03 Юни 2024понеделник07:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СНИМКА: БТА

Безплатни кардиологични прегледи ще се извършват в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ на 22 и 23 май

Прегледите ще се извършват в кабинет 206 между 14:00 и 18:30 часа, само след предварително записване на тел. 02 9432 332

автор:Дума

visibility 2512

Безплатни кардиологични прегледи ще се извършват в Клиниката по кардиология  на Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Царица Йоанна – ИСУЛ“, съобщиха от лечебното заведение. Инициативата е по повод Международния ден за борба с артериалната хипертония.

Прегледите ще бъдат на 22-ри и 23-ти май, от 14:00 до 18:30 часа. Те включват измерване на кръвното налягане, като при необходимост ще бъдат назначени допълнителни изследвания.

Желаещите да бъдат прегледани трябва задължително да имат предварително уговорен час за консултации, на тел.: 02/ 94 32 618, посочиха от ИСУЛ.

Консултациите са насочени към пациенти с новорегистрирана, резистентна и неконтролирана хипертония. Консултирани могат да бъдат и хора с рискови фактори за развитие на хипертония – тютюнопушене, обездвижване, наднормено тегло и хипергликемия (висока кръвна захар или глюкоза), уточниха от болницата.

Болницата извършва и безплатни прегледи за хронични възпалителни чревни заболявания. Инициативата продължава до края на месец май.

По повод Световния ден за борба с хипертонията се провежда здравна кампания за скрининг за безплатно измерване на кръвното налягане, организирано от Българската лига по хипертония. През май и юни месец манипулациите се извършват в 19 града.

Артериална хипертония – какво представлява заболяването

Артериалната хипертония представлява състояние, при което стойностите на кръвното налягане надвишават 140/90 mmHg (милиметър живачен стълб), информират от Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ). Тези стойности се установяват трайно и са резултат на спазъм или стесняване на кръвоносните съдове.

Състоянието се среща предимно при възрастните, но е възможно да започне още от ранна детска възраст, подчертаха от здравната инспекция. Хипертонията е важна причина за сърдечен инфаркт и кръвоизливи в мозъка като чести усложнения, които могат да причинят смърт. Също може да предизвика бъбречна недостатъчност, атеросклероза, исхемична болест на сърцето, хипертрофия на лява камера, както и сърдечна недостатъчност.

По информация на Националния център по обществено здраве и анализи, цитирана от СРЗИ, в световен мащаб артериалната хипертония засяга около 1,1 милиарда души. В повечето страни честотата на заболяването е между 15-25% при хора над 18-годишна възраст, като България е една от държавите с най-висок и нарастващ процент. Високата сърдечно-съдова смъртност у нас се свързва най-често с артериалната хипертония, която засяга около 40% от лица на възраст между 25 и 64 години, и за лицата над 45 години – 50%.

Основни симптоми

Често срещани симптоми при високи стойности на артериална хипертония са главоболие, замайване, задъхване и силно сърцебиене. Замъгленото зрение, кръвотечението от носа и повръщането също могат да бъдат признак за повишено кръвно налягане.

Фактори за появата на артериална хипертония са недостатъчната физическа активност, нездравословното и небалансирано хранене, както тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол, посочиха от СРЗИ.

При откриване на тези признаци или съмнения, от здравната инспекция съветват да се потърси задължително лекарска помощ.

Профилактика

При лица с артериална хипертония се препоръчва да бъдат физически активни, като спортуват между 30-60 минути дневно. Необходимо е спазване на хранителен режим с консумация на плодове и зеленчуци и ограничаване от прием на животински мазнини, сол и алкохол. Сред препоръките са провеждането на редовни профилактични прегледи и прием на антихипертензивни медикаменти. 

БТА

Личните карти поскъпват почти двойно

автор:Дума

visibility 1043

/ брой: 101

Въвеждат таван на изпитите за шофьорска книжка

автор:Дума

visibility 1027

/ брой: 101

Газът от Азербайджан ще покрие 81% от вноса през юни

автор:Дума

visibility 891

/ брой: 101

Животновъди блокират Подбалканския път

автор:Дума

visibility 888

/ брой: 101

Сигнално действие в ядрената сфера

автор:Дума

visibility 1081

/ брой: 101

Българи в затвора за измама на Острова

автор:Дума

visibility 1022

/ брой: 101

Фетхуллах Гюлен бил отвлечен в САЩ

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 101

По-високи мита за зърното от Русия и Беларус

автор:Дума

visibility 939

/ брой: 101

Здравето като бизнес

автор:Таня Глухчева

visibility 1060

/ брой: 101

Идеология в технологията

visibility 1089

/ брой: 101

Най-важно е да не губиш връзката с хората

автор:Юлия Кулинска

visibility 1270

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ