30 Октомври 2020петък19:18 ч.

Микробиоложка проследява резултатите от извършените експерименти в лаборатория на китайската компания "Синовак" в Пекин. Компанията работи върху създаването на ваксина срещу КОВИД-19, която ще се нарича КоронаВак (CoronaVac) / Снимка БГНЕС

ГЛОБУС

Америка над всичко срещу Китай на всички

В ООН Вашингтон и двойката Пекин-Москва показаха коренно противоположни глобални визии

/ брой: 184

автор:Юри Михалков

visibility 167

Раздробена, разнолика и объркана геополитическа картина обрисуваха президентите на редица водещите държави в света в своите излъчени на видеозаписи речи през 75-та сесия на Общото събрание на ООН.  Най-еднозначен за коментиране е Доналд Тръмп, но не заради пренебрежително кратката му реч за такъв форум (малко над 7 минути), а заради "мизерията" от послания и идеи с общочовешко звучене. Всъщност това бе предизборна реч, в която ораторът сведе планетата до проблемите на собствената му страна. Тръмп потвърди познатия рефрен, че "с гордост поставя Америка на първо място". Опита се да раздаде акъл на колегите си, че "когато вие бъхтите за собствените съграждани, вие намирате истинската основа за сътрудничество". И направо в стила на "набиването на канчето" натрапваше, че и те като него трябва да поставят на първо място своите държави, защото това е нормално, "така вие трябва да постъпватеУ. Всичко това илюстрира държавния егоизъм, политическата себичност, обществената меркантилност и хегемонистичното високомерие не просто на президента, а и на управляващата върхушка в САЩ.

Призивът му да бъде съден Китай, задето бил "пуснал сегашната чума срещу света" е израз на сляпа враждебност, с която светът няма шанс да се пребори с КОВИД-19. Сред глобални проблеми, с които трябва ООН трябва да се залови, Тръмп посочи неравнопоставеността на жените, принудителния труд, търговията с наркотици и с хора, включително с цел сексуална експлоатация, религиозните преследвания и етническите чистки на малцинства. Ясно е, че това са предизборни послания и е под въпрос дали ще повярва на Тръмп колебаещият се гласоподавател, за когото те са предназначени. Но важното е друго: изброените проблеми наистина са световни, но те не са планетарни, не свързани с  оцеляването на планетата каквито са спасяването на природата, глобалното затопляне, ядрената и оръжейна надпревара на Земята, че и в Космоса. Тръмп обаче изобщо не ги спомена, все едно ООН да не са занимава с тях.     

Точно на противоположния полюс бяха речите на Си Цзинпин и Владимир Путин.  И не само защото китайският лидер, например, обяви, че страната му дава допълнително $100 млн. на ООН. Първо, Си Цзинпин изрази готовността на страната му да участва във всички международни формати на борбата срещу коронавирусната пандемия. Включително да предостави разработваните в момента няколко ваксини "в качеството на глобално обществено благо, преди всичко на развиващите се държави". Думата "благо" означава, че ваксините ще бъдат предоставяни от Пекин или безплатно, или на символична цена. Докато тръмповата "Америка преди всичко" не предлага такова нещо. Второ, Си засегна глобалното управление, което според него трябва да става чрез спазване на "принципа на съвместните консултации, съвместното строителство и ползване, да се съдейства за  равенството на всички страни в правата и възможностите". А естествените разногласия и конкуренцията между страните да се регулират чрез диалог и консултации, чрез конструктивност и добросъвестност. И трето, Си обяви пред целия свят, че като вече втората, а в някои отношения и първата световна сила, "ние никога няма да се стремим към хегемония, експанзия и създаване на сфери на влияние. Не възнамеряваме да водим война с никого нито Студена, нито "гореща".  Обявяваме се за разрешаването на разногласията и конфликтите по пътя на диалога и преговорите". И като доказателство, че Китай няма да бъде хегемон с изключителни права, Си обяви, че страната му ще се подчини на общочовешката воля  и цели да нулира емисиите на парниковите газове до 2060 т. Известно е, че Китай е най-големият производител на парникови газове в света.

С други думи от трибуната на ООН Си представи офертата на Китай за миролюбец, за равноправен и справедлив участник в едно общочовешко управление , които да е в интерес на всички, а не на малцина, разбирай на Запада. На световната сцена Китай определено се позиционира като контрапункт на егоизтичния и меркантилен Запад.

В този дух бе и речта на Владимир Путин. Русия също е готова да участва във всички общочовешки усилия за справяне с коронавирусната пандемия. Впечатлява обаче конкретиката на този най-общ подход: Русия не само е готова да предоставя своята ваксина, включително и безплатно в някои случаи, но и предлага конференция с участието на държавите, заинтересовани в сътрудничество за създаването на ваксини, а също създаването на свободни от търговски войни и санкции т.нар. зелени коридори, по които свободно да преминават стоки, продоволствия и  лекарства, необходими именно срещу пандемията.

А извън коронавирусната тема речта на Путин се запомня с готовността на страната му да съдейства за мирно регулиране на регионалните кризи и конфликти, с търсенето на обединяващи инициативи за поддържане на стратегическата стабилност и контрола над въоръженията, както и с посланието му за сключване на договор срещу милитаризирането на Космоса. Ето защо тази готовност е не просто с глобален, но и с планетарен заряд. Путин показа, че страната му, подобно на Китай, също е миролюбива сила, която отстоява интересите си, без да се стреми към доминиране, която търси също справедливост и балансирани международен ред. Това бе реч не на Русия, а на света над всичко.  

Андон Балтаков оттегли оставката си

автор:Дума

visibility 1

Корнелия Нинова е в болница с коронавирус

автор:Дума

visibility 82

Станислав Владимиров е кмет на годината

автор:Дума

visibility 62

ЕК не преговаря с Русия и Китай за доставка на ваксини

автор:Дума

visibility 33

Цунами край Измир след мощния трус

автор:Дума

visibility 73

7 по Рихтер удари Турция

автор:Дума

visibility 161

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 143

Датата

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ