16 Септември 2019понеделник02:03 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Расте политическата апатия на младите у нас

Няма ред и сигурност в страната, констатира доц. Борис Попиванов

/ брой: 49

автор:Дума

visibility 557

Катастрофално нисък интерес към политиката проявяват младите хора в България, констатира политологът доц. Борис Попиванов. Той, проф. Петър-Емил Митев, Първан Симеонов и доц. Сийка Ковачева представиха резултатите от "Изследване за младежта в Югоизточна Европа 2018/2019", организирано от фондация "Фридрих Еберт" и осъществено с помощта на Института по социология "Иван Хаджийски" и "Галъп Интернешънъл". Международният проект е проведен едновременно в 10 страни от Югоизточна Европа. Целта му е да идентифицира, опише и анализира младежките нагласи и модели на поведение в съвременното общество. 

Попиванов е разтревожен от апатията на младите към политическия живот в страната. Едва 7% от анкетираните между 15 и 29 г. се интересуват и четат политически новини. Попиванов отбеляза, че основната причина младежта да не е представена в политиката, е мисленето им, че техният глас не се чува. Според изследването слабият интерес към политиката е в пряка връзка с разбирането какво представлява и какво предлага тя. Удовлетвореността от демокрацията не е висока.

50% от младежите в България са категорични, че нямат желание за политическа кариера. Всеки четвърти е по-скоро негативно настроен, а 11% се колебаят. Едва 4 на сто изявяват желание да участват в политиката. Рискуваме да се влоши качеството на политическия елит, защото към такива длъжности се ориентират не най-добрите и подготвени младежи, предупреди проф. Петър-Емил Митев.

Данните отчитат голямо съвпадение на възгледите на младите хора за политиката с вижданията на техните родители. Попиванов добави, че расте убеждението, че в България няма ред и сигурност.

"Младите хора посочват неочаквано много за наличието на корупция в системата на образованието. При нас разминаването на образователната подготовка и трудовата реализация е съществено - за едно учиш, а след това работиш друго", коментира Митев. По думите му въпреки това има висок стремеж към висше образование. Той подчерта, че е изчезнал страхът от безработица, но е висока младежката чувствителност към социалната несправедливост.

Анкетираните посочват, че са в добро здраве, почти всички имат телефон и компютър. 40% се чувстват граждани на света, а 55% се чувстват европейци, 90% се чувстват българи. 54% от младите турци и 28% от ромите се гордеят, че са българи, допълва Митев. 61% от младежите нямат намерение да емигрират за повече от шест месеца в друга страна. 36% биха напуснали страната, за да подобрят стандарта си на живот. Втора причина за евентуална стъпка са по-високите заплати, следвани от по-добро образование.

Според данните само 10% спортуват редовно, а една четвърт не се занимават под никаква форма със спорт. 

Манолова иска ревизия за отпадъците в София

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 177

Анелия Клисарова е кандидатът на БСП във Варна

автор:Павлета Давидова

visibility 88

/ брой: 177

Корнелия Нинова: ГЕРБ ги е страх от нас

автор:Павлета Давидова

visibility 94

/ брой: 177

Българите са най-недоволни от работата си

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 177

Обмислят енергиен данък за авиокомпаниите

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 177

Пускат юбилейна монета за БАН

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 177

Национализират "Дунарит"

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 177

Джонсън не бил вярвал в Брекзит

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 177

Йеменски бунтовници атакуваха саудитски рафинерии с дронове

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 177

В САЩ нарочиха Корбин за човек на Русия и Иран

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 177

Киев подготвя спорни предложения за Донбас

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 177

Малко ученици и учители, много промени за първия звънец

автор:Деси Велева

visibility 87

/ брой: 177

Лов на вещици

visibility 93

/ брой: 177

Медийна солидарност

автор:Павлета Давидова

visibility 83

/ брой: 177

Вечер на мъдрост и духовност

автор:Трифон Митев

visibility 60

/ брой: 177

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ