции...
За София: "Всеки град си има цвят. Този е жълт, сякаш има чернодробна криза".
 "Тази полузабравена страна е дотолкова обезличена в сянката на великата Русия, че е стигнала до положението да бъде смятана за 16-ата й република. Селското й население е пасивно и русофобско, смятано от Запада за просъветско в душата си, без той да подозира, че един потиснат народ е като тиха вода"...
 "Особено объркана страна, в която властта се самоотрича, а опозицията остава анонимна. Революцията е започнала преди 18 месеца (т.е. ноември 1988 г.) в аулата на Философския факултет на СУ. Около стотина писатели, философи, научни работници, повечето на почтена възраст, създават Клуб за подкрепа на преустройството. Душа му става някой си Желю Желев"...
"Отседнах в масивния хотел "България" с огромни стаи. Там са отсядали Сталин и Хрушчов... Там ме намира Желю Желев с приятелите си. Защо всички кампании започват с пълна уста?" (Впрочем няма данни Сталин изобщо някога да е идвал в България...)
Жак Сегела пристъпва към политическа комуникация с ръководството на СДС: "Човекът, който ми говори (Ж. Желев), не надвишава 1,65 м. Широките му къдрави и сивеещи бакенбарди го правят да прилича на театрален слуга. Физика на замечтан селянин, мълчаливост на конен полицай,  прическа на клоун... От всички нови държавни глави, изникнали от случайностите в опозиция, Желев въпреки външните си белези е може би най-мъдрият, но Западът никога няма да узнае за  това... Българите са премахнати от колоните на нашите вестници".
"Захванах се за работа веднага след пристигането ми. Обстановката е по-лоша от тази в Полша и в Унгария. Тази българска земя е била поле за всякакви идеологически опити."
"Програмата на Съюза на демократичните сили, партията, всъщност конфедерацията, която той (Желев) ръководи, е радикална. По-дясна не може да се измисли".
Авторът е антропологично вещ: "Българите приличат на кюрдите, един изчезващ народ" (!).
Запознанство с кандидатите на СДС на среща на "Раковски" 134: "Срещу мен стояха тези рошави грубияни, излезли от нивите или ателиетата си и дошли да се покажат на съгражданите си, без дори да се измият".
Сегела обучава кандидатите на СДС за народни представители и пътем оформя предизборната кампания на "сините": "Да преминем към рекламата. Трябва категорично да посочим противника. Представете си картата на България, на която границите са очертани с бодлива тел. В центъра надпис "45 години стигат".

Утрото и залезът на 10 юни
 
И така стигаме до 10 юни 1990 г., първия тур на изборите за ВНС. Сегела описва емоциите си: "Градът ликуваше, синьо-белите знамена на опозицията се вееха навсякъде. Комунистите, страхувайки се от най-лошото, се бяха притаили вкъщи. Лозунгът им никак не е изобретателен: "Сполука за България". Каква баналност!"
"Още в 19 часа съм в една селска избирателна секция... Към един часа през нощта присъдата е произнесена. Макар че опозицията спечелва София, бившата комунистическа партия се доближава на два пръста до абсолютното мнозинство, с 48% от гласовете в национален мащаб. Съюзът (СДС) е победен с почти десет пункта... Това е могъществото на една партия, която въпреки привидния си упадък наброява милион членове - един от всеки десет жители - и триумфът на страха на един народ... Проповядваната еволюция на бившата комунистическа партия победи революцията..."
"В щаба на СДС гневът надделява над мъката. Появяват се слухове. Комунистите са прибягнали към измами. За момент хората се надяват на касиране на изборите. Но хилядата експерти, дошли от всички краища на света, за да контролират изборните секции, са категорични - няма организирана измама, само някои неизбежни гафове. Следва срив"...

Пояснение за изборните резултати

Изборите се произведоха по уникална "смесена" система, при която: 200 депутатски мандата се заемат съобразно резултатите от преки избори на кандидати в едномандатни избирателни райони по мажоритарния принцип, с мнозинство повече от половината от действителните гласове; другите 200 депутатски мандата се разпределят по пропорционалния принцип, чрез избори в 28 многомандатни териториални райони, по партийни листи. Затова всеки избирател имаше два гласа: единият глас за избор на кандидат в едномандатен избирателен район и вторият глас за избор по партийна листа. В мажоритарните райони, в които не е излъчен победител на първия тур, има балотаж следващата неделя, т.е, на 17.06.1990 г.  Системата, както се вижда, не е просто "смесена", а по-точно "смесено-удвоена" - мажоритарно-пропорционална.
На първия тур на изборите на 10 юни имаха право да гласуват 6977 хил. души. БСП получава 2887 хил. гласа, или 48,5% от всички гласове; втори е СДС с 2217 хил. гласа или 36,2%; на трето място е "БЗНС-оранжев", с 491 хил. гласа (8,03% от гласовете) и на четвърто място - ДПС - което получи 368 хил. гласа или 5,75%. Общо за пропорционалните листи бяха гласували 6333 хиляди души.
БСП спечели общо 97 мандата по пропорционалните листи и 114 мандата от едномандатните избиратели райони (ЕИР) - 75 на първи тур и още 39 на втори тур. Това прави общо 211 депутатски мандата, като освен тях социалистите фактически спечелиха и още четири мандата по мажоритарните райони, където победиха независими кандидати, срещу които БСП не издига конкуренти, а призовава симпатизантите си да ги подкрепят (проф. Стоян Михайлов в Ботевградско, Росен Карадимов - вече оглавил Българската демократична младеж, в Ямболско, Гиньо Ганев избран в Плевенско и дядо Панкратий, владика на Старозагорската епархия - с подкрепата на Отечествения съюз). Извън тях един мандат за ОКЗНИ - преди дни отишлия си патриот Димитър Арнаудов. ДПС пък намира в листите си място за един мажоритарен представител на "СДП - немарксисти" (Янко Янков, по-късно въпросната партия се преименува на Либерален конгрес).
С мнозинство от 215 гласа БСП изглеждаше достатъчно стабилна, за да може да се осъществява нормално управление. Гласовете обаче не бяха достатъчно, за да се гласуват конституционните текстове, за които всъщност бе свикано самото ВНС.
Не е случайно, че незабавно след откриването на ВНС стартираха - тихо или шумно, целенасочени усилия за ерозия на социалистическото мнозинството - буквално от първите седмици от живота на Седмото ВНС, и не спряха до разпускането му.
Година по-късно, през юни 91-ва, мнозинството постигна голямата си цел - да се приеме нова, демократична конституция, която да гарантира правов и справедлив характер на "прехода". Втората част от задачата обаче не бе изпълнена. Преходът придоби радикално антисоциален и криминален характер, но за това ВНС не носи отговорност.

Желев и СДС в очите на Сегела
 
"И така, непоколебимият Желев имаше своя стратегия. Той познаваше състоянието на крайна отслабеност на страната си. Ето защо не съжаляваше да остави като отровен дар една невъзможна власт на пребоядисалия се комунизъм. Първата задача (на очакваното следизборно правителство) беше да се наложат нови лишения на народа, който не издържаше повече. Провалът беше неизбежен."...
"Когато в ранната утрин (на 11 юни)  напуснахме щаба на СДС, спомням си, че с Кристи Окрет се разхождахме из София със сълзи в очите. Обикновено веселяк на компанията, (Бернар) Кушнер беше останал без глас. Той, дето беше помагал при всички нещастия по света, беше безпомощен: един народ сам се беше отказал от свободата в изолацията си..."
СДС под ръководството на Желев организира масов митинг в столицата, на който заяви, че изборите са проведени нечестно, че изборните резултати са фалшифицирани и че той никога няма да ги признае за легитимни... Три ди по-късно под натиска на фактите позицията на СДС "еволюира".
"На 7 юли, едва двадесет дни след избирането на Младенов (?), ловкият като никога досега Желев отказа да поеме наследството на стария режим. Той също произнесе своята убийствена малка фраза: "Комунистите трябва да изсърбат докрай попарата, която са надробили".
На 26 юли министърът на вътрешните работи генерал Семерджиев, изнервен от заобикалящия го безпорядък, изкрещя от трибуната: "Ако имах пистолет, щях да се застрелям!" Една седмица по-късно, след шест тура на провалени избори, Народното събрание избра Желев. Уникален факт в историята - месец и половина след спечелени избори парламентът назначаваше главния опозиционер. Дребният философ с глава на клоун стана първият президент на свободна България. Успя без нито един изстрел".
В един десничарски текст, коментиращ по-нататъшната политическа съдба на президента Желев, може да се прочете: "През 1992 г. вече има кадри на опозицията, които са добили практически опит не само в правенето на избори, но и в управлението на държавата. Именно те са основното ядро, което съставлява и предизборния екип на президента Желю Желев (за първите преки президентски избори от януари 1992 г.). Нещо повече, голяма част от тези хора работят за предизборната кампания от 1990 г., когато в България идва едно от най-големите имена в рекламата - Жак Сегела."

А аз ще кажа...
 
Личните ми коментари за непрецизностите в разказа на Жак Сегела сигурно ще са по-дълги от неговия двадесетстраничен текст. Въпросът обаче не е за фактическите грешки - те винаги могат да бъдат отстранени. Случаят "Жак Сегела помага на СДС" (и плаче след неговата загуба!) е важен, защото е проекция на големия, сгрешен концептуален сблъсък от 1990 г. - не, да речем, между две идеологии, а между две доста различни разбирания за това как да се осъществят трансформациите и оттам насетне - как да се прави политика след падането на "желязната завеса".
Вече 25 години след началото на прехода радикалната десница, не само в България, не успява да излезе извън калъпите на "студената война". Точно тук е катастрофалната заблуда на Жак Сегела - в България през 90-а той е заложил на формулата "Студена война - завинаги, за противника - само "бой". "Българският шедьовър" на Сегела е България (при комунизма), опасана с бодлива тел. Скрива се базисният факт, че България живя в условията на "студена война", че както и за редица тукашни щуротии, някаква съотговорност носеше и другият "блок". Западът не е невинен. Сянката на това примитивно буквалистко следване на евроинструкциите я видяхме през 1992 г., когато по указание на "синьото правителство" и неговия президент бяха демонтирани старите съоръжения по южната граница, и огтново - преди година и нещо, когато десницата шумеше срещу тяхното преизграждане. А шенгенските споразумения са подписани още през 1985 г... 
Сегела греши в едно - мнозинството от българските граждани на 10 юни са по-скоро настроени с мисъл за едно по-светло бъдеще, защото страната вървеше напред - и в ядрената енергетика, и в химическата индустрия, и в биотехнологиите, и в спорта и т.н.
Изборите от 1990 г. са особено важни, защото на този първи политически сблъсък тогава, през лятото на 1990 г., в България политиката успя да надделее над рекламата (над "пиара"). През следващите 25 години това не се случваше често, а напоследък все по-рядко.
Българската лява преса се отнесе спокойно към факта, че Сегела идва да помага на десницата.
Митеран бе социалист, Сегела е бил неговият успешен консултант; за неразвратеното от неолибералния цинизъм българско общество това наистина предпоставяше някаква обективност. Трябва да подчертая, че Жак Сегела е доста по-точен и обективен, когато описва, да речем, събитията в съседна Румъния, където две години по-късно е поканен да помага на Петре Роман. Още две думи за тези хора - "евроекспертите" - Жак Сегела, Бернар Кушнер и останалите. Поне по отношение на посткомунистическите държави те не се затрудняваха да изучават социалните реалности; те пристигаха тук с една своя предварително готова, алтернативна на живота "пропагандно-рекламна реалност". И се сърдеха, когато той -  животът - отхвърляше умозрителните им схеми.
Уважавам Желев, да речем, не заради неговите "космогонични" или "философско-психологически теории", част от тях - незадълбочени, други - да се изразим коректно - "подражателски", а защото е имал доблестта да отстоява на едно най-абстрактно равнище набор от граждански принципи, които са в основата на съвременната цивилизация. Оттам насетне при практическото преобразуване на тези принципи в реални политики Желев греши - постоянно и разрушително. И се сърди на всички за резултатите...
Българската десница и официалните, узурпирани от десницата национални медии, успяха да създадат ирационални, дори абсурдни представи за начините на решаване на обществените проблеми в условията на демокрация.
В ръководствата на БСП се мислеше, че насреща си имат и отговорни хора, които разбират, че преобразованията могат да се осъществят само въз основа на смислен и почтен публичен дебат. Но точно той бе блокиран...
Преходът просто премина без отговорен национален дебат, а той бе жизнено необходим. И не както някои гадничко коментират - "за да се дели властта", а за да се споделя и съобществява разумът. Защото предизвикателството бе огромно. България не издържа тежкия изпит на прехода. Или най-много - издържа го със среден 3 минус.
Преходът стартира под мощното неудовлетворение, продуцирано от моралистично изкушената от съветската перестройка, както се видя, нереалистична и пределно "вербална". Начинът на извършване на българския преход бе радикално опорочен именно заради радикалната "антилявовост", заради самоцелната омраза към всичко, което някак се привижда като част от "стария режим".
Ако капитализмът е символ на икономическа рационалност, то преходът в България бе дълбоко нерационален в икономически смисъл. Мисля, че България е източноевропейската държава, която самоунищожи най-голям дял от националното си стопанство - от глупост, от алчност и поради свръхефективната десничарска (анти)реклама. Което е и в основата на днешната "заслужена" българска екстремна бедност и нещастия.
25 години у нас десницата прикрива своите не само антисоциални, но и икономически нерационални политики с рекламно-пропагандни, примитивни, с чисто комиксови внушения.
Що се отнася до арогантния артистизъм на Сегела, датиран към 1990 г., той дава възможност на днешния българин да си даде по-ясна сметка колко дълбоко и самодоволстващо е базисното отношение на някои идейно чисти "западняци" към българските и въобще към югоизточноевропейските реалности.
Паралелната "медийна наркореалност". Спомням си думите на официален британски представител от средата на юни 1990 г. - "преминалите избори в България бяха честни, не по-малко честни, отколкото са изборите, да речем, в Англия" - нещо такова. По националното радио, излъчило записа, последва шантав коментар: "Английският господин не знае, че тук, в България, някои хора нямат чувство за хумор"... Тъмносиньото по гръб не пада...

Реформата като разрушение

На 18 юни 1990 г., в деня след приключването на изборите за VІІ Велико народно събрание, с обявяването на общите резултати от изборите се видя, че БСП фактически разполага с абсолютно мнозинство. Това бе впечатляващ успех за всички социално мислещи хора в България. Бе шанс за страната. Резултатите от изборите съответстваха на реалните политически нагласи на българите. Не бе съдено този шанс да бъде използван.
Днес, 25 години след първите избори, бъдещето на България е по-несигурно и проблематично, отколкото през юни 1990 г.



Десетте заповеди за държавника
Жак Сегела


Първа заповед: Подхранвай легендата, не се оставяй тя да те погълне.
Втора заповед: Избягвай прибързаността.
Трета заповед: Бъди психолог, а не политик.
Четвърта заповед: Не се доверявай на посредници.
Пета заповед: Възбуждай слуховете, те струват колкото цялата реклама.
Шеста заповед: Бъди съдба за своята страна.
Седма заповед: Бъди човек, а не идеология.
Осма заповед: Учи се да бъдеш звезда.
Девета заповед: Обещай надежда, а не програма.
Десета заповед: Стани това, което си.

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ