12 Ноември 2025сряда03:27 ч.

Неков: Месото от Източнобалканска свиня е още една крачка по-близо до европейска защита за качество

автор:Дума

visibility 4115

Българският продукт месо от Източнобалканска свиня, идентифициран в кампанията на евродепутата Момчил Неков "Да защитим българския вкус" като потенциален кандидат за защита по европейските схеми за качество, е още една крачка по-близо до регистрация като български уникален продукт в европейската система. Това вече е факт, след публикуването на решение за изпълнение на Европейската комисия в Официалния вестник на ЕС в края на миналата седмица, който определя условията за износа на продукта към другите държави членки на ЕС. От 2007 г. съществува забрана върху износа на месо от уникалната за България порода Източнобалканска свиня поради спецификата на отглеждане на животното. Характерно за него е, че се отглежда на открито и на свободна паша в горските масиви на Източния Балкан. Това е естественият ареал на обитание на животното от над 2500 години. Характерно за породата е и специфичната й паша от горска растителност, вкл. няколко вида жълъди, благодарение на които се оформят и отличните вкусови качества на продукта, признати от видни родни и международни кулинари. Близо 70-80% от храната животното си набавя само в планинските и полупланинските райони на Източна България – по-конкретно Източна Стара планина и Странджа. Това и движението на животните правят месото и продуктите от него с много полезни качества. Свинското от уникалната за страната ни и Източна България порода съдържа и висок процент ненаситени мастни киселини, които неутрализират влиянието на лошия холестерол и са полезни за сърдечно-съдовата система. Свинята има много важна роля и за околната среда в районите, които обитава, защото животното помага за аерирането на почвата и също така обогатява нейния химичен състав. Ползите от традиционното пасищно свиневъдство на породата бяха представени на конференция, домакинствана от Неков в началото на септември в Брюксел. Месото от свинята е и задължителна съставка на Смядовската луканка, която е произлязла и се е произвеждала в едноименния град в Шуменско – Смядово. Мечтата на част от свиневъдите, запазили поминъка дори през годините на административни предизвикателства, е да възродят производството на уникалната българска луканка отново там. Месото от Източнобалканската свиня набира популярност благодарение на активната работа на Асоциация за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня. Продуктът е също така един от президиумите на българския клон на организацията "Слоу Фуд", която е партньор на Момчил Неков в неговата кампания "Да защитим българския вкус". С тази национална инициатива младият депутат, член на комисията по земеделие към Европарламента, популяризира схемите за качество на ЕС. Към момента по тях са защитени само два родни продукта – горнооряховският суджук и българското розово масло, за трети – странджанския манов мед, в момента тече първи етап на национално одобрение.

Зареждат банкоматите с евро в нощта на 1 януари

автор:Дума

visibility 3002

/ брой: 211

Съоръженията по електропреносната мрежа били готови за зимата

автор:Дума

visibility 2376

/ брой: 211

До 620 лв. на човек за ден във Велинград по Нова година

автор:Дума

visibility 2496

/ брой: 211

Обсъждат няколко имена за особен управител на рафинерията

автор:Дума

visibility 3059

/ брой: 211

Всеки американец с чек за 2000 долара

автор:Дума

visibility 2510

/ брой: 211

Освободиха предсрочно Никола Саркози

автор:Дума

visibility 2852

/ брой: 211

Монтаж на реч на Тръмп доведе до оставки

автор:Дума

visibility 2827

/ брой: 211

Накратко

автор:Дума

visibility 2607

/ брой: 211

Ново двайсет!

автор:Аида Паникян

visibility 2108

/ брой: 211

В дълбоки води

visibility 2904

/ брой: 211

Как 36 години преход ограби труда на поколения българи

visibility 2710

/ брой: 211

Интерес към екскурзии в Русия

visibility 2806

/ брой: 211

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ