13 Април 2021вторник19:52 ч.

Веселин Пешев:

Бизнесът може да ни е партньор и събеседник

Хората са генератор на идеи за по-доброто развитие на общината, убеден е кандидат-кметът на БСП за Габрово

/ брой: 218

автор:Ралица Николова

visibility 1580


Веселин Методиев Пешев е роден на 4 септември 1956 г. в град Габрово.
Между 1976-1981 г. е студент във ВИНС (Висш институт за народно стопанство) - Варна, специалност "Стокознание". Между 1982 и 1984 г. е зам.-директор по търговските въпроси в ДСО "ТЕ" - Търговска база - Габрово, където по-късно е директор.
От 1987 г. до 1991 г. е главен директор на СД "Търговия" - Габрово. До 1996 г. е управител на "Зорница" ЕООД, а от 17 октомври 1996 г. до момента е управител на "Нова Деница" АД, София -  филиал Габрово. Общински съветник в Габрово от групата на БСП през 1991-1995 г. Семеен, с един син.

 


Цитати:
Габровци искат промяна, настроени са за нещо ново
Еврофондовете не са светая светих

 

- Г-н Пешев, пред прага сме на горещата част от предизборната кампания. Как според вас са настроени габровци - за нещо ново, за запазване на статуквото или нямат желание изобщо да се разходят до урните?

 

- Убеждавам се все повече, че габровци са настроени за нещо ново, за промяна. Това пролича и по време на телевизионен диспут, организиран миналата седмица от една медия, това личи и при срещите ми с хората из улиците на града. Всички искат нещо ново за Габрово. Явно има някаква нагласа за промяна на статуквото, което в момента съществува. В Габрово днес властта е на ГЕРБ - областен управител, кметска управа, общински съвет, трима депутати и централната власт. В тази ситуация все по-осезаема е нуждата от една промяна. Промяна, и то за по-добро. Защото предприемаческият дух на Габрово, работоспособността на габровци не трябва да бъдат пренебрегвани. Габровецът винаги е изпитвал и изпитва нужда от възможност за развитие и реализация, винаги се е стремял към по-добър живот. При това управление обаче не може да ги получи.

 

- Как ще коментирате това, че само година след частичните избори в общината ГЕРБ не гласуват доверие на досегашния кмет, когото тогава представяха като най-добрия избор за Габрово?

 

- И аз останах учуден, когато август месец прочетох в централен всекидневник една огромна публикация, в която Габрово се описваше като най-успешния град за бизнес, кметът Николай Сираков се сочеше като най-успешния градоначалник на ГЕРБ. И при социологическите проучвания Сираков имаше висок рейтинг. Неочаквано за всички обаче ГЕРБ издигнаха кандидатурата на Таня Христова, която пък странно съвместява функциите в момента и на зам.-кмет, и на шеф на кабинета на министъра по европейските въпроси Томислав Дончев. Много въпроси можем да задаваме около нейната кандидатура. Освен това всеки може да си направи заключението колко е успешно управлението на ГЕРБ, щом "най-успешният кмет на ГЕРБ" не е издигнат за втори път. Пренебрегнат изглежда и уж успешният председател на Общинския съвет, който пък е на 31 място в листата за общински съветници на ГЕРБ. Не е ли обидно това 31-во място за един кадър на управляващата партия, избран за третия по значимост пост в управлението на една община?

 

- Явно ГЕРБ залагат на посланието, че европроектите ще са приоритет за местното самоуправление и насаждат убеджението, че областен управител, кмет и министър по еврофондовете от една партия ще е от полза за града. Как бихте тълкували това и какви са вашите приоритети?

 

- Определено ГЕРБ залагат на парите от европроекти и всъщност се опитват да превърнат това послание в единствения си коз. Това е нещо, за което постоянно се говори, нещо, за което постоянно се напомня - колко добре се усвояват средствата по проекти. Аз не искам да давам оценка какво е свършено досега по темата, но искам да подчертая, че няма как и при бъдещото управление на града еврофондовете да не играят важна роля. Мисля, че това е ясно на всеки един кандидат-кмет, независимо от коя партийна листа е. Безспорно, за да можем да подобрим социалните услуги в общината, за да осигурим и повече работа за хората, за да можем да ги ангажираме в трудовия процес, има три източника. Не само еврофондовете. Трябва да разберем, че те не са светая светих. Еврофондовете са само един от инструментите на местната власт. Те трябва да бъдат използвани за онези проекти, които имат устойчивост. Трябва да са дейност, при която се гарантират дългосрочно работни места и възвръщаемост на инвестираните средства. Не е нужно просто да се разписват проекти, които увисват като кръст на гърба на общината и я товарят с дългове. Целта на еврофондовете е да се облагородят регионите, да се даде възможност за развитие и на малките населени места, да се възроди спортът, да се ангажират хората. Затова, когато говорим за приоритети, не искам единствено да размахвам европроектите. Моите цели са няколко и са насочени към подобряване на управлението на общината, което обаче да бъде усетено от хората. Ще заложа на диалога. Смея да твърдя, че съм диалогична личност и съм убеден, че диалогът между гражданите и политиците на Габрово трябва да бъде постоянен и компетентен. Хората могат да са генератор на идеи, а след това да са и взискателен "контрольор" на изпълнението им. На второ място ще наблегна на диалога с бизнеса. Бизнесът трябва да бъде включен активно в планирането на работата на общината, да е партньор и събеседник. Когато габровският бизнес започне също да печели проекти, когато е ангажиран във всички общински дейности, то това ще му гарантира развитие, ще гарантира нови работни места, нов облик на целия град. Като подчертаем образованието и здравеопазването като приоритети на всяка една община, в Габрово определено има нужда от подобряване на инфраструктурата. Тези подобрения и ремонти могат да се извършат по няколко начина - разбира се, с активното участие и на бизнеса, и на общината. Чрез публично-частни партньорства, чрез участието на външни и вътрешни инвеститори, които пък след това ще имат задължението да подпомагат и развитието в културната и спортната сфера. Болезнен пробрем за Габрово вече е и трафикът, местата за паркиране, разширението на улиците.

 

- Вие вече организирате срещи с габровци. Какво е впечатлението ви за най-наболелите проблеми и очаквания на хората?

 

- Последното преброяване показа сериозно обезлюдяване на общината и в Габрово, освен това има застаряващо население, младите напускат града, и то осезаемо. Единственият начин да ги задържим и да ги върнем е като им предложим атрактивна и добре платена работа. Ако нашите деца продължават да напускат, бихме могли да привлечем и кадри от други региони, въпросът е да се превърнем в атрактивно място за реализация и работа на младите. Не трябва да се пропуска и статистиката - важно е да следи именно този поток към и от Габрово. За да може да се планира дългосрочно развитието на града, ни е нужна конкретна информация колко хора напускат общината и колко идват насам. Защото организацията на повечето дейности е свързана и с вътрешно потребление, и с ресурси за фирмите. Да не забравяме, че Габрово е и туристически център, който за съжаление днес се е превърнал само в преходна точка за преминаващи туристи. Няма нужда да си губим времето с въпроса "защо не идват туристите". Трябва да си отговорим на въпроса "как да ги привлечем така, че преминавайки оттук, те да поискат да останат за по-дълго време".

 

- За повечето от целите, които си поставяте, ще ви е нужен консенсусен и работен общински съвет. Има ли минимална цел, която БСП си е поставила като брой съветници в бъдещия ОбС?

 

- Когато говорим за община Габрово, партийните пристрастия трябва да останат на заден план. Главната цел на всички трябва да е развитието на България и на града. Да изведем общината от това летаргично състояние, което е в момента. Добре ще е да се прецени от всичко свършено дотук, кое би могло да бъде продължено и кое "ще се изхвърли" като неработещо и неефективно. Което не е направено, би трябвало с общи усилия да се направи, и то както габровци го заслужават - по най-добрия начин. Убеден съм, че диалогът между различните общински съветници може да е ефективен, но трябва да им се поставят ясно целите и да се следи за тяхното изпълнение. Според моите предвиждания, местният парламент ще бъде много шарен, но пък от кмета зависи работата на ОбС да бъде подчинена не на партийността, а на по-доброто бъдеще за Габрово. Не ме притеснява, че като кмет ще трябва да работя с разноцветен общински съвет. Смятам, че ако съумея да конкретизирам проблемите и да давам решенията, съветниците биха работили, за да се стигне до конкретните резултати.

 

Байдън предложи на Путин среща в трета държава

автор:Дума

visibility 10

Възходът на Остап Бендер

автор:Велиана Христова

visibility 563

/ брой: 71

С обич за сънародниците ни в чужбина

visibility 271

/ брой: 71

Тотю Бакалов на 94 години!

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 71

Датата

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 71

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ