07 Юли 2020вторник06:50 ч.

Беса Лугичи в "Травиата"

Беса Лугичи: На Балканите класическата музика се цени

В Косово трябва да има опера, смята талантливата млада певица

/ брой: 48

visibility 430

Интервю на Елиана Митова 

Беса Лугичи е от младите певчески дарования, които правят активна оперна кариера у нас. По произход е от Косово, част е от колектива на Старозагорската опера. Беса се дипломира през 2008 г. във факултета за оперно изкуство в  Университета в Прищина при проф. Ахмет Дергути. Защитава магистърска степен по пеене при проф. д-р Мария Муратовска в Скопие. Печели първа награда от Международния конкурс на фондация "Арс Косова", както и наградата за най-добра интерпретация на творби от албански композитори. Носителка е и на първа награда в Международния конкурс "Jorgjia Truja". Специализира в Италия. През 2011 г. прави първите си стъпки на професионална сцена в ролята на Лиу от "Турандот" на Пучини в Националната опера в Тирана. Следва дебют като Донна Елвира в "Дон Жуан" на Моцарт на същата сцена. Гостува на фестивали в Косово, Албания, Македония, Германия, Франция, Хърватия, Австрия и страни от Източна Европа. През октомври 2013 г. Беса Лугичи печели Голямата награда на Първия международен конкурс за млади оперни певци "Елена Николай" в Панагюрище. Най-новата й роля е Инес в "Африканката" на Майербер в Стара Загора. Заглавието се играе за първи път у нас.

- Беса, как се чувствате в Старозагорската опера?

- Като у дома. Директорът Огнян Драганов е чудесен режисьор и разбира от оперен мениджмънт. В Стара Загора изиграх "Травиата", "Лучия ди Ламермур", "Бохеми". Сега подготвям Маргарита от "Фауст".  

- Какво ще кажете за ролята си в "Африканката"?

- Обемна и трудна, но прекрасна. Едновременно с "Африканката" трябваше да правя на френски и "Таис" от Масне в Гданск. Потръгна ми напоследък с френския език. В "Африканката"съм сама на роля, всички други персонажи са застъпени от двама певци. А Вера Немирова е фантастична режисьорка, истински фонтан от идеи. Правим една сцена, след малко тя подсказва нови идеи за нея. Партньорството с румънеца Даниел Магдал е удоволствие, защото той е играл Васко да Гама на много места по света.

- Какъв е приносът на Христина Ангелакова за изграждането ви като певица?

- Огромен. Работеше с мен всеотдайно. Идваше на спектаклите ми дори в Албания. Христина много ми липсва. 

- В Косово ценят ли оперното изкуство? 

- Проблемът е, че нямаме подходяща сграда за оперни спектакли. А публиката има интерес. Надяваме се с новото правителство да се разберем по въпроса, че в Косово трябва да има опера.  

- Къде пеете напоследък?

- В България и Полша. Много хубави са впечатленията ми от Гданск. Там се срещнах с маестро Хосе Мария Флоренсио от Бразилия, чудесен диригент. Оркестърът е отличен, певците са много добре подготвени. За моя радост в спектакъла участва и българинът Ивайло Михайлов.  

- Имахте привилегията да музицирате заедно със Софийската филхармония. Как се работи под палката на маестро Найден Тодоров, нейния ръководител?

- Найден Тодоров е великолепен диригент, познава музиката в дълбочина. Винаги е усмихнат и те кара да се чувстваш комфортно. За трети път работя с него. Имахме гала концерт в Косово, после изпълнихме Реквием на Моцарт в Правец в памет на Христина Ангелакова. Направихме Реквиема и в София, а зала "България" беше пълна.

- Съпругът ви не се ли сърди, че пътувате много, а не си стоите у дома?

- Няма как! Флорен, моят мъж, е интелигентен човек и съзнава, че си обичам работата. Имаме дъщеричка - Луна, през април става на 2 години. Живее в Прищина с баба си. Ако отсъствам повече от месец от къщи, вземам я с мен. Свикнала е вече да пътува. Мъжът ми е икономист, с широки културни интереси. Чувствам се щастлива, защото на Балканите класическата музика се цени и се възприема положително от публиката. 

С шест на сто поскъпнаха храните

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 127

Емигрантските пари намаляха заради пандемията

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 127

С 60% намаляха пътниците на БДЖ

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 127

Макрон направи промени в правителството

автор:Дума

visibility 0

Диверсия на Израел в ядрен обект на Иран

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 127

КОВИД-19 плъзна и в австрийски кланици

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 127

180 места в Скупщината има партията на Вучич

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 127

Дневна доза "Гешев"

автор:Ина Михайлова

visibility 311

/ брой: 127

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 127

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 647

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ