26 Септември 2020събота08:12 ч.

Бедността в Европа и в Америка

Под линията на бедността в САЩ е 14,3% от населението или 43,6 млн. души, в Европа този дял е 17%, което е близо 85 милиона души

/ брой: 189

автор:Дума

visibility 1812

Бедността е социален проблем, присъщ на всички страни по света. Например във Франция и Русия броят на хората, живеещи под прага на бедността, е една и съща (13%), докато в САЩ е повече от 14,3%, а в ЕС - 17%. Изненадани ли сте? Не, статистика не лъже, но под праг на бедност в различни страни по света означава много различни неща. Какво е бедност? Или какви критерии използват икономистите?
Бедността е икономическото състояние на дадено лице, в което той не е в състояние да удовлетвори своите минимални нужди за съществуване. Разликата тук е:
- Световната банка определя бедността в световен мащаб с доходи по-малко от 1,25 долара на ден.
- Но в САЩ, Германия, Франция, Великобритания и други богати държави в света има различни критерии за определяне на бедността.
Американският стандарт на бедност или защо 14% от американците ежегодно са "бедни и нещастни".
Под линията на бедността в САЩ според официалната статистика попада население от 14,3% или 43,6 млн. души. Изчислява се от жизнения минимум да съществува човек умножен по коефициент 2.5, което възлиза на малко повече от 1000 долара на месец.

Сред пенсионерите в САЩ бедни са само 6%, а у нас - поне половината пенсионери са на минимални или социални пенсии

- Гражданите, чийто доход е под равнището на бедност, получават различни форми на подпомагане от държавата, в която пребивават. На бедните помогат много социални и благотворителни организации. Освен това тази помощ не е задължително да дойде под формата на пари - бедните американци получават талони за храна, безплатни вещи, правото на свободен достъп до кафенета, ресторанти, кина, перални и др;
- Ако американец не получи най-малко 700 долара за един месец, той се отнася (неофициално, разбира се) до най-ниската категория на просяците;
- Но! Над 90% от официалните бедни и нуждаещи се американци имат домовете - къща или апартамент. Почти всички бедни хора в САЩ имат кола (понякога две или дори повече), разбира се, не е нова кола, но доста прилична за придвижване.
- Почти всички бедни използват мобилни телефони и имат домашен компютър, свързан с интернет;
- Половината от бедните са със здравно осигуряване (федерално или местно);
- 90% от децата на бедни семейства получават в училище безплатна храна, възможност (отново безплатно) да отидат със съучениците си на екскурзия, да посещават музеи, изложби, библиотеки. Вярно е, че висшето образование за бедните деца е по-трудно - той трябва да бъде или добър спортист, за да получи стипендия за обучение или да служи 5-7 години в армията.

Почти всички бедни хора в САЩ имат кола. Понякога две или дори повече, макар и стари

- Сред пенсионерите (т.е. тези над 65 години) бедни са едва 6%. Това са най-вече онези, които нямат трудов стаж. Американските възрастни хора не плащат данък, ако доходите им са по-малко от 20,9 хиляди долара за година, (средна годишна заплата в САЩ е малко повече от 44 хиляди щатски долара). За храна в САЩ се харчат средно по 12,3%, така че американските пенсионери имат достатъчно пари за пълноценен живот (включително за туристически пътувания в чужбина, ваканционни селища, а у дома те официално са регистрирани като бедни, нуждаещи се от грижи от държавата и многобройни фондации).
- Приблизително 60% от американските домакинства с доходи под прага на бедност получават най-малко един вид нефинансова помощ, а 20% от тях - дори помощ под формата на пари. Нефинансовата помощ - това са храни (един от девет американци купува стоки с карти за бедни), медицински услуги и т.н.
Но най-важното е, че правителството на САЩ дава на бедните възможност да избягат от лапите на бедността. Използването на този шанс не е от всички, въпреки че в Америка са широко разпостранени безплатни програми за получаване на нови професии - старата истина е, че е по-добре да дадем на хората въдица, а не просто от време на време да даваме рибата. "Вие искате да помогнете? Работа! "- Това е принципът на националната система за социално осигуряване в САЩ. Трудещите се не само повишават нивото на доходите си, но и поради пенсионни вноски в момента осигуряват безпроблемно пенсиониране. Освен това помощта за обучение и заетост е за всички, включително и пенсионерите и хората с увреждания. Общо 2,6% от работещите американци живеят под прага на бедността. Така че е трудно е да се сравнят животът на американския беден човек и живеещия в бедност човек в развиващите се страни.
Какво означава бедност в Европа?
Бедността в Европейския съюз, който включва 27 страни, е малко по-висока отколкото в САЩ - 17%, което се равнява на близо 85 милиона души (повече от населението на най-голямата европейска държава - Германия).
- Най-бедните са в бившите социалистически страни - Латвия (26%), Румъния (23%), България (21%), Литва (20%). Най-малко бедни хора, парадоксално, има в бившата социалистическа страна  Чехия (9%). Златната среда се заема от Германия (15%), Швеция, Дания, Австрия (12%).
- Бедните в ЕС са онези граждани, чиито доходи (включително социално осигурените) са по-малки от 60% от заплатите в страната на пребиваване. Заплатите в страните от ЕС са различни, така че бедните в Люксембург, получават по-малко от 18 500 евро на година. В Дания, равнището на бедност е 14,5 хиляди, Ирландия - 13,7 хил., Великобритания - 13,1 хил., Швеция - 12,1 хил., Финландия - 11,8 хил., Германия - 10,9 хил. . Най-ниският праг на бедност е фиксиран в Румъния (1,1 хил. евро) и България (1,3 хил. евро).
- Бедността в Европа не се определя от доходите, а по наличието на материални блага. Евростат определя девет вида на богатство: възможност да се яде месо (пилешко, риба) най-малко през ден, притежаването на автомобил, пералня, телевизор, телефон, поне една седмица почивка, прекарана извън дома, възможност за заплащане на непредвидени разходи (т.е. наличието на спестявания), способността да се поддържа необходимата температура на жилищата и т.н. Ако най-малко 3 от тези неща не са на разположение, то семейството трябва да се счита за бедно.
- Бедните европейци получават финансова помощ от държавата. В Германия например безработни семейства с две малки деца не само получават помощи (повече от 1,1 хил. евро на месец), но апартамент от 90 квадратни метра, безплатни услуги и много други привилегии. В този случай за разлика от американците работещите германци невинаги се чувстват по-добре от безработните, следователно 1,3 милиона германци в допълнение към заплатата получават социални помощи.
- В скандинавските страни (Финландия, Швеция, Норвегия, Дания) работят по социален модел, където бедните са истински аутсайдери (например наркомани). В тези страни има "обществен договор" - богатите плащат за бедните (в Дания например 2/3 от БВП се преразпределя чрез данъчната система). Един на всеки пет от тези страни живеят от социалните помощи ( безработица, инвалидност и др.) Концепцията за "дългосрочна бедност" е необичайна за всички скандинавци.
- Европейците харчат за храна, колкото американците например във Франция - 14% от доходите, във Великобритания - 11%. В Европа бедните разполагат с достатъчно пари да си купят не само стоки за дълготрайна употреба (битова техника и дори нова кола), но също така и да спестят, да си осигурят образование и здравни услуги.
 

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 45

Ден 79: Яйца и по Столичната община

автор:Дума

visibility 58

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 801

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 470

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ