02 Юни 2024неделя18:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

България е най-големият партньор на Китай в селското стопанство

Засилване на дипломатическите отношения между София и Пекин обсъдиха участниците в кръгла маса, организирана от посолството на КНР у нас

/ брой: 90

автор:Таня Глухчева

visibility 1448

България е най-големият партньор на Китай в селското стопанство в Източна и Централна Европа, стана ясно на кръгла маса, организирана от посолството на Китайската народна република у нас. На събитието присъстваха български и китайски журналисти, политици, общественици, приятели на Китай.
Временно управляващата посланичка г-жа Уан Мин приветства многобройните присъстващи за интереса им към засилване на 75-годишните двустранни отношения.
"Това, че сме седнали толкова близо един до друг, показва, че сме близки приятели", усмихнато отбеляза тя. И допълни: "Китай и България се радват на дългогодишни отношения, макар двете страни да са разделени от хиляди километри. Вече 75 години сме добри и равнопоставени партньори."
Участниците в кръглата маса споделиха идеи за засилване на дипломатическите отношения. Откроиха се предложения за създаване на повече паралелки за изучаване на китайски език, за увеличаване на културния обмен. Акцент бе поставен на дългосрочната визия за отношенията, както и на пожеланието политиците да не забавят темпото.
"През последните години отношенията се развиват бавно", подчерта участник в дискусията. Сповед него основната причина е била КОВИД-19. "Лошото е, че след пандемията, продължаваме да се движим с КОВИД-темпо", допълни той.
От Китайския културен институт заявиха намерение да създадат китайски кътове в различни градове в България.
В края на срещата г-жа Уан Мин благодари на българите, че подкрепят политиката за "Един Китай", че София не признава опити за независимост на Тайван и е за мирно решение на проблема.
По повод 75-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Пекин и София са предвидени много събития не само в българската столица, но и в други градове. В петък започва седмицата на китайското кино. Предвижда се състезание с лодки на езерото Панчарево. През септември ще има българо-китайски търговски форум с участието на най-големите китайски корпорации и трите най-големи китайски банки, което може да е предпоставка за откриване на техни филиали у нас. През октомври ще се проведе първата по рода си среща на побратимените градове от двете държави. Община Варна вече е изявила желание да бъде домакин на събитието.

Личните карти поскъпват почти двойно

автор:Дума

visibility 964

/ брой: 101

Въвеждат таван на изпитите за шофьорска книжка

автор:Дума

visibility 953

/ брой: 101

Газът от Азербайджан ще покрие 81% от вноса през юни

автор:Дума

visibility 831

/ брой: 101

Животновъди блокират Подбалканския път

автор:Дума

visibility 813

/ брой: 101

Сигнално действие в ядрената сфера

автор:Дума

visibility 992

/ брой: 101

Българи в затвора за измама на Острова

автор:Дума

visibility 944

/ брой: 101

Фетхуллах Гюлен бил отвлечен в САЩ

автор:Дума

visibility 1121

/ брой: 101

По-високи мита за зърното от Русия и Беларус

автор:Дума

visibility 883

/ брой: 101

Здравето като бизнес

автор:Таня Глухчева

visibility 968

/ брой: 101

Идеология в технологията

visibility 1004

/ брой: 101

Най-важно е да не губиш връзката с хората

автор:Юлия Кулинска

visibility 1183

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ