28 Март 2024четвъртък23:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

5000 учители ще обсъждат програмите по български

Скандалните "заменки" на Ботев и "Тютюн" първо ще бъдат преработени

/ брой: 147

автор:Вили Гаврилова

visibility 2452

Скандалният проект за изхвърляне или замени в училищните програми по български и литература (БЕЛ) на емблематични творби на Ботев, Яворов, Алеко, Димитър Димов и др. ще бъде преработен, преди да бъде отново предлаган, заяви вчера просветният министър Анелия Клисарова. Предстои следващ етап в проекта за промени в учебните програми - проектите по всички предмети ще бъдат изпратени в регионалните просветни инспекторати в страната за обсъждане с всички учители по дисциплините от съответния район. Преподавателите по БЕЛ в страната са над 5100.
По думите на Клисарова едва след постигането на професионален консенсус програмите ще бъдат качени в сайта на МОН за широко обсъждане. Могат да бъдат утвърдени обаче едва след приемането на новия училищен закон. Директорът на дирекция Евгения Костадинова преди това каза, че проектът щял да се прати пак в сегашния вид, Клисарова обаче бе категорична, че няма да позволи това. Експертите на МОН и вчера не можаха да обяснят кой от работилите над нашумелия проект какво е предлагал. Ръководител на целия проект за всички учебни програми е Евгения Костадинова, още 3-ма експерти от министерството са работили по него - Александър Трингов, Милена Иванова и Красимира Александрова. Вариантът за БЕЛ е бил разработен от 20 учители и преподаватели, които имали консенсус по него, те били събрани на случаен принцип чрез покана от МОН за участие в създаването му. Експертката на МОН Красимира Александрова обаче имала последна дума по обема и вида на проекта, затова не се разбра кои точно са отговорните за скандалните "заменки" на класици. Протоколи нямало. Проектът за БЕЛ бил обсъден на две кръгли маси с учители, обаче без журналисти, за разлика от другите предмети преди това, по нареждане на служебния министър Николай Милошев. Министър Клисарова е изискала писмени обяснения от експертите, които ще бъдат внесени в Дисциплинарния съвет за търсене на отговорност. Според нея нарушението е най-вече в това, че експертите не са я информирали за промените в учебната програма, а само за това, че автори като цяло не отпадат. Експертите в МОН получават до 40% над заплатата си за участието си в европроекти, обясни главният секретар Красимир Вълчев. На 20-те методици пък са платени 41,3 хил. лв.
Според Костадинова причината за отпадането на произведения била, че досега 100 автори трябвало да бъдат вместени в 70 учебни часа, което претоварва децата и учителите. Тя каза, че нямало проблем в сайта на МОН да бъдат качени данните от ЕС за учебната натовареност, които показват обаче, че българчетата учат по-малко от връстниците си в Европа. 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ