БАН откри естествен консервант за киселото мляко
Добавката запазва търговския вид и вкуса на продукта близо месец
/ брой: 246
Учени от Българската академия на науките направиха откритие, което може да промени качеството на храните, които консумираме всеки ден. Те разработиха нова добавка към млечно-киселата закваска, която се използва за производство на кисело мляко, съобщи Всеки ден.
С нейна помощ след 28 дни съхранение при температура от 4оC млякото запазва търговския си вид и вкус. Най-уникалното е, че в него не се развиват характерните плесени.
Проектът е разработен от учени от Института по микробиология към БАН. През цялото време учените в иновативния проект са били водени от съвременните търсения на потребителите за продукти без консерванти и подобрители. Важен извод от направените проучвания е, че получените лактобацили могат да служат като естествени биоконсерванти, които предпазват продукта от бързо мухлясване или разваляне.
Учените се надяват българска или чуждестранна фирма да прояви интерес към откритието и да включи разработените добавки в производствения си процес. По техни изчисления, единичната цена на новата лактобацилна закваска ще е около 12 лева за 1 тон мляко.
Разработеният проект дава прекрасни възможности на нашите компании да разширят пазарния си дял у нас. В родината на киселото мляко, както още е известна България, 2/3 от закваската, която се използва за производството на кисело мляко, се внася от чужбина - парадоксално, но факт.