20 Август 2025сряда00:21 ч.

Заведенията се канят да вдигат цените

Това ще стане въпреки трайната тенденция туристите да пазаруват повече от хранителните магазини по морето

/ брой: 88

автор:Дума

visibility 7075

Ресторантьорският бранш посреща с резерви предстоящия летен туристически сезон, а за да бъдат избегнати очаквани загуби, ще се наложи актуализация на задържаните досега цени на услугата, след като от 1 януари тази година ДДС за сектора стана 20%, което пък ще доведе до по-ниско потребление. Това стана известно от интервю с председателя на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) Емил Коларов пред БТА. По думите му от последните два месеца има тенденция заведения, при това на атрактивни места, в това число и по морето, да се обявяват за продажба.
С оглед ситуацията, която се получи от 1 януари с вдигането на ДДС от 9 на 20%, със сигурност очакваме не чак толкова добър сезон, защото колегите, които все още не са формирали цените с новото ДДС, най-вероятно ще го направят, каза Емил Коларов.
Минаха доста месеци, в които ние поемахме този буфер от разликата в ДДС, която не е само 11 процента, а с натрупване, само от ДДС, достига между 20 и 25 процента и с оглед и на повишените разходи за заплати, на минималното възнаграждение, осигуровки и т.н., цените трябва да се актуализират, защото в противен случай доста колеги ще работят на загуба, коментира Коларов. В тази връзка председателят на СЗБ прогнозира и по-ниско потребление.
Затрудненията и това лято са заради недостига на кадри, който по думите на председателя на СЗБ възлиза на няколкостотин хиляди души.
По думите му браншът продължава да очаква подкрепа от държавата тя да си свърши работата, като оправи инфраструктурата и ставката на ДДС да бъде възстановена на 9%, както е във всички европейски държави, с изключение на две страни.
Браншът не е оптимист, че внесените законопроекти за промяна в Закона за ДДС в посока връщането на ставката на 9% ще бъдат приети от парламента в началото на летния сезон поради редица обективни и субективни причини.
Коларов напомни, че е трайна тенденцията да има ръстове в оборотите на магазините за хранителни стоки по морето. Пазарува се в магазина, носи се в торбите, готви се, не е лошо и е обяснимо заради бюджета, който българинът може да отдели за лятна почивка в контекста на всеобщото поскъпване, посочи Коларов. Въпреки това, особено по-младата част от населението, ще продължи да посещава заведенията, хубавите рибни ресторантчета, нощните клубове, но консумацията със сигурност ще спадне, с оглед на повишените цени, смята председателят на СЗБ. Освен това през последните години се наблюдава и промяна в това какво поръчаме в ресторантите и все по-рядко някой иска тристепенно меню.

Рискът да загинеш на пътя у нас е 2,5 пъти по-висок от този в ЕС

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 153

Задържаха двама за пожара край Стара Загора

автор:Дума

visibility 518

/ брой: 153

11-годишен блъсна с тротинетка майка и дете в Хасково

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 153

Министерствата масово вдигат държавни такси

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 153

Увеличават парите в банковите клонове

автор:Дума

visibility 528

/ брой: 153

Коли за 3,57 млрд. лв. изплащат граждани и фирми

автор:Дума

visibility 487

/ брой: 153

Зеленски иска войната да приключи "бързо"

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 153

Балотаж на изборите за президент в Боливия

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 153

Китай е готов за мирно "обединение" с Тайван

автор:Дума

visibility 505

/ брой: 153

Атака на Киев спря петрола за Унгария и Словакия

автор:Дума

visibility 493

/ брой: 153

Психодесните абсурди

автор:Александър Симов

visibility 518

/ брой: 153

Цунки за убийците

visibility 471

/ брой: 153

Инертните материали изместиха металите

visibility 478

/ брой: 153

Седмият конгрес на Коминтерна и положението днес

автор:Георги Пирински

visibility 520

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ