17 Септември 2019вторник18:45 ч.

Ръст на детската престъпност отчитат от МВР

/ брой: 48

автор:Дума

visibility 316

Детската престъпност у нас расте с тревожни темпове. Само през 2018 г. 9600 престъпления са извършени от деца, сочат данните на МВР. Най-много подобни случаи са регистрирани в София, най-малко - в Смолян. Статистиката бе представена от журналистката Паулина Найденова в телевизионен дебат.

Най-честите престъпления сред младежите са кражбите. Следват престъпленията, свързани с наркотици и хулиганските прояви в училище и на улицата. Според МВР причините за агресията са подменени морални ценности, социални проблеми, липса на достатъчно програми за ангажиране на младите хора.

От МВР изтъкват като причина за детската престъпност и отказа от училище в ранна възраст, както и наличието на семейни проблеми. Според статистиката най-сериозен ръст на детската престъпност има в графата на малолетните - с 6% спрямо 2017 година.

Психологът Иван Игов заяви, че не може да се говори за деца престъпници, защото самият закон отказва да нарече децата престъпници. Проблемите с децата се зараждат в семейната и социалната среда, но основната причина трябва да се търси при родителите.

Според него в България десетки институции се занимават с поведението на децата извън нормата, но всички те работят спрямо закона за противообществените прояви, който е от 1956 г. Игов смята, че в днешното демократическо общество този закон не е способен да реши подобни проблеми.

Прогнозират поскъпване на горивата с 10 ст. на литър

автор:Дума

visibility 83

Очаква се поскъпване на горивата

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 178

Близо 3% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 178

150 души ще съдят НАП за теча на лични данни

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 178

Израел гласува на парламентарни избори

автор:Дума

visibility 136

Борис Джонсън: Няма да поискам отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 205

Астанският формат обсъжда Сирия

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 178

Да я има България!

visibility 262

/ брой: 178

Датата

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 178

Малко ученици и учители, много промени за първия звънец

автор:Деси Велева

visibility 386

/ брой: 177

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ