24 Април 2019сряда06:00 ч.

Брюксел подпечата Газовата директива

България има 9 месеца, за да вкара поправките на директивата в законодателството си

/ брой: 73

автор:Дума

visibility 384

Европейският съвет окончателно одобри поправките към Газовата директива на ЕС, които ще позволят на Брюксел да разшири контрола върху морските газопроводи, по-специално върху "Северен поток 2", съобщи пресслужбата на съвета.

В съобщението се казва, че одобрението на документа е минало без обсъждане, което се очакваше. Съответните нормативни документи ще бъдат публикувани в най-близко време в Официалния журнал на ЕС, а 20 дни след това новият закон ще влезе в сила. 

Европейският съвет подчерта, че след влизането в сила на новите поправки страните членки ще разполагат с 9 месеца, за да ги вкарат в националното си законодателство. Всички технически процедури ЕС смята да изпълни до края на 2019 г., защото модифицираната Газова директива трябва да влезе в сила до пускането на "Северен поток 2", за да може нейното  действие да се разпростре върху този проект. Това поясни ръководителят на генералния директорат на Еврокомисията по енергетиката Доминик Ристори. Планирано е "Северен поток 2" да влезе в експлоатация до края на 2019 г. 

Доработената директива разпространява енергийните норми на ЕС върху морските газопроводи от трети страни извън общността в държавите от Евросъюза. Съгласно нормите на Третия енергопакет на ЕС операторът на "Северен поток 2" трябва да бъде независима от "Газпром" компания, а 50% от мощността на газопровода трябва да бъдат резервирани за газ от независими доставчици, което може за неопределено време да остави тръбата наполовина празна. 

Германия извоюва значително смекчаване на тези поправки, защото в заключителния текст се казва, че решението да се направят изключения от тези норми за руския проект ще взима не Брюксел, а държавата от ЕС, където газопроводът влиза на европейска територия. В случая със "Северен поток 2" това е самата Германия. Все пак тези решения ще се взимат след консултации с Брюксел. 

Според оценките на повечето европейски експерти в този си вид Газовата директива няма да блокира строителството на "Северен поток 2", но може да създаде проблеми и неопределеност за инвеститорите, по-специално за сроковете по неговото изплащане. 

Липсва важен препарат за хиляди пациентите с рак

автор:Дума

visibility 0

4 месеца бавят тунела край Ловеч

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 79

Борисов обеща 20% скок на БВП с построяването на "Хемус"

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 79

БСП: Законът за розата не решава проблемите в сектора

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Панелките почти изчезнаха от пазара на имоти

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 79

Не е ясно реален ли е ръстът в приходите от туризъм

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 79

"Еврохолд" увеличава капитала заради сделката с ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 79

Джордж Фридман: НАТО е анахронизъм

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Ким пристига във Владивосток

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 79

Новата софийска крепост на фюрера

автор:Мирослав Попов

visibility 210

/ брой: 79

Каварна, любов моя!

автор:Аида Паникян

visibility 134

/ брой: 79

Хомеопатията е илюзия, която вреди

автор:Велиана Христова

visibility 104

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ