02 Юни 2024неделя22:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Корнелия Нинова: Двамата с Фицо бяхме нарочени за черните овце, а сега все повече хора мислят като нас

автор:Дума

visibility 1719

"Три пъти ми е предлагана охрана от НСО и трите пъти отказах. Първият беше след като два поредни пъти такси се врязваше в колата ми отзад и от кямшичния удар носих яка на врата. Вторият , когато един краен екстремист Кемал ми пращаше съобщения, че ще ме убива и ме причакваше , където се появя. И третият, когато бях вицепремиер. Лично шефът на НСО дойде в кабинета ми да ме убеждава . Отказах. Така разбирам нещата. Не харесвам привилегиите за политиците. Никога не съм ползвала парламентарната кола и шофьор, които се осигуряват на всеки председател на група.

Ние нямаме никакви колебания по темата за борбата с домашното насилие. БСП внесохме закон, в който се припокриват текстовете от Истанбулската конвенция, отнасящи се точно до насилието над жени и деца. Но сме против текстове, които въвеждат социален пол, различен от биологичните мъж и жена. Срещу тези текстове са и българската конституция, българската църква, мюсюлманското вероизповедание.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Офанзива“ на NOVA News.

Тя бе категорична, че мястото на БСП е в Партията на европейските социалисти, въпреки различията в някои позиции, което по думите ѝ е нещо нормално и естествено.

„Що се отнася до Истанбулската конвенция, пред българската конституция, българското традиционно семейство и защитата на децата от джендър идеологията или позицията на ПЕС, аз избирам българското“, каза Нинова и добави: " В ПЕС имаме съмишленици по тези въпроси. Ето Роберт Фицо, с когото сме приятели от 2018г. винаги ме е подкрепял в политиката за мигрантите, за истанбулската конвенция. Бяхме нарочени двамата за черните овце в нашето политическо семейство, но сега все повече лидери и депутати започват да говорят така.

Лидерът на БСП посочи, че българските социалисти искат по-голямо отчитане на националните интереси на България в ЕС и спиране да се гледа на нас като второстепенни. „Не може да се отнасят към българските граждани като втора ръка хора – всички сме равнопоставени“, подчерта тя, давайки пример с Шенген и различните субсидии за българските и европейските земеделци.

Според нея е тревожно намерението в последните месеци на ЕС оттук нататък решенията да се вземат не единодушно, както досега, а с мнозинство, което означавало, че някои държави могат въобще да бъдат изключени от процеса на вземане на решение.

„Представете си сега да се вземе решение за приемане на Северна Македония, без да се отчита позицията на България или Гърция. Това не бива да се допуска“, категорична бе Нинова.

По нейните думи Северна Македония трябва да изпълнява задълженията си по договора с България, което, за съжаление, не се случва, а напротив – след президентските избори се е засилила антибългарската реторика. Ние не подкрепихме навремето ратификацията на договора с Македония. Аз като вицепремиер отказах да водя българска делегация там, защото предишния ден президентът им направи много антибългарско изказване. Имахме разправия с Кирил Петков и замина Даниел Лорер.

„Българската граница не се пази ефективно. БСП първи подавахме сигнали за злоупотреби и корупция при строителството на оградата. Темата с нелегалните мигранти си стои отворена. Важно е ние, като външна граница на ЕС, да решим този въпрос“, каза още Корнелия Нинова.

Тя припомни, че по искане на БСП наказанията за каналджии са увеличени, но отчете, че все още няма някой хванат, осъден и влязъл в затвора за това, че има организирани канали за мигранти.

Лидерът на БСП бе категорична, че Украйна и Русия трябва да прекратят огъня и да се търси мирно решение на конфликта.

„Напоследък все повече европейски лидери повтарят тези думи. Когато ние за първи път ги заговорихме, бяхме обвинени в антиевропейско поведение, защото искаме мир. Европейският съюз е създаден като съюз на мира. Вярвам, че след тези европейски избори, все повече бъдещи евродепутати и лидери в Европа ще говорят в тази посока“, посочи Нинова.

„БСП е европейска партия и когато твърдя това, говоря с факти. В Европа средно 50% от БВП на европейските държави се преразпределя през бюджета. В България се преразпределят 40%. Ние искаме като в Европа. Това означава, че ще има 20 млрд. лв. повече в бюджета. Представете си ги инвестирани и без да се краде в образование, в здравеопазване, в индустрия - България ще стане райска градина“, коментира Корнелия Нинова за искането на социалистите за отпадането на европейските рестрикции за държавните бюджети.

По думите ѝ в Европа все повече се надигат гласове за преразглеждане на Зелена сделка. „Вижте какво се случва: Германия отваря отново вече затворени въглищни централи, ние трябва да затваряме нашите. Изнасяме нашите въглища в Сърбия, те произвеждат енергия, ние я купуваме обратно. Какъв е смисълът в това? От износител на енергия, сега се превърнахме във вносител. Франция залага на ядрени централи, ядрената енергия е обявена за зелена, а у нас сглобката приключи проекта Белене и подарява реакторите на Украйна. Има много обстоятелства да се преосмисли Зелената сделка“, каза Нинова.

Тя се аргументира и с факта, след като БСП от години говори за това, в Европа се повдига темата за реиндустриализация, но за новата индустрия е нужна енергия. Според нея трябва да се търси баланс между възобновяеми източници, ядрена енергия и въглищни централи, а не от едната крайност да се отива в другата.

„Искаме да се изравнят земеделските субсидии, за да сме равноправни с другите европейски народи. Нужно е да се променят и квотите, защото на България винаги се определят по-малко, което убива нашето производство. И да се обединим да се спре безмитния и безконтролен внос на украински стоки. Не е справедливо европейските и българските стопани да трябва да отговарят на редица изисквания, а украинските – не“, каза Нинова за предложенията на БСП за земеделието на европейско равнище.

В заключение тя призова: „Подкрепете ни с бюлетина №24 поне по 2 причини. Първата е, че никога не се предадохме, не ви продадохме и останахме единствените, които не направихме компромис и сглобка с мафията, задкулисието и паралелната държава. Втората е, че когато управлявахме, доказахме, че това, което обещаваме – изпълняваме. Изведохме България на първо място по индустриално производство на Европа и помогнахме на всички – от пенсионера до бебето – с 22 млрд. лв. социална помощ: безплатни ясли и детски градини, безплатни учебници, увеличени майчинство, ваучери за храна, минимална работна заплата и пенсии“.

Личните карти поскъпват почти двойно

автор:Дума

visibility 1008

/ брой: 101

Въвеждат таван на изпитите за шофьорска книжка

автор:Дума

visibility 997

/ брой: 101

Газът от Азербайджан ще покрие 81% от вноса през юни

автор:Дума

visibility 866

/ брой: 101

Животновъди блокират Подбалканския път

автор:Дума

visibility 846

/ брой: 101

Сигнално действие в ядрената сфера

автор:Дума

visibility 1036

/ брой: 101

Българи в затвора за измама на Острова

автор:Дума

visibility 985

/ брой: 101

Фетхуллах Гюлен бил отвлечен в САЩ

автор:Дума

visibility 1159

/ брой: 101

По-високи мита за зърното от Русия и Беларус

автор:Дума

visibility 913

/ брой: 101

Здравето като бизнес

автор:Таня Глухчева

visibility 1016

/ брой: 101

Идеология в технологията

visibility 1044

/ брой: 101

Най-важно е да не губиш връзката с хората

автор:Юлия Кулинска

visibility 1229

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ