03 Юни 2024понеделник04:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Иван Иванов:

Ще продължим да внасяме разум в парламента

Русе може да се превърне в Северна столица на България, казва водачът на листата на социалистите в 19 МИР

/ брой: 92

автор:Валентин Георгиев

visibility 1034

Иван Иванов е магистър по история от Софийски университет. Магистър по право от Великотърновски университет. Доктор по история и доктор на науките по управление на информационни процеси. Народен представител от 42-то до 49-то Народно събрание на Република България. Министър на земеделието по време на 47-то НС. Като депутат е член и заместник-председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и член на Комисията по правни въпроси. Като водач на листата за народни представители на БСП за България в Русе, застава плътно зад проблемите на жителите на града и областта с категорично намерение да търси пътища за тяхното решаване.

Изборите на 9 юни ще определят дали можем да дадем тласък на така чаканото изкореняване на вредния модел „ГЕРБ“ и Сглобката или ще продължим да вървим по пътя на разпада"

- Г-н Иванов, какво според Вас трябва да е бъдещото управление на държавата след това, което имахме като модел през последната година - Сглобката, която се саморазпадна от нескончаеми скандали?
- Вярвам, че на страната ни е необходимо управление, което е разумно и с грижа за хората, което защитава общественото благо и отстоява националните интереси.
Сглобката е модел, който наблюдаваме как цяла година се разраства като вреден организъм, прояждащ държавата ни в името на заграбване на постове и власт. В момента България и гражданите й са изправени пред съдбовен избор за бъдещото ни развитие. Изборите на 9 юни ще определят дали можем да дадем тласък на така чаканото изкореняване на вредния модел „ГЕРБ“ и Сглобката или ще продължим да вървим по пътя на разпада.
Наблюдаваме също и изключително притеснителни тенденции и нестабилност и на международната сцена. В момента светът е разединен и разтърсван от конфликти. Затова фокусът ни тук, в България, трябва да бъде върху обединението в полза на мира. Неслучайно и нашето послание на кампанията е „За достойна България в мирна Европа“.
Трябва да работим, за да се намали агресията, като в същото време се стимулира развитието на обществото като общност. Трябва да кажем „Стоп“ и на кражбите, ясно и категорично. Визията на "БСП за България" вярвам съвпада с желанията на всеки един от нас, за това цялостно да се подобри благосъстоянието на гражданите, да бъде създаден социално-солидарен модел за държавно, икономическо, обществено и лично развитие. Не на последно място ние носим отговорност и за защитата на конституционния ред, за да можем да бъдем сигурни и живеем в прогресивна правова държава.
- Какви приоритети ще отстоявате в бъдещия парламент като депутат от БСП и в областите, в които сте специалист?
- Както и до сега ще продължа да подкрепям проектите и инициативите, които поставят обикновения български гражданин във фокуса. Необходимо е да се работи активно в посока преодоляване на така до болка познатия ни в страната феномен „работещи бедни“. Въвеждането на необлагаем минимум е една малка крачка в тази посока. Работа предстои и по осигуряване на по-високи доходи за всички пенсионери чрез преизчисляване на пенсиите. В срещите си вече получавам въпроси относно това и вярвам с нашето предложение за новия бюджет за 2025 г. можем да работим успешно и постигнем резултати в тази посока.
Друга област е тази за българското земеделие. По време на 47-ото НС, когато бях министър на земеделието, непрестанно работих с всички организации и в защита на интересите на българските производители. Знаете, тогава започна конфликтът в Украйна, а същевременно започваше плавното възстановяване от последствията от КОВИД кризата. БСП категорично застава зад българските земеделци и техните интереси. Ще продължа да работя, заедно с моите колеги, в подкрепа на зеленчукопроизводството, овощарството, биоземеделието и животновъдството.
- Представете листата на "БСП за България" в 19 МИР- Русе. Какви хора са включени в нея?
- Русенската листа за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 9 юни е съставена както от познати лица, социалисти, така и има доста млади и нови попълнения в нея. Много се радвам и гордо споделям в срещите си, че при нас са най-младите кандидати от всички листи в страната. Всеки един от отбора ни е доказан професионалист в своята област и активен гражданин в общността. Инженери, финансисти, юристи, специалисти в сферата на софтуерните технологии, кандидатите в Русе сме обединени и вярвам русенци ще могат спокойно в срещите с нас още повече да разберат какви са мотивациите ни и целите, които си поставяме за едно по-достойно бъдеще на България.
- Кои са основните проблеми на хората от Русенско, за чието решаване ще се борите в 50-ото НС?
- Няколко са основните въпроси, по които има огромна необходимост да се работи последователно и неуморно за Русе на национално ниво. Русенци и местната власт не са спрели своята борба за чист въздух и тук е ред на държавата да се включи с адекватни мерки. Подадени са необходимите предложения за изменение на наредбата, която урежда периода на осредняване измерваните стойности на летливи органични съединения, така, че да могат да бъдат засичани залповите изпускания във въздуха. Също така има предложение от администрацията в града, Русе да бъде определен за зона с ниски емисии. Всичко това е в компетенциите на Министерски съвет и министъра на околната среда и водите. Трябва воля и активна работа, за да бъдат направени необходимите промени. Русе и гражданите го заслужават, защото това е прекрасен европейски град с богата история и перспектива за още по-силно развитие. От тук следва логически и другият проблем на дневен ред – пълноправното членство в Шенген. Всекидневно през Русе преминава огромно количество тирове. Необходимо е да продължим активно диалога с нашите партньори в Европа, за да може да бъдем пълноправни членове на Шенгенското пространство, което неминуемо ще окаже положителен ефект и върху трафика в града.
Свързаността на града е също приоритетна тема. Вече виждаме реални стъпки за това как Европа определя крайдунавския град като най-подходящата локация за изграждане на трети мост над река Дунав. Това трябва да продължи и да бъде реализирано като проект. Заедно със сухопътен Шенген и бъдещата магистрала Русе – Велико Търново, наша отговорност е да придвижим именно тези критични инфраструктурни проекти. Чрез тях Русе наистина ще получи тласъка за пълно разгръщане на потенциала си за развитие.
Не на последно място е и въпросът за националното финансиране, което до момента е изцяло насочено към Южна България. Русе може да се превърне в Северна столица на България. Местната администрация неуморно работи и успешно развива града чрез отлично подготвени проекти, но има необходимост държавата много по-активно да започне да подпомага развитието на този регион.
- Защо избирателите трябва да гласуват за кандидатите на „БСП за България“?
- БСП е единствената партия, която последователно следва своята политика и спазва своите обещания пред избиратели и симпатизанти. Българският гражданин и русенци, вярвам, са достатъчно разумни и ще подкрепят именно тези партии и коалиции, които успяха да запазят своята идентичност и не се поддадоха на обещания и постове. Благодарение на БСП пенсиите бяха увеличени, увеличиха се заплати на полицаи, пожарникари, а от 1 юли няма да има увеличение на тока. Ние давахме разума в парламента. Ще бъдем и в следващия, за да задаваме правилната насока на развитие на страната ни. Защото няма да влезем в безпринципни коалиции.
- Какви са Вашите послания към русенци?
- Нуждаем се от подкрепата на всеки един, защото каквито основи заложим сега, от тях зависи бъдещото развитие на Русе и региона. Листата ни е силна, всеки един от нас е мотивиран да работи за достойното развитие на България. Обръщам се към всички да излязат и гласуват за правилния избор с номер 24. Това е израз на гражданска отговорност и ангажимент към обществото и неговото бъдеще. Вярвам, че ще постигнем много добри резултати, особено след успеха по време на местния вот миналата година.

Личните карти поскъпват почти двойно

автор:Дума

visibility 1043

/ брой: 101

Въвеждат таван на изпитите за шофьорска книжка

автор:Дума

visibility 1027

/ брой: 101

Газът от Азербайджан ще покрие 81% от вноса през юни

автор:Дума

visibility 891

/ брой: 101

Животновъди блокират Подбалканския път

автор:Дума

visibility 888

/ брой: 101

Сигнално действие в ядрената сфера

автор:Дума

visibility 1081

/ брой: 101

Българи в затвора за измама на Острова

автор:Дума

visibility 1022

/ брой: 101

Фетхуллах Гюлен бил отвлечен в САЩ

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 101

По-високи мита за зърното от Русия и Беларус

автор:Дума

visibility 939

/ брой: 101

Здравето като бизнес

автор:Таня Глухчева

visibility 1060

/ брой: 101

Идеология в технологията

visibility 1089

/ брой: 101

Най-важно е да не губиш връзката с хората

автор:Юлия Кулинска

visibility 1270

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ