Актуално
Бързай бавно
Заболеваемостта от КОВИД-19 отново пълзи нагоре
/ брой: 36
На фона на нарастващите случаи на заболели от КОВИД-19, императивното послание на премиера "На 1 март задължително отварят ресторантите. Повече по тази тема няма да се говори. Дотогава трябва да е минала вълната, да са минали двете седмици" прозвуча доста опасно. Щом ресторантьори и собственици на заведения твърдят, че именно в заведенията най-стриктно се спазват мерките, нека опитаме да им повярваме. Само дето още светът не е намерил начин да се яде или пие с предпазна маска. Но със сигурност един учебен час може да се проведе с маска на уста! Кое място е по-опасно? Според 10-степенната Тексаска скала на опасността от заразяване храненето в сградата на ресторанта е с индекс на заразяване 7, вън от него - 4, а храненето на шведска маса - 8. Същата е и степента на заразяване във фитнес зала, докато в бар и посещение на спортен стадион е 9.
"Задължителното" отваряне на заведенията дойде на фона на увеличаващите се случаи на заразени и на приети в болница и е доста обезпокоително обещание. От друга страна, предпазването от заразяване е в голяма степен личен избор - макар и отворени, заведенията пак могат да останат празни, ако хората предпочетат здравето си пред забавлението.
Малко числа за сравнение: докато през втората седмица на 2021 г. има спад с близо 2170 на заболелите, то през шестата вече има ръст от около 1070. Ако към 24 януари ситуацията изглежда овладяна (само 3 области са в червената зона с повече от 120 заболели на 100 хиляди население, 19 са в оранжевата, 6 - в жълтата), то към 14 февруари 14 области вече са червени, а оранжевите намаляват наполовина.
От средата на декември активните карантинирани намаляват рязко - на 13 декември са 49 227, към края на януари са 11 562. Но към 20 февруари, когато молове, фитнеси, училища работят, вече са 24 628. Но да не забравяме, че в средата на декември много бизнеси бяха затворени и навярно мнозина, които по-леко са карали болестта, просто са продължавали да си стоят вкъщи и така не са влизали в статистиката на карантинираните.
Оскъдна е информацията за заболеваемостта при децата и учениците, тъй като те се изследват само с разрешение на родителите им, а напоследък голяма част от родителите не са склонни децата им да бъдат изследвани за КОВИД-19.
Уверенията, че мерките се отпускат една по една и се наблюдава ситуацията на 14-дневна база, някак не звучат убедително. Данните на Европейския център за профилактика на болестите показват, че 14-дневната заболеваемост към 18 февруари е 157,25 на 100 хиляди души, при 127,39 към 11 февруари. За същия период 14-дневната смъртност у нас нараства от 73 на 1 милион население на 83,29. На овладяна ли изглежда ситуацията? Трябва ли властите да се уповават на факта, че "болниците и лекарите вече имат опит в лечението на КОВИД-19" и, обслужвайки интереса си, да станат причина за поредния мрачен скок на хоспитализации?
Да не забравяме, че у нас вече е и новият "британски" вариант на КОВИД-19. Последните резултати сочат, че той, освен по-заразен, най-вероятно е и по-патогенен, т.е. разболява повече хора и по-тежко. В България здравните власти само намекнаха нещо много важно - за да се избегне заразяването, отстоянието между хората вече трябва да е над 2 метра, за заразяване с новия вариант са достатъчни вече не 15 минути контакт, а само 5 минути, обикновените маски не предпазват надеждно, необходими са от по-висок клас.
КОВИД-19 е лицемерен, непредсказуем, коварен. Крие истинското си лице зад плътна маска, а всяко открехване на вратата може да отприщи цялата му сила. Да, всеки носи отговорност за себе си, но отговорността за всички е на властта. И ако тя бърза бавно, всеки друг ще бърза бавно. Ски съоръженията в Италия остават затворени до 5 март. Словакия въведе карантина на всички влизащи в страната. В Чехия мерките също са доста затегнати...
По данни на Европейския център за контрол на болестите, към 19 февруари България има по 3,5 ваксини на 100 души. В Румъния са 8,2. Досега България бързаше бавно единствено по отношение на ваксинирането.
Какъв е рискът от заразяване с КОВИД-19 при различни дейности?
Ползване на пощенска пратка 1
Получаване на храна от ресторант 2
Зареждане на гориво в автомобил 2
Игра на тенис 2
Къмпингуване 2
Пазаруване в магазин за хранителни стоки 3
Разходка, тичане, каране на велосипед с други хора 3
Игра на голф 3
Престой две нощи в хотел 4
Престой в чакалня на лекарски кабинет 4
Посещение на библиотека или музей 4
Хранене в ресторант (извън сградата) 4
Разходка в центъра на града в пиков час 4
Прекарване на един час на спортна площадка 4
Обяд в дома на някой друг 5
Присъствие на барбекю в двор 5
Ходене на плаж 5
Пазаруване в мол 5
Изпращане на децата на училище, лагер или занималня 6
Една седмица работа в офис сграда 6
Плуване в обществен басейн 6
Посещение при възрастен роднина или приятел в дома му 6
Посещение на фризьор или бръснар 7
Хранене в ресторант (вътре в сградата) 7
Присъствие на сватба или погребение 7
Пътуване със самолет 7
Игра на баскетбол 7
Игра на футбол 7
Прегръщане или ръкуване при поздравяване на приятел 7
Хранене на шведска маса 8
Посещение на фитнес 8
Посещение на увеселителен парк 8
Посещение на кино 8
Посещение на голям музикален концерт 9
Посещение на спортен стадион 9
Участие в религиозна служба с повече от 500 вярващи 9
Посещение на бар 9
Източник: Texas Medical Association - Austin, Texas, USA