25 Април 2024четвъртък08:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

2011-а - Реформация без Просвещение

/ брой: 291

автор:Алеко Бичевски

visibility 815

Ако трябва с две думи да се определи изтичащата 2011 г., за България несъмнено това е годината на Реформацията. Думата "реформи" бе спомената в медиите вероятно над 1 трилион пъти. Така 5 века след европейската Реформация на Лутер, Цвингли, Калвин и Мюнстер, които отрекоха непогрешимостта на папата, се случи и българската Реформация, която обожестви непогрешимостта на "Б.Б." Въоръжени с това оръжие, идеолозите Борисов, Цветанов, Дянков и Цачева ограничиха влиянието на демокрацията, отрекоха социалната държава, удавяйки народа в "реформи", които ще му държат влага може би десетилетия напред. 
Най-мащабни те бяха в стопанската част, където железният Дянков нагледно показа на 100-те топикономисти в света как може да се прави финансова реформа без финанси и икономическа без икономика. След подвизите на наш терен Б.Б. направи смел опит да реформира и европейската капиталистическа общност, предлагайки съвсем сериозно на лидерите й да намалят пенсиите и доходите на своите граждани до нивото на българските. По обясними причини те деликатно отклониха революционното предложение. Защото, ако на един френски пенсионер например пенсията стане 60 евро, с която той може да си купи на месец само около 15 кафета в кафенетата по Шанз-Елизе, то още на следващия ден Елисейският дворец ще бъде напълно разрушен, както преди 220 години Бастилията, и участта на президента Саркози няма да е много по-различна от тази на Луи XVI.
Особено дълбоки преобразувания бяха извършени в духовната, културно-масовата и физкултурната сфера. В резултат Премиерът се оказа равен на Пикасо в изкуството и по-велик от Бербатов във футбола. Така решиха културният министър Вежди и реформираната класация "Футболист на годината". В тази област реформите стигнаха толкова далеч, че за пръв път в модерната европейска история премиер на държава публично се ангажира да търси спонсори на частна фирма, в случая частната фирма ПФК "Левски". Представяте ли си английският премиер Дейвид Камерън да си зареже работата и да вземе да търси спонсори на "Челси", т.е. на руския милиардер Абрамович!? Като един и вигите и торите в парламента вкупом ще го обвинят в корупция и ще му вземат оставката.
И външната ни политика претърпя екстремални салтоморталета, от които ни се зави свят. Така например стана възможно външнополитическите приоритети на държавата да се сменят през няколко месеца. През септември Цветанов рече, че Шенген е най-важната ни задача във външен план. А през декември същият Цветанов каза, че всъщност по-добре било да не ни приемат сега. Очаква се оттук насетне външните приоритети на България да се отчтитат на всяко тримесечие, заедно с отчитането на водомерите от инкасаторите на ВИК. Как ли ни завижда английската дипломация, която, както е известно, не променя основните цели на Великобритания по няколко века...  
Като особено симпатична реформаторка се изяви парламентарната шефка Цачева, наричана гальовно от  официозните жълти медии "Леля Цецка". Та тя, след като реформира основно естествените науки, обявявайки петела за безгръбначно животно, миналия четвъртък се зае и с английската филология. За да се защити от атаките на нервирания Сидеров, тя авторитетно побългари прочута мисъл на Бърнард Шоу, приписвайки я, кой знае защо, на Уинстън Чърчил. Според Цачева Чърчил казал: "Ако на 20 г. не си бил член на БКП, нямаш сърце. Ако на 30 г. продължаваш да бъдеш - е друго". Понеже тя и на 20, и на 30 г. все е била член на БКП, не е зле на следващото заседание да обясни какво точно е "другото". След което се налага английските биографи на сър Уинстън спешно да преработят събраните му съчинения.
Та така, бедно, но затова пък весело, си живеем с родните реформатори. Проблемът е само един. В Европа векът на Просвещението дойде след века на Реформацията. У нас трябваше да е обратното. Щом като, казват, реформите били неизбежни, поне да ги правеха грамотни хора...   
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ